Logo de la Diputación de Castellón

Actualidad

SEU ELECTRÒNICA
Realitza els teus tràmits, gestions tributàries, pagaments o consultes en els nostres serveis online per a ciutadans i empreses.
PORTAL DE TRANSPARÈNCIA
La nostra eina de treball per a rendir comptes davant la ciutadania i atendre les seues propostes.
SEU ELECTRÒNICA
Realitza els teus tràmits, gestions tributàries, pagaments o consultes en els nostres serveis online per a ciutadans i empreses.
PORTAL DE TRANSPARÈNCIA
La nostra eina de treball per a rendir comptes davant la ciutadania i atendre les seues propostes.

José Martí anima a promoure l'ús de la ceràmica en les obres públiques i els espais urbans

José Martí anima a promoure l'ús de la ceràmica en les obres públiques i els espais urbans
17 de Junio de 2022

El president de la Diputació de Castelló fa aquesta crida a les institucions en el transcurs de la visita que el seu equip de govern ha realitzat als pobles de l'Alcalatén amb motiu de la tercera edició de ‘La Diputació al teu costat’

El president de la Diputació, José Martí, fa una crida al conjunt de les institucions públiques de la província de Castelló i de la Comunitat Valenciana perquè promoguen l'ús de la ceràmica en les obres públiques i en els espais urbans. Considera que «una mesura d'aquest tipus resulta més necessària que mai en un moment com l'actual en el qual el principal sector industrial de la província es veu seriosament perjudicat per les conseqüències de la invasió de Rússia a Ucraïna, la inflació, la carestia dels costos energètics i els problemes que està generant la crisi diplomàtica amb Algèria. A més, adverteix sobre la necessitat de generar un lobby informatiu que ajude a divulgar en la resta de comunitats autònomes els avantatges d'apostar pels productes elaborats per la indústria ceràmica, «el caràcter innovador de la qual és mundialment reconegut».

Avantguarda ceràmica

Són manifestacions abocades pel president de la Diputació a l'Alcalatén, una comarca en la qual el sector del taulell tenen un protagonisme molt destacat. Sobre aquest tema, assenyala que «és digne d'admiració l'esforç realitzat pel sector per a estar a l'avantguarda tecnològica i de disseny, d'una forma sostenible i amable amb l'entorn i el medi ambient en general». 

Martí també recorda que «la ceràmica que es produeix a Castelló se situa en la senda de l'excel·lència en oferir solucions innovadores que ajuden a una correcta climatització de les llars i edificis públics, col·laborant a la reducció de la factura energètica i de les emissions contaminants que s'aboquen a l'atmosfera».

Diputació altaveu

El mandatari ha reiterat la seua voluntat ja expressada en diferents ocasions de «ser l'altaveu del sector ceràmic per a fer arribar a la resta d'administracions la problemàtica per la qual travessa la indústria castellonenca».

Una vegada finalitzades les visites i entrevistes del president i les seues diputades i diputats als pobles de la comarca, els integrants de l'equip de govern provincial han celebrat a mig dia una trobada de treball a Figueroles per a posar el colofó a la tercera edició de ‘La Diputació al teu costat’. El desembarcament de la institució provincial a la comarca de l'Alcalatén ha servit per a conéixer in situ les inquietuds i les necessitats de les alcaldesses, els alcaldes, les empreses i el conjunt de la ciutadania que resideix en aquestes poblacions. La trobada, en el qual ha pres part l'alcalde del municipi amfitrió, Luis Gregori, també ha servit per a realitzar un repàs a les inversions realitzades per la Diputació als pobles de la comarca.

Major autonomia municipal

Unes inversions que l'equip de govern progressista de la Diputació del canvi quasi va triplicar en 2021 respecte a les 2019, exercici en el qual va estar en vigor l'últim pressupost elaborat per la corporació anterior. Concretament, l'any passat es van multiplicar per 2,7 les inversions realitzades a la comarca respecte a les efectuades en 2019, ja que si en aquell exercici la Diputació va transferir 1,29 milions d'euros a municipis i entitats de la comarca, en 2021 la quantitat invertida va passar a ser de 3,5 milions d'euros. Un esforç «sense precedents que s'escomet en nom de l'enfortiment de l'autonomia municipal i de la capacitat de decidir de les alcaldesses i els alcaldes dels diferents ajuntaments».

El president a l'Alcora i Figueroles

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, i el diputat de Promoció Ceràmica, Ximo Huguet, han iniciat la seua ruta per l'Alcalatén en els tallers de ‘La Il·lustre Ceràmica’, a l'Alcora. Al costat dels responsables de l'empresa, Martí i Huguet, acompanyats per l'alcalde, Samuel Falomir, han comprovat de primera mà el minuciós treball que realitzen a mà «per a recuperar i posar en valor el disseny, el dibuix i l'escultura que tant de prestigi van donar a la ceràmica alcorina en el segle XVIII». En primícia han conegut algunes de les peces monumentals que s'exposaran per primera vegada fora de l'Alcora a partir de setembre en el Museu Nacional de Ceràmica de València. Estan inspirades en gravats de la Real Fàbrica, l'antecessora de l'actual i puixant indústria taulellera castellonenca.

Visita a Rocersa

Seguint en la capital de l'Alcalatén, s'han desplaçat a les instal·lacions de Rocersa, una de les empreses capdavanteres en innovació de la província. Com ha apuntat Martí, en els últims anys s'han alçat amb el premi ‘Som Ceràmica’ de la Diputació de Castelló al producte ceràmic més innovador fins a quatre ocasions. En una visita per la zona d'exposició de materials, els representants de la mercantil ceràmica han avançat els seus plans per a completar la descarbonització de totes les plantes.

A Figueroles, la localitat que acull la trobada de l'equip de govern, el president i el responsable de Promoció Ceràmica han fet una primera parada en l'empresa ceràmica Equipe. Amb més de 300 persones ocupades, es tracta d'una de les majors empreses radicades a l'interior provincial. En la visita han estat acompanyats per l'alcalde Luis Gregori.

Atzeneta i Benafigos

El diputat Abel Ibáñez i la diputada Lluïsa Monferrer han visitat les localitats de Atzeneta i Benafigos, en les quals han sigut rebuts pel regidor Leo Gil i l'alcaldessa, Sara Escrig, respectivament. 

En Atzeneta, han visitat una de les actuacions que s'estan fent en tot el terme municipal per part de la Diputació de Castelló per a adequar les pistes de terra. Es tracta d'un tram de 25 quilòmetres en el qual han treballat dues màquines excavadores mixtes i un rulo de Bombers Diputació Castelló. 

A Benafigos s'han dirigit a la parcel·la adequada per la Diputació per a acollir la Trobada de Penyagolosa que se celebrarà els dies 24, 25 i 26 de juny. L'actuació ha consistit en l'habilitació de zones d'acampada, aparcament i concerts, així com els accessos. Per a aquests treballs s'ha comptat amb les màquines de les brigades de camins de l'empresa Matinsa i les de mitigacions de Tragsa.

Llucena

Fins a la localitat de Llucena s'han desplaçat el diputat d'Hisenda, Santiago Agustí, i la diputada de Medi Natural, María Jiménez, els qui han tingut ocasió de departir a l'Ajuntament de la localitat amb l'alcalde, David Monferrer, qui ha expressat que un poble d'interior com el seu necessita millores en matèria de connectivitat per carretera i internet per a no perdre ni empreses ni població.

Posteriorement, tant els diputats com l'alcalde s'ha dirigit fins a l'empresa local de comercialització de carn de conill Penyagolosa, que compta amb huit treballadors i de la qual de manera indirecta viuen al voltant de 50 famílies de la comarca perquè la producció de carn amb la qual es treballa és de caràcter autòcton. És una empresa local que compta amb escorxador propi i que comercialitza els seus productes a Alacant, València, Madrid i la província de Castelló.

Encara a Llucena han realitzat una tercera visita, en aquest cas al Centre CEDES de la pròpia Diputació (Centres de Dinamització Econòmica i Social), on han tingut ocasió d'intercanviar impressions amb les deu dones que estan participant en un taller ocupacional de temps lliure per a infància i joventut. En el desplaçament al CEDES també ha sigut present el diputat de Promoció Econòmica, Pau Ferrando.

Santi Pérez i Ignasi Garcia

Els diputats de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, i Sostenibilitat, Ignasi Garcia, han visitat diverses instal·lacions subvencionades per la Diputació a la comarca.

En Vistabella, han tingut ocasió de departir amb l'alcalde Jordi Alcón, qui ha explicat com funcionarà el punt de recàrrega semi ràpida de vehicle elèctric instal·lat en la localitat i quina serà la contraprestació que es demanarà a l'usuari, que en aquest cas pagarà per l'estacionament en via pública a canvi de la llum. Igualment, Alcón ha donat a conéixer les millores que s'han dut a terme en la piscina municipal gràcies al pla #CastellóAvança.

En segon lloc, s'ha comprovat l'estat de les obres del nou depòsit d'aigua potable de Xodos, un projecte "molt esperat" per aquest poble de l'anomenada "zona zero" de la província, on les sequeres i la superpoblació de les temporades vacacionals limiten dràsticament l'accés a recursos hídrics a les llars.

Les Useres i Costur

La diputades de Turisme, Virginia Martí, i Cultura, Ruth Sanz, han visitat el celler Vicent Flors de Les Useres, una empresa de tradició familiar que es troba integrada a Castelló Ruta de Sabor. L'empresari ha traslladat a les diputades la qualitat dels vins de la IGP de Castelló, així com el desig que a curt termini aconseguisquen la Denominació d'Origen per a potenciar la seua presència en el sector hostaler i de la restauració. Així mateix, ha animat a seguir amb la promoció de la Diputació de tots els productes vinculats a Castelló Ruta de Sabor.

Un altre dels destins de la visita de l'equip de govern a la comarca de l'Alcalatén ha sigut el municipi de Les Useres, on les diputades, acompanyades per l'alcalde, Jaime Martínez, han visitat el Museu de la Pelegrinació. L'alcalde ha traslladat la importància de recolzar des de la Diputació aquesta ancestral peregrinació, que s'ha convertit en un dels referents turístics i culturals de la Comunitat Valenciana. L'alcalde, a més, ha traslladat la importància de les inversions recollides en el Pla Avança, amb el qual es pretenen escometre millores urbanístiques i de subministrament d'aigua.

Virginia Martí i Ruth Sanz han visitat també la localitat de Costur, acompanyades pel seu alcalde, Víctor García, i membres de la corporació. L'alcalde ha destacat les inversions a través del pla de dinamització turística, així com les obres del Pla Avança per a millorar la calçada de diversos carrers, així com millores a la urbanització. García també ha assenyalat com a projectes destacat incidir en la recollida selectiva de residus i en una il·luminació sostenible.