La Diputació Provincial de Castelló posa en marxa el servei de cita prèvia per a diversos tràmits.
Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

El Consorci Provincial de Bombers de la Diputació ha atés 275 situacions d'emergència

El Consorci Provincial de Bombers de la Diputació ha atés 275 situacions d'emergència
19 d'Octubre de 2018

La Diputació de Castelló manté actiu el dispositiu provincial d'emergències basant-se en les previsions de l'Agència Estatal de Meteorologia i l'activació de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a Emergències de la preemergència nivell taronja per pluges.

19 d'octubre de 2018. La Diputació de Castelló manté actiu el dispositiu provincial d'emergències basant-se en les previsions de l'Agència Estatal de Meteorologia i l'activació de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a Emergències de la preemergència nivell taronja per pluges. Així, el Consorci Provincial de Bombers de la Diputació ha intervingut fins a les 22:00 hores d'avui divendres i des d'ahir a les 17:00 hores en un total de ... serveis referents a incidències derivades d'aquesta situació.

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha agraït el treball de tots els efectius que treballen des d'ahir per recuperar la normalitat als municipis de la província. “Continuarem treballant per recuperar la normalitat a tots els pobles, insistim en la prudència de tota la ciutadania per a seguir sense haver de lamentar danys personals greus. El temporal pareix que va remetent, i l'objectiu principal que perseguíem era salvaguardar la integritat física de tota la població i podem anar veient el final d'aquest episodi veient complit aqueix objectiu gràcies a l'exemplar conducta de la ciutadania i al servei i professionalitat de tots els efectius que han participat en l'atenció d'emergències aquests dies a la província”.

Serveis realitzats fins a les 21:00 hores d'avui

Fins a les 21 h del divendres els Bombers del Consorci Provincial, dependents de la Diputació, han sigut mobilitzats a un total de 275 serveis relacionats amb el temporal, sobretot tragues en vivendes i rescats de conductors en vehicles atrapats per l'aigua. S'ha actuat a 26 municipis des que començara el temporal el dijous a la vesprada, amb especial incidència a les comarques de Baix Maestrat, Plana Alta i Plana Baixa, encara que també d'altres punts de la província de manera més ocasional.

Si durant les primeres hores del temporal, el dijous, la major part dels rescats en vehicles es van concentrar en el sud, la vesprada del divendres s'ha intensificat els rescats en vehicles al nord de la província. La pluja intensa caiguda a mitjan vesprada a Vinaròs ha provocat situacions molt complicades en l'antiga N-340 i N-232, per la qual cosa a la zona de Vinaròs i Benicarló s'han realitzat 21 rescats en a penes una hora i mitja. Un poc abans, i només en una hora, el Consorci ha rebut 34 serveis per tragues en només una hora també a Vinaròs.  Els municipis més afectats en general han sigut Benicarló, Alcalà-Alcossebre, Peníscola i Vinarós.

Respecte als serveis més destacats de la jornada, destaquen les tasques de traga en les urbanitzacions d'Alcossebre, on la Unitat de Maquinària i Logística del Consorci ha utilitzat dues electrobombes que extrauen 30.000 litres d'aigua a l'hora i una electrobomba de gran cabal que extrau 60.000. Aquesta mateixa s'ha utilitzat per a la zona inundada de l'Hospital de Vinaròs, on els bombers del Consorci han realitzat tragues. En aquest hospital els efectius del Consorci també han col·laborat a evacuar un pacient que necessitava ser traslladat per una operació i, a última hora de la vesprada, han traslladat al centre hospitalari una dona embarassada que no havia pogut arribar a causa de l'estat de la carretera, i estava a punt de donar a llum. Afortunadament els bombers han arribat a temps per a traslladar-la. Durant el divendres destaca també l'evacuació per helicòpter i amb la Unitat de Rescat de Muntanya del Consorci, d'un home que s'havia quedat aïllat en una masia de la Montalba. 

Treballs en 51 trams de carreteres (adjuntem document amb totes les actuacions)

Des de la jornada d'ahir la Diputació manté actius 15 equips i 60 efectius de conservació i manteniment de carreteres que ja ha treballat en un total de 51 trams de carreteres provincials afectats per les pluges.

Els treballs s'han centrat sobretot en la retirada de despreniments ocasionats per les grans quantitats d'aigua acumulades en alguns punts de la província.

Un complet dispositiu per a atendre les emergències

Per a atendre les emergències sorgides d'aquest episodi de gota freda, el departament de Bombers de la Diputació té operatius els quatre parcs professionals ubicats a Benicarló, Orpesa, Nules i Segorbe i els cinc parcs de bombers voluntaris d'Onda, Llucena, Benassal, Morella i Atzeneta del Maestrat.

Són un total de 26 camions autobombes recolzats per 52 equips de traga dividits en 10 electrobombes, 34 motobombes i 8 turbobombes. Entre les electrobombes es compta amb 2 bombes de traga d'aigua de gran cabal i 1 especial per a traga de sòlids i fangs.

D'altra banda també es compta amb altres 15 camions autobomba corresponents a les Unitats de Bombers Forestals de la Generalitat assignades al Consorci de Castelló.

I és que el Consorci Provincial de Bombers de Castelló (CPBC) disposa d'un ampli dispositiu a tota la província preparat per a ser activat de forma immediata en cas de ser necessari. L'activació de recursos es realitzarà gradualment basant-se en les necessitats puntuals de cada moment i cada zona determinades per l'evolució de la situació.

Equips especialitzats

Junt amb tot aquest dispositiu, el Consorci de Bombers té també activades la URM (Unitat de Rescat en Muntanya) i la URA (Unitat de Rescat Aquàtic) amb efectius distribuïts en els 4 parcs de bombers professionals.

La URA (Unitat de Rescat Aquàtic) disposa d'un vehicle remolc dotat amb una embarcació pneumàtica de rescat i la resta de material necessari per a atendre qualsevol rescat en terra o mar.

A més en la Unitat de Rescat Aquàtic es compta amb:

-2 embarcacions zòdiac de rescat en baix calat - 3 motos aquàtiques de rescat - 5 bots de rescat en zones d'aigua estancada - 3 embarcacions semirígides bimotor de 10 metres per a rescat marítim amb base en els ports de Benicarló, Orpesa i Borriana.

Estan també activades 3 unitats de voluntariat de Protecció Civil de Diputació de Castelló per a realitzar rutes preventives a tota la província, i estarà disponible la Unitat Logística de Protecció Civil per a actuar de forma immediata com a suport logístic al dispositiu de bombers. També estarà operativa la Unitat de Maquinària i Logística del CPBC, amb 3 pales carregadores i una mixta.

Consells per a la població

Des del Consorci Provincial de Bombers de Castelló es vol insistir a la ciutadania en general perquè, de no ser estrictament necessari, s'evite circular per carretera. En cas de fer-ho, en cap cas s'han de travessar zones inundades, ni llits de rius i barrancs encara que es crega poder fer-ho.

També és important evitar programar activitats en la muntanya especialment a zones pròximes a llits de rius i barrancs.

En la vivenda és important revisar les canalitzacions i baixants d'aigua, així com assegur-se que els desaigües de terrasses exteriors estan nets per a evitar acumulacions d'aigua

Nota: És important insistir en el fet que és necessari informar-se de les actualitzacions meteorològiques i activació de preemergències o emergències a través d'Aemet i GVA112. En cas de situacions d'emergència cridar al 112. Des del Centre Provincial de Coordinació del CPBC, es gestionarà ,en coordinació amb l'AVSRE (Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a Emergències) i la resta d'administracions implicades, tot el dispositiu d'actuació del departament de Bombers de la Diputació de Castelló.