El Consorci de Bombers de la Diputació de Castelló es prepara davant la possible arribada d'un temporal de neu i pluja a partir del dilluns 6 de febrer

El Consorci de Bombers de la Diputació de Castelló es prepara davant la possible arribada d'un temporal de neu i pluja a partir del dilluns 6 de febrer
Foto d'arxiu.
4 de Febrer de 2023

L'entitat compta amb uns 200 efectius diaris, 250 tones de sal i més de 50 vehicles, entre ells 20 màquines llevaneu, una moto de rescat i un vehicle pesant amb eruga, també per a rescat

El Consorci Provincial de Bombers de la Diputació de Castelló té llest el seu dispositiu davant possibles episodis de nevades durant la setmana vinent a l'interior de la província a conseqüència d'un temporal que pot formar-se en la mar Mediterrània. En total són uns 200 efectius diaris, 250 tones de sal i més de 50 vehicles, entre ells 20 màquines llevaneu, una moto de rescat i un vehicle pesant amb eruga, també per a rescat.

També cal destacar la incorporació d'una Unitat de Maquinària Pesada i Logística del consorci amb quatre pales frontals, una mixta i una fresadora. El Consorci Provincial també compta amb les unitats de rescat de muntanya per si és necessari realitzar intervencions en zones de muntanya, a les quals se suma la unitat de rescat aquàtic davant qualsevol emergència per la previsió de pluges en la zona litoral.

En aquest dispositiu estan implicats els quatre parcs de bombers professionals de Benicarló, Orpesa, Nules i Segorbe i els cinc de voluntaris de Morella, Benassal, Atzeneta, Onda i Llucena, així com els 15 parcs rurals d'emergències amb les seues respectives unitats de bombers forestals de la Generalitat Valenciana.

El diputat de Bombers, Abel Ibáñez, ha recordat la clara aposta de la Diputació per adquirir nou material i vehicles per al Consorci. En aquest sentit, ha recordat que en durant 2022 es van incorporar dues noves màquines llevaneu-saler, sumant una inversió de 310.642 euros, i una pala mini polivalent multifunció per a treballs en carrers estrets de poblacions, amb una inversió de 65.000 €

Les previsions de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) apunten a un empitjorament del temps a partir del dilluns 6 de febrer en la Península i Balears, i de l'estat de la mar al Mediterrani, amb la formació d'una borrasca a l'entorn de Balears i l'arribada d'una massa d'aire més freda i humida des de l'est.

Encara que, segons l'informe de l’Aemet, existeix alta incertesa sobre com evolucionarà la situació, considera bastant probable que en el vessant mediterrani predominen els cels nuvolosos o coberts amb precipitacions, sent mes intenses a Catalunya i la Comunitat Valenciana, sense descartar que siguen localment fortes i persistents en zones de litoral. A més, les temperatures baixaran de manera significativa fins al dimecres, quan tendirien a recuperar-se lentament. D'aquesta manera, és probable que les precipitacions que es produïsquen durant la primera meitat de la setmana en zones de l'interior siguen en forma de neu en cotes relativament baixes, per damunt de 500-700 metres, amb acumulats significatius en zones del sud-est del sistema Ibèric.

El Consorcio Provincial de Bomberos de la Diputación de Castellón tiene listo su dispositivo ante posibles episodios de nevadas durante la próxima semana en el interior de la provincia a consecuencia de un temporal que puede formarse en el mar Mediterráneo. En total son unos 200 efectivos diarios, 250 toneladas de sal y más de 50 vehículos, entre ellos 20 máquinas quitanieves, una moto de rescate y un vehículo pesado con oruga, también para rescate.

También hay que destacar la incorporación de una Unidad de Maquinaria Pesada y Logística del consorcio con cuatro palas frontales, una mixta y una fresadora. El Consorcio Provincial también cuenta con las unidades de rescate de montaña por si es necesario realizar intervenciones en zonas de montaña, a las que se suma la unidad de rescate acuático ante cualquier emergencia por la previsión de lluvias en la zona litoral.

En este dispositivo están implicados los cuatro parques de bomberos profesionales de Benicarló, Oropesa, Nules y Segorbe, y los cinco de voluntarios de Morella, Benassal, Atzeneta, Onda y Lucena del Cid, así como los 15 parques rurales de emergencias con sus respectivas unidades de bomberos forestales de la Generalitat Valenciana.

El diputado de Bomberos, Abel Ibáñez, ha recordado la clara apuesta de la Diputación por adquirir nuevo material y vehículos para el Consorcio. En este sentido, ha recordado que en durante 2022 se incorporaron dos nuevas máquinas quitanieve-salero,sumando una inversión de 310.642 euros, y una pala mini polivalente multifunción para trabajos en calles estrechas de poblaciones, con una inversión de 65.000 €.

Las previsiones de la Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) apuntan a un empeoramiento del tiempo a partir del lunes 6 de febrero en la Península y Baleares, y del estado de mar en el Mediterráneo, con la formación de una borrasca en el entorno de Baleares y la llegada de una masa de aire más fría y húmeda desde el este.

Aunque, según el informe de la Aemet, existe alta incertidumbre sobre cómo evolucionará la situación, considera bastante probable que en la vertiente mediterránea predominen los cielos nubosos o cubiertos con precipitaciones, siendo mas intensas en Cataluña y la Comunitat Valenciana, sin descartar que sean localmente fuertes y persistentes en zonas de litoral. Además, las temperaturas bajarán de forma significativa hasta el miércoles, cuando tenderían a recuperarse lentamente. De esta forma, es probable que las precipitaciones que se produzcan durante la primera mitad de la semana en zonas del interior sean en forma de nieve en cotas relativamente bajas, por encima de 500-700 metros, con acumulados significativos en zonas del sureste del sistema Ibérico.