Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Nuestro canal de Youtube
Conoce de cerca toda la actualidad de la diputación de forma ágil y amena.
Nuestro canal de Youtube
Conoce de cerca toda la actualidad de la diputación de forma ágil y amena.

Estenent la xarxa d'Unitats Respira per a consolidar el món rural

Estenent la xarxa d'Unitats Respira per a consolidar el món rural
14 de Febrer de 2017

Diputació inverteix més de 260.000 euros per a consolidar la Xarxa d'Unitats de Respir Familiar a l'interior de la província

14 de febrer. La Diputació de Castelló invertirà més de 260.000 euros enguany per a estendre la seua Xarxa d'Unitats Respira Familiar dins de l'ambiciosa campanya Repoblem, de consolidació de la població en l'àmbit rural. El Govern provincial ha aprovat aquest matí en comissió la convocatòria de subvencions econòmiques per al manteniment i equipament de noves unitats, a més de la contractació del personal adscrit als dits serveis.

El president del Govern provincial, Javier Moliner, ha destacat que aquest nou reforçament econòmic “permetrà ampliar el Pla provincial d'atenció a persones majors i amb ell, continuar avançant en la cohesió i impuls del territori i la generació d'oportunitats a l'interior de la província”.

Per a això, l'Administració provincial ha aprovat destinar prop de 92.000 euros a l'habilitació de 9 noves unitats de respir familiar amb l'objectiu de desplegar per tot el món rural castellonenc un servei que “garantesca als seus municipis d'origen l'atenció de les persones majors i frene la despoblació a l'interior”.

“Ajudar les famílies en l'atenció dels seus sers estimats més majors, és ajudar a igualar les oportunitats a tot el territori i que cap castellonenc haja d'abandonar sa casa o poble per falta de recursos”, ha explicat Moliner a l'hora de reafirmar la importància d'aquest programa social dins “d'un dels grans eixos d'actuació d'aquesta institució com és la campanya Repoblem”.

Moliner ha destacat que aquestes 9 noves unitats de respir familiar se sumaran a les 24 ja existents a la província i que, en enguany, tindran una subvenció provincial per a fer front a la contractació del personal necessari per a “assegurar l'adequada prestació dels seus serveis”.

Les 24 localitats que ja tenen una Unitat Respira en funcionament són les següents: Artana, Atzeneta del Maestrat, Ayódar, Benassal, Borriol, Canet lo Roig, Castellfort, Cinctorres, Jérica, Nules, Olocau del Rey, Peníscola, Pina de Montalgrao, la Pobla de Benifassà, Rossell, Santa Magdalena de Polpis, Suera, Tírig, Traiguera, Vallibona, la Vall d'Alba, la Vilavella, Villahermosa i Sorita del Maestrat.

Cal ressenyar que aquesta iniciativa, impulsada per Moliner en 2013, està destinada a persones majors amb problemes de discapacitat física o en fase inicial de deteriorament cognitiu i té entre els seus objectius principals afavorir la recuperació i el manteniment de l'autonomia personal de les persones usuàries. Alhora, les unitats respira afavoreixen la conciliació de la vida laboral, personal i familiar de les persones cuidadores i, “el que és més important, ho fan garantint l'atenció i l'atenció permanent en el seu entorn habitual, evitant que cap persona haja d'abandonar el seu poble o domicili per falta de recursos”.

Línia d'ajudes a la natalitat

En aquesta línia, el president del Govern provincial ha ressenyat que a finals del passat mes el Govern provincial va aprovar les bases reguladores de la convocatòria d'ajudes econòmiques per naixement o adopció destinades a famílies que resideixen a municipis amb menys de 1.000 habitants. “Es tracta d'una iniciativa més dins de l'àmplia bateria d'accions estratègiques posades en marxa des d'aquesta administració per a generar oportunitats a l'interior i, per tant, frenar l'abandonament del món rural”, ha insistit Moliner.

Cal recordar que en el pressupost provincial per a enguany, el Govern provincial ha consignat la major partida pressupostària, 73,4 milions d'euros, a implementar totes aquelles polítiques que afavoresquen la cohesió territorial i consoliden la població als municipis de l'interior.