José Martí aborda amb les alcaldesses i alcaldes noves ajudes als pobles dels incendis de 2022 després d'invertir 145.000 euros extra en la reparació de camins

José Martí aborda amb les alcaldesses i alcaldes noves ajudes als pobles dels incendis de 2022 després d'invertir 145.000 euros extra en la reparació de camins
El president de la Diputació de Castelló, José Martí, amb les alcaldesses i alcaldes dels municipis afectats pels incendis de 2022.
12 de Gener de 2023

La Diputació de Castelló destinarà 180.000 euros a la promoció turística dels tretze municipis afectats i definirà amb els ajuntaments els futurs convenis singulars que per raons d'eficàcia els edils van sol·licitar posposar fins a 2023

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha assistit hui a una reunió a Altura a la qual han sigut convocades les alcaldesses i alcaldes dels municipis afectats pels incendis declarats el mes d'agost passat a Bejís i Les Useres per a continuar abordant la col·laboració que des del primer moment la institució provincial els ve prestant. Els termes afectats van ser els de Les Useres, Costur, Figueroles, Llucena, El Toro, Barracas, Bejís, Toràs, Sacañet, Teresa, Altura, Viver i Jèrica. Han acompanyat al president la diputada de Turisme, Virginia Martí, i els diputats provincials de Desenvolupament Rural i Promoció Econòmica, Santi Pérez i Pau Ferrando. I han excusat presència els representants de Costur i el Toro.

D'entrada, el suport de la Diputació ha suposat una inversió extra de 145.162 euros en l'últim trimestre de 2022 per a la reparació i recondicionament de pistes i camins rurals, duplicant àmpliament les quantitats que aquests municipis tenien assignades per a aquestes tasques que al principi sumaven 129.432 euros. Amb l'aportació extra després dels incendis la inversió en aquests pobles en 2022 va acabar sent de 274. 594 euros.

Segons ha explicat el president Martí, “la reparació de camins i pistes amb caràcter immediat va ser una de les principals peticions que van arribar a la Diputació des dels ajuntaments perquè resultava urgent poder recobrar la mobilitat pel territori amb la màxima celeritat possible”. Ha afegit que “era el més immediat que podíem realitzar i hem actuat en conseqüència”, la qual cosa en la seua opinió, “dona una bona mostra de la nostra decisió d'estar permanentment al costat dels nostres ajuntaments i, per extensió, de les persones que resideixen en ells”.

180.000 euros per a promoció turística

En un altre ordre de coses és important destacar que la Mancomunitat de l'Alt Palància i l'Associació Intermunicipal del Penyagolosa rebran una aportació extra de la Diputació a través del Patronat Provincial de Turisme per als seus plans de dinamització i governança turística de 150.000 euros i 30.000 euros respectivament, que es destinaran a realitzar accions de promoció turística en els municipis afectats pels incendis de Bejís i Les Useres. L'assignació d'aquests imports guarda relació amb el nombre d'hectàrees cremades.

La Diputació està a l'espera de rebre per part de les gerències de tots dos plans les accions que desitgen dur a terme per a partir d'aqueix moment signar els corresponents convenis amb els municipis afectats.

Idèntiques aportacions realitzarà la Generalitat Valenciana a través de Turisme Comunitat Valenciana, amb el que els pobles que van patir les conseqüències del foc en l'Alt Palància rebran 300.000 euros amb caràcter extraordinari i els del Penyagolosa de 60.000 euros.

Convenis singulars

Queden també per definir els convenis singulars que el mes de setembre passat el president de la Diputació va anunciar que se subscriurien amb els ajuntaments afectats per a fer front a les despeses immediates originades pels incendis. Unes ajudes que recorda Martí, “d'acord amb les alcaldesses i alcaldes vam convindre que s'haurien d'activar en 2023 per a evitar les urgències de terminis que sempre es presenten en l'últim trimestre de l'any a l'hora de realitzar justificacions i per a esperar també a la concreció de les ajudes d'altres administracions per a no incórrer en incompatibilitats”.

Amb els pobles

El president ha incidit en què “des del primer moment ens hem posat al servei dels ajuntaments per a ajudar-los en tot allò que calguera, conforme a les necessitats i ritme d'actuació suggerits pels seus representants municipals”.