José Martí reclama el suport del Govern d'Espanya i la Generalitat per a superar la bretxa digital, crear ocupació i fixar població a l'interior de la província

José Martí reclama el suport del Govern d'Espanya i la Generalitat per a superar la bretxa digital, crear ocupació i fixar població a l'interior de la província
26 de Novembre de 2020

El president de la Diputació clausura un webinar sobre els fons europeus de reconstrucció reivindicant el paper de la institució provincial com a valedora dels xicotets pobles

El president de la Diputació, José Martí, ha sol·licitat el suport del Govern d'Espanya i de la Generalitat Valenciana per a impulsar amb els fons europeus de reconstrucció un gran projecte de superació de la bretxa digital territorial i de les persones existent a la província de Castelló. Segons ha explicat, «són recursos que han d'ajudar a solucionar els problemes ocasionats per la inexistència d'un servei d'Internet de molt alta velocitat, i a afavorir l'emprenedoria local i l'atracció d'inversions externes».

També ha defensat el paper de les diputacions com a «institucions intermèdies, valedores dels xicotets pobles d'interior», a les quals citant al filòsof espanyol José Ortega y Gasset, ha reclamat que sàpien «estar a l'altura de les circumstàncies perquè els municipis més modestos puguen presentar projectes específics de qualitat per a accedir amb èxit als recursos que la Unió Europea ha assignat a Espanya».

Són manifestacions realitzades durant la clausura del webinar ‘Repte Demogràfic: Next Generation EU 2027’, organitzat per la Diputació de Castelló a través del centre Europe Direct i l'àrea de Desenvolupament Rural, on ha posat de manifest que «el trànsit per les grans autopistes digitals de la informació resulta fonamental per a generar activitat econòmica, crear llocs de treball i fixar població al territori».

Martí ha afegit que amb l'existència d'un servei digital de qualitat cobren sentit altres mesures que es puguen adoptar, com la creació de polígons industrials, ja que en l'actualitat es dóna la circumstància que alguns municipis disposen de sòl industrial que no està ben connectat a Internet i que, en conseqüència, «no resulta atractiu per a les empreses».

El president també ha incidit en la necessitat de modificar les lleis de contractes, subvencions i règim jurídic del sector públic «per a guanyar en agilitat i perquè els xicotets ajuntaments puguen presentar els seus projectes dins del termini i en la forma escaient». A més, s'ha referit a la urgència de detectar «els colls de botella» que alenteixen els processos administratius, que en general, tenen a veure amb les restriccions per a la contractació de personal que imposa la taxa de reposició». No obstant això, referint-se de manera específica a la Comunitat Valenciana, ha mostrat la seua preocupació per l'escassetat de personal existent en la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica «perquè pot dificultar la supervisió dels projectes que presenten els ajuntaments». En la seua opinió, «seria imperdonable que per un mal funcionament de l'administració es perderen aquests fons europeus de reconstrucció».