José Martí destaca que la província de Castelló és un magnífic territori de sensacions que encara està per descobrir

José Martí destaca que la província de Castelló és un magnífic territori de sensacions que encara està per descobrir
El president de la Diputació de Castelló, José Martí, en la presentació del llibre ‘Viajant Castelló. Pobles, comarques i paisatges’.
15 de Juny de 2022

El president de la Diputació s'ha pronunciat en aquests termes durant la presentació del llibre ‘Viajant Castelló. Pobles, comarques i paisatges’ editat amb motiu del bicentenari de la institució, en el qual s'inclou una selecció de 300 imatges del fotògraf Joan Antoni Vicent, amb textos de l'autor de Borriana, Joan Garí

El president de la Diputació, José Martí, creu que ha arribat el moment que les persones que resideixen a Castelló, i més concretament a la Plana, s'interessen per «conéixer a fons les joies naturals i culturals que tanca la província». Ho ha manifestat després de lamentar de manera pública que «molta gent d'aquesta terra no coneix Castelló i el seu magnífic interior». Segons ha assenyalat, «a vegades pregunte si han anat a veure alguna vegada la Mare de Déu de la Balma i, per a la meua sorpresa, em diuen que no». En conseqüència, ha fet una crida a la població «perquè es decidisca a conéixer la seua pròpia terra perquè Castelló és un territori de sensaciones, per a molts, per descobrir».

Així ho ha expressat en l'acte de presentació de l'últim llibre editat pel servei de publicacions de la institució provincial, ‘Viajant Castelló. Pobles, comarques i paisatges’, que recull una selecció de 300 imatges en blanc i negre de la província preses pel fotògraf de la Vilavella, Joan Antoni Vicent, a les quals acompanyen els textos literaris de l'escriptor de Borriana, Joan Garí.

El president considera que «s'està fent molt a tots els nivells per a promocionar el nostre magnífic interior», però «tinc clar que hem de continuar intensificant la nostra labor divulgadora, ací, en la pròpia província».

‘Viajant Castelló. Pobles, comarques i paisatges’, que veu la llum amb motiu del bicentenari de la Diputació de Castelló, ha sigut prologat pel llorejat escriptor i periodista, Manuel Vicent, Mèrit de les Arts de la Diputació de Castelló en 2021.

El fotògraf Joan Antoni Vicent ha referit que cree el treball que ha realitzat «està a l'altura de la celebració de l'aniversari número dos-cents, a pesar que un mateix enquadrament es podria fotografiar moltes vegades i de mananera molt diferent». També ha explicat que ha optat pel blanc i negre perquè considera que aquesta tècnica «contribueix a plasmar molt millor l'essència de les coses». L'autor s'ha referit amb admiració de la gran quantitat de bells racons que atresora la província, encara que s'ha referit d'una manera molt especial a «la carrasca de Culla, una alzina de 600 anys».

Per part seua, l'autor dels textos que acompanyen a les fotografies, l'escriptor Joan Garí, ha explicat que la seua aportació al llibre ha sigut «de caràcter literària, no purament informativa, perquè jo soc escriptor, recollint la peculiaritat de cada comarca, per exemple, les oliveres milenaries dels Ports».