José Martí defensa el paper dels ajuntaments en la gestió de l’emergència sanitària i demana a Puig que recolze a Madrid l’ús del romanent

José Martí defensa el paper dels ajuntaments en la gestió de l’emergència sanitària i demana a Puig que recolze a Madrid l’ús del romanent
25 d'Abril de 2020

El president de la Diputació vol que aquests diners, fins ara intocables, es destinen a la reconstrucció de l’economia i de les polítiques socials

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha fet aquest matí una defensa fèrria de la gestió dels ajuntaments en la lluita contra els efectes del coronavirus i ha reclamat que es tinga en compte la veu dels alcaldes i alcaldesses en el pròxim procés de desescalada. “Entenc que s’ha d’escoltar l’administració local per la seua naturalesa, és la més pròxima amb el ciutadà i és la que jugarà un paper capdal en la crisi social i econòmica que seguirà a la crisi sanitària”. Aquestes paraules les ha compartides via on line en el marc de la reunió de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FEMP), en què ha coincidit amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, i els seus homòlegs de les diputacions de València i Alacant.

Com a màxima reivindicació, Martí, en veu d’alcalde i de president, ha posat sobre la taula “la necessitat imperant que tots els municipis disponguen dels màxims recursos per a poder iniciar la reconstrucció de l’economia i les polítiques socials una vegada es done per superada la pandèmia”. Per això, ha sol·licitat al cap del Consell, Ximo Puig, que actue com a portaveu dels interessos castellonencs i que inste el Govern espanyol a que permeta una moratòria de dos anys en els efectes dels plans econòmics financers. Segons ha confirmat, actualment, a banda de la institució provincial, hi ha 27 ajuntaments que no podran fer ús de tots els seus recursos per estar sota la tutela del Ministeri d’Hisenda a través dels plans econòmics financers. “En el cas de la Diputació estem parlant de 43 milions d’euros que tenim però que no podem gastar a l’haver sigut ‘sancionats’ per la mala gestió econòmica de l’antiga corporació provincial”.

Per al mandatari, “la ciutadania no entendria que davant d’una situació de màxima urgència no es puga fer us d’uns fons tants necessaris per a atendre les urgències socials que tenim endavant”. Per això, ha reiterat en la proposat que “s’habiliten els mecanismes pertinents perquè l’administració local puga disposar dels superàvits i romanents per a reconstruir la província.

UNITAT I DIÀLEG

Davant la proposta de Ximo Puig d’un gran pacte entre Generalitat, diputacions i ajuntaments, José Martí ha estés la mà del seu equip de govern “per a treballar tots a una en una mateixa direcció, que és el que demanda clarament la ciutadania. Cal rebaixar tensions i tirar endavant amb humilitat i lleialtat institucional”. “És fonamental”, ha afegit.

El president Martí també ha insistit en introduir les majors certeses possibles dins la incertesa general, posant com a solució “l’avançament de les decisions que més tard o més prompte s’hauran de prendre”.