José Martí destaca la gran feina del taller ‘La Il·lustre Ceràmica’ en la recuperació de la tècnica de la tradició ceràmica de l'Alcora

José Martí destaca la gran feina del taller ‘La Il·lustre Ceràmica’ en la recuperació de la tècnica de la tradició ceràmica de l'Alcora
Peça ‘Travessia Ceràmica’ realitzada pel taller ‘La Il·lustre Ceràmica’ de l'Alcora.
19 de Decembre de 2022

El taller alcorí exposa diverses obres en el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries ‘González Martí’ de València entre les quals destaca una peça de 350 quilograms

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, i la diputada de Turisme, Virginia Martí, han visitat hui l'exposició 'Travessia ceràmica. Evocant la primera volta al món de Magallanes i Elcano' en el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries ‘González Martí’ de València, on s'exposa la peça ‘Travessia Ceràmica’ realitzada pel taller ‘La Il·lustre Ceràmica’ de l'Alcora.

Martí ha destacat la “gran feina” que han realitzat en el taller alcorí i l'excel·lent resultat materialitzat en aquesta peça que estarà exposada fins al pròxim 12 de febrer. "És tot un honor i una gran satisfacció visitar aquest museu amb motiu de l'exposició 'Travessia ceràmica' d’AlcoRa La Il·lustre Ceràmica, un projecte de reconeixement a la transició de la Muy Noble Fàbrica Comte d'Aranda que busque la continuïtat del gran sector ceramista de l'Alcora i de tota la província de Castelló", ha assenyalat el president.

Martí ha afegit que es tracta "d'un gran projecte" que "mereix un escenari tan digne com és aquest museu i que creu en la ferma voluntat d'unir pobles i cultures”.

A la visita també han assistit l’alcalde de l’Alcora, Samuel Falomir; el director creatiu, Óscar Carnicer; i el director del Museu Nacional de Ceràmica, Jaume Coll.

La mostra s'emmarca en el V Centenari de la Primera Volta al Món, i la peça ‘Travessia Ceràmica’, creada per ‘La Il·lustre Ceràmica’, consta de més de 500 peces, pesa 350 quilograms i en la seua realització han treballat vint persones durant tres anys.

L'exposició commemorativa evoca la primera volta al món de Magallanes i Elcano des de l'art ceràmic a partir de l'obra de ‘La Il·lustre Ceràmica’, un taller de creació artística la missió central de la qual és la recuperació de la tècnica de la tradició ceràmica de l'Alcora.

La mostra gira entorn d'una obra d'art singular titulada ‘Travessia ceràmica’, iniciada amb l'anunci de la celebració del V Centenari de la primera volta al món. Es tracta d'un vertader monument commemoratiu compost per més de 500 peces assemblades entre les quals destaca el gran globus terraqüi, així com nodrides referències iconogràfiques que reten homenatge a la gesta empresa per Magallanes i Elcano.

Un audiovisual de gran valor didàctic documenta, juntament amb tota una àmplia selecció dels esbossos, estergits, motles, i altres elements del procés artístic empleats al llarg dels més de tres anys d'elaboració de la peça, tot el procés tècnic i la labor artesanal portada a terme en el taller l'Alcora La Il·lustre Ceràmica.

En última instància, es presenta un vídeo fruit d'un projecte de participació obert i dirigit a tota la comunitat de ceramistes i terrissaires del món, que reuneix totes les seues veus en un missatge de pau i fraternitat per la unitat dels pobles del món.

L'exposició es completa amb l'exhibició addicional titulada ‘Travessia infinita. Del taller al museu’, que presenta per primera vegada al públic una selecció d'obres de nova creació en clau de recuperació patrimonial d'uns sabers tradicionals instituïts (i instruïts) al llarg de més de dues centúries per la rica producció de la Real Fàbrica de l'Alcora, una valuosíssima herència cultural local la permanència i la transmissió de la qual es troba en risc després del tancament de la manufactura real en 1945 i l'inexorable transcórrer del temps.