Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

José Martí portarà al ple de la Diputació una declaració institucional demanant al Govern ajudes i rebaixes fiscals per als agricultors de la província afectats per la calamarsada

José Martí portarà al ple de la Diputació una declaració institucional demanant al Govern ajudes i rebaixes fiscals per als agricultors de la província afectats per la calamarsada
4 d'Agost de 2021

El president de la institució ha visitat Benicarló al costat de l'alcaldessa i diputada provincial, Xaro Miralles, per a conéixer in situ les conseqüències de la pedra, que en la localitat han generat pèrdues d'al voltant de 4 milions d'euros

El president de la Diputació, José Martí, proposarà als grups polítics representats en la institució l'aprovació de la declaració institucional en la qual estan treballant els ajuntaments de Benicarló i Vila-real amb la qual se sol·licitarà que les administracions competents aproven ajudes, fonamentalment fiscals, a favor de les persones afectades per la caiguda de la pedra que es va produir en dissabte passat en diferents punts de la geografia provincial.

Així ho ha posat de manifest durant la seua visita a la localitat de Benicarló, on ha pogut comprovar la important afectació que la calamarsada va generar en les explotacions agrícoles del municipi, sobretot en les plantacions de melons d'Alger i en horts amb cítrics.

El recorregut l'ha efectuat en companyia d'una delegació municipal encapçalada per l'alcaldessa i diputada provincial, Xaro Miralles, i una representació de la cooperativa Benihort composta pel seu president, Sergio Ortiz, i el director general, Guillermo Edo.

Tant Martí com Miralles han volgut transmetre "la solidaritat i proximitat" de la Diputació i l'Ajuntament de Benicarló als agricultors afectats per la pedra, que va caure en plena temporada alta de recollida de melons d'Alger i que segons el president de Benihort, Sergio Ortiz, ha deixat "inservible" a bona part dels camps en aquesta localitat. Martí ha assenyalat que "volem estar al costat dels agricultors, al costat de la nostra gent".

Per part seua, el director general, Sergio Edo, ha explicat que segons les estimacions amb les quals treballa la cooperativa, "les pèrdues per als agricultors de Benicarló seran d'al voltant de 4 milions d'euros". En aquest sentit, ha apuntat que la irrupció virulenta de la calamarsa es va produir quan quedaven per recollir sis milions de quilos de melons d'Alger, dels quals al voltant de quatre milions de quilos han sigut arrasats pel temporal. No obstant això, des de la cooperativa s'ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat cap als seus clients perquè segons Edo, "mantenim la nostra capacitat de subministrament".

El president de Benihort també ha destacat que una part important de la producció citrícola ha quedat danyada i només podrà tindre eixida a través de la indústria.

La proposta de declaració institucional amb la qual treballen els ajuntaments de Benicarló i Vila-real i que Martí portarà al ple de la Diputació preveu sol·licitar al Govern d'Espanya la concessió de subvencions i ajudes per a pal·liar els efectes de la tempesta de calamarsa i la reducció dels índexs de rendiment net aplicables en 2021 per les activitats agrícoles i ramaderes, donat el minvament de rendiments originat. També se sol·licitarà la concessió d'ajudes a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural i Emergència Climàtica.