José Martí vol que la Fundació de l'Hospital Provincial siga un centre d'investigació oncològica de referència dels tumors menys freqüents

José Martí vol que la Fundació de l'Hospital Provincial siga un centre d'investigació oncològica de referència dels tumors menys freqüents
28 de Febrer de 2020

El president de la Diputació reclama en una Jornada sobre malalties estranyes un major esforç inversor en investigació de les administracions. A la província de Castelló s'han detectat 316 casos

El president de la Diputació, José Martí, ha anunciat hui que la Diputació del canvi vol que la Fundació de l'Hospital Provincial “siga un centre de referència d'investigació oncològica, que pose el focus en els tumors menys freqüents”. En idèntic sentit s'ha expressat la diputada provincial Xaro Miralles, qui a més ha afegit que “tenim un gran equip de professionals i unes instal·lacions impecablement dotades amb els millors mitjans tecnològics del moment”.

Són declaracions realitzades en el transcurs de la Jornada que amb motiu del Dia Mundial de les Malalties Estranyes han organitzat la Fundació de l'Hospital Provincial de Castelló i la Delegació en la Comunitat Valenciana de la Federació Espanyola de Malalties Estranyes (FEDER), que s'ha desenvolupat en el saló de recepcions de la Diputació Provincial. En ella han participat més de 150 persones, entre personal sanitari, científic, docent i familiars de pacients.

316 casos confirmats a la província de Castelló

En la jornada també ha estat present la secretària autonòmica d'Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés, qui ha informat que el Sistema d'Informació de Malalties Estranyes de la Comunitat Valenciana (SIER-CV) té confirmats un total de 316 casos de malalties estranyes a la província de Castelló, 1.615 a València i 1.313 a Alacant. Aquestes xifres eleven el nombre de casos en la Comunitat Valenciana a 3.279, sent el 55% homes i el 45% dones. El 33% d'aquestes malalties es detecta abans que els pacients complisquen el seu primer any de vida.

A nivell autonòmic, la principal malaltia estranya detectada és l'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA), que afecta 886 pacients i representa el 27% dels casos. La segona posició és per a la fibrosi quística, amb 555 malalts, el 16,9% del total.

El president de la Diputació ha reclamat un major esforç inversor de les administracions en matèria d'investigació “perquè és necessari portar llum i esperança als tres milions de persones que a Espanya pateixen una malaltia estranya, i a les seues famílies”. Creu que “és un esforç imprescindible perquè en l'actualitat es té constància de l'existència de 7.000 malalties amb aquesta catalogació i el sistema sanitari sol és capaç d'afrontar el tractament del 10% dels casos”.

Martí ha celebrat que la província de Castelló s'haja convertit hui “en l'altaveu d'una realitat que precisa d'atenció pública i que, en realitat, ens afecta a totes i a tots”. A més, ha agraït “el compromís cívic dels organitzadors de la Jornada amb els qui més el necessiten”.

A més, el president ha felicitat la Fundació de l'Hospital Provincial de Castelló i al Consorci Hospitalari “per la seua obstinació a convertir a la província en un lloc de trobada d'investigadors i professionals de la medicina per a millorar la qualitat de les persones malaltes”. En aquest sentit, ha recordat que “l'Hospital Provincial de Castelló és una referència a Espanya en tractaments oncològics”.