ECO Les Aules obri la seua tardor amb 'Memòria de l'Enginy Femení' de Delia Díaz

ECO Les Aules obri la seua tardor amb 'Memòria de l'Enginy Femení' de Delia Díaz
29 de setembre de 2021

L'exposició consta de 42 plaques ceràmiques policromades amb rostres d'artistes femenines

Un total de 42 plaques ceràmiques policromades amb els rostres de sengles dones il·lustres del passat i d'avui dia. És la proposta que Delia Díaz presenta sota el títol de ‘Memòria de l’enginy femení’, l'exposició que es podrà visitar en l'Espai Cultural Obert-ECO Les Aules (plaça Les Aules de Castelló) entre el dijous 30 de setembre (inauguració a les 11.30) i el 7 de novembre. Es tracta de l'aposta per a l'arrancada de la tardor del departament de Cultura de la Diputació de Castelló, amb Ruth Sanz al capdavant, i del projecte ReViu Els Aules, que continua la seua aposta per establir diàlegs i col·laboració amb els diferents agents culturals de la província, com l'EASD. Estarà oberta de dilluns a dissabte (10.00-14.00 i 17.00-21.00), amb accés gratuït.

‘Memòria de l’enginy femení’ és una invitació perquè l'espectador s'acoste d'una manera conscient i compromesa per a establir un diàleg lluny del soroll de les multituds. Es trobarà amb mig centenar de rostres femenins que esperen en silenci, però amb unes mirades que concedeixen una panoràmica d'una realitat invisibilitzada com és el talent de dones, tapat moltes vegades pel patriarcat, encara que abans o després aconseguirà igual reconeixement.

El germen d'aquesta exposició el va posar el Grup d’Investigació sobre Transicions Sostenibles des de l'àmbit del disseny. Va sol·licitar la col·laboració de l'Escola d’Art Superior i Disseny (EASD) per a elaborar una base de dades de dones artistes. Amb eixe punt de partida, Delia Díaz, des del Màster d’Edició d’Obra Gràfica a través del Gravat i la Serigrafia de l'EASD Castelló, va procedir a desenvolupar una sèrie de peces que permetrien donar fe d'aqueixos referents femenins.

L'autora ens acosta a un compendi experiencial de l'enginy femení, vides que continuen respirant, ja que els seus respectius actes romanen enriquint el nostre context i edificant un món més civilitzat. A més, utilitza un llenguatge propi de caràcter expressiu, capaç d'aprofitar la totalitat de les dimensions sensitives derivades de la necessària relació entre el pigment i el seu suport.

El material ceràmic policromat actua com a base i element narratiu, concedint un caràcter longeu i, alhora, concedeix certa seguretat davant la possible alteració que poguera provocar el pas del temps. Un objectiu concorde a la necessitat de perdurar en aqueixos treballs de les dones que han contribuït al desenvolupament cultural de la societat.

PRESENTACIÓ D'ULTRASONS
L'endemà, divendres 1 d'octubre, tindrà lloc al pati d'ECO Les Aules la presentació d'Ultrasons-Músiques en vibració, que en aquest 2021 es desenvoluparà a l'Alcora entre el 15 i el 24 d'octubre, celebrant la seua 12a edició. L'acte començarà a les 19.00 (lliure accés) i inclourà una actuació en directe del músic experimental castellonenc Gahs (José Gas), qui l'any passat va participar en Ultrasons al costat del fotògraf Aso Pyramal per haver sigut triat el seu projecte ‘Aso Pyragahs’ dins de la convocatòria Brots per a noves creacions artístiques.

CALENDARI DE PRÒXIMES ACTIVITATS EN ECO ELS AULES
>30 de setembre-7 de novembre: EASD Castelló presenta ‘Memòria de l’enginy femení’, de Delia Díaz. De dilluns a dissabte (10.00-14.00 i 17.00-21.00).
Inauguració: dijous 30 de setembre (11.30).

>Divendres 1 d'octubre: Presentació d'Ultrasons 2021-Festival Músiques en Vibració. Amb concert de Gahs (19.00).

>Divendres 8 d'octubre: Presentació de Titemón 2021-Festival de Titelles de Xilxes. Amb l'espectacle ‘Tirant’, de la Inestable Cia de Titelles (19.00).

>14-17 d'octubre: FERFOC-Fira Professional de la Fotografia.

>Divendres 15 d'octubre: ‘Almática’, de Noemí Gurillo Nova (dansa teatre), corresponent a Brots 2021-Convocatòria de suport a la creació (19.00 i 20.00).