El ple de la Diputació aprova una moció a favor de la suficiència financera i l'autonomia pressupostària dels ajuntaments

El ple de la Diputació aprova una moció a favor de la suficiència financera i l'autonomia pressupostària dels ajuntaments
8 de setembre de 2020

També dóna llum verda a l'entrada de la institució provincial en l'accionariat de l'empresa pública Tragsa per a millorar la capacitat de resposta davant situacions d'emergència

La Diputació de Castelló ha aprovat hui en ple, amb els vots de l'equip de govern, una moció per a defensar la suficiència financera i l'autonomia pressupostària dels ajuntaments. La proposta, debatuda en una sessió plenària per via telemàtica corresponent al mes d'agost, naix en el context de l'acord aconseguit entre el Govern d'Espanya i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per a contribuir a la recuperació econòmica del país després dels efectes negatius generats per la pandèmia de la Covid-19.

En el text impulsat per l'equip de govern se sol·licita la tramitació del Reial Decret Llei 27/2020 de mesures financeres, de caràcter extraordinari i urgent aplicable a les entitats locals com a Projecte de Llei perquè puga ser objecte d'esmena per part dels grups representats en les Corts Generals, amb l'objectiu d'aconseguir el major grau de consens possible.

Es tracta d'una moció en la qual també s'insta el Govern central a derogar la Llei 2/2012 d'Estabilitat Pressupostària aprovada en la primera legislatura del president Rajoy perquè siga substituïda per un altre text legal “menys hostil amb els ajuntaments, que incloga unes regles de despesa més flexibles que les actualment vigents”.

A més, es reclama que l'executiu central “permeta als municipis disposar dels superàvits de 2019 i els romanents acumulats, per a fer front a les despeses derivades de les mesures de reactivació socioeconòmica o d'emergència que cal dur a terme”. Una altra de les peticions és que el Govern “garantisca recursos a aquells ajuntaments que no disposen de romanents, de tal manera que no es generen discriminacions”.

L'equip de govern de la Diputació, que considera que el Reial Decret Llei 27/2020 conté aspectes “molt positius” com les ajudes de 5.000 milions d'euros per als ajuntaments o la no exigència del compliment de la regla de despesa per a 2020, apel·la al consens dels grups representats en el parlament, als quals sol·licita “un esforç per a aconseguir un acord que satisfaça els interessos i les necessitats de les entitats locals”.

En nom del Grup Socialista ha defensat la moció el diputat Santiago Agustí, qui ha destacat que el Reial Decret “té coses positives que, sense dubte, poden millorar en el debat parlamentari, que reclama que “siga assossegat”. També ha explicat que “no suspén la utilització dels romanents, sinó que que garanteix la liquiditat de les administracions”, i ha finalitzat dient que “tots volem reconduir la llei aprovada en temps del senyor Montoro, però cal tindre en compte que es tracta d'una llei orgànica i que, donada la situació, era necessari actuar amb urgència”.

Per part seua, el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha manifestat que “aquest no és el moment de polítiques de austericidi” i ha defensat que “els ajuntaments dels nostres pobles i ciutats puguen disposar dels seus recursos econòmics” per a ser el “motor de la reconstrucció a les nostres comarques des d'un paradigma de proximitat”. En aquesta línia, el representant valencianista ha demanat que el govern estatal vaja de la mà de les administracions locals per a aconseguir la recuperació, ja que “són les institucions més pròximes a les persones i les que millor poden detectar les necessitats derivades de la crisi sanitària i les crisi social i econòmica” que està generant la pandèmia.

Accionistes de Tragsa

En el ple celebrat hui també s'ha aprovat amb els vots de PSPV-PSOE, Compromís i Ciutadans l'entrada de la Diputació en el accionariat del grup públic Tragsa, una decisió que segons el diputat de Bombers, Abel Ibáñez, ajudarà a “multiplicar els recursos tècnics i humans davant emergències o catàstrofes a la província i reforçar els serveis del nostre Consorci de Bombers”. Suposa un “gran pas” perquè millorarà la capacitat de resposta en situacions d'emergència, a les quals amb només realitzar una sol·licitud es podrà disposar “de manera immediata” dels més de 11.000 treballadors i les 1.200 màquines de les quals disposa aquesta empresa estatal. Fins ara, la Diputació havia de licitar els serveis de resposta o demanar a altres administracions que actuaren com a intermediàries per a sol·licitar l'actuació de Tragsa, “alguna cosa que amb la nova situació, ja no serà necessari; en ser accionistes la nostra velocitat de reacció serà molt major”.

L'entrada de la Diputació en l'accionariat de Tragsa es materialitza mitjançant la compra d'una acció valorada en 8.225 euros. Cal recordar que actualment l'empresa pública està participada majoritàriament per l'Estat, a través de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) i l'Administració General de l'Estat, i en menor grau, per les comunitats i ciutats autònomes, diputacions provincials, capítols i consells insulars.

Dissolució Consorci Pla de Meanes

Un altre dels acords adoptats en el ple, en aquest cas per unanimitat, ha sigut la proposta de dissolució del Consorci d'Aigües del Pla de Meanes. La institució provincial deixa així sense efecte les actuacions conduents a la constitució i funcionament de l'òrgan, pendent des de fa nou anys, durant els quals ha romàs inactiu, i insta els ajuntaments associats a sol·licitar l'adhesió com a membres de ple dret de l'ens homòleg del Pla de l’Arc.

El diputat provincial de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, ha manifestat que «és un primer pas que realitzem des de la Diputació per a integrar els organismes de gestió d'aigües de la província en un que garantisca a llarg termini un proveïment d'aigua potable més eficient i solidari per a tots els municipis de la província, tal com especifica el Pla Director de l'Aigua». De moment, aquesta acció permetrà la regularització de la governança dels recursos hídrics de l'antic consorci de Meanes i la possibilitat de captar inversions més abundants gràcies a l'ampliació del Consorci del Pla de l’Arc.