La Diputació Provincial de Castelló ha représ el servei d'expedició de certificats digitals. Consulta els horaris d'atenció al públic.
Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Diputació troba un llibre de Lluis Vives del segle XVI entre els seus fons documentals

Diputació troba un llibre de Lluis Vives del segle XVI entre els seus fons documentals
12 de Juny de 2019

La Diputació de Castelló ha trobat el llibre ‘Instrucción de la muger christiana’ de Lluis Vives del segle XVI entre els seus fons documentals, un autèntic tresor, ja que es tracta de l'edició príncep o primera edició impresa del llibre

12 de juny de 2019. La Diputació de Castelló ha trobat el llibre ‘Instrucción de la muger christiana’ de Lluis Vives del segle XVI entre els seus fons documentals, un autèntic tresor, ja que es tracta de l'edició príncep o primera edició impresa del llibre. Així, el Servei d'Arxiu, Gestió Documental i Publicacions de la Diputació de Castelló vol commemorar el Dia Internacional dels Arxius presentant una de les troballes més importants localitzada entre els seus fons documentals, aquesta obra de l'humanista valencià Lluís Vives. Gràcies als treballs del personal del servei s'ha pogut identificar que el llibre conservat és la primera edició en castellà de l'obra, impresa en 1528 a València per l'impressor Jorge Costilla. Es tracta de la primera edició traduïda al castellà de l'obra original, escrita en llatí en 1523.

El vicepresident primer i diputat provincial de Cultura, Vicent Sales, ha explicat que “el llibre és una obra d'excepcional interés, un autèntic tresor documental, ja que estem davant l'edició príncep o primera edició impresa del llibre, de la qual existeixen únicament 7 exemplars al món, tres d'ells a Espanya, sent el primer exemplar de l'edició localitzat a la Comunitat Valenciana, constituint-se en tota una troballa per al patrimoni bibliogràfic i documental de la província de Castelló”.

Cal assenyalar que el llibre procedeix dels fons documentals recuperats el 1980 a Vilafamés, procedents del Palau del Batlle després de la seua adquisició per la Diputació de Castelló. El document conservat és un exemplar en format llibre, imprés en lletra gòtica, de 100 folis i enquadernat en pergamí. A pesar d'haver-se perdut els primers fulls, que contenien la portada, pròleg i índex, s'ha conservat la major part del llibre en bon estat, incloent-hi gravats xilogràfics de gran interés.

Sobre l'autor

Lluís Vives (València, 1492 - Bruges, 1540) va ser un dels principals humanistes espanyols i el pensador valencià més universal de la seua època. Va escriure sobre nombrosos temes, com la filosofia, la política, la psicologia, la religió o la pedagogia des d'una perspectiva renovadora i humanista.

La “Instrucció de la dona cristiana” va ser elaborada per a utilitzar-se en l'educació femenina. L'obra es divideix en tres parts: Llibre primer de la Instrucció de les Verges, dedicada a les donzelles, Llibre segon de la Instrucció de les Casades, i Llibre tercer de la Instrucció de les Viudes. Es tracta d'un llibre educatiu inscrit dins la moral cristiana, des d'una perspectiva humanista, defenent l'educació femenina, però sempre orientada al paper que se li reservava en la societat del moment. La present edició, traduïda al castellà per Juan Justinià, va ser dedicada a Germana de Foix, segona esposa de Ferran el Catòlic.

L'Arxiu de la Diputació: patrimoni cultural de la província

La troballa d'aquesta obra històrica posa en valor, a més, la custòdia de documentació que la Diputació porta desenvolupant des de la seua creació en 1822 i en la digitalització de la qual està immers el Govern provincial per a afavorir l'accés online a aquests fons, una labor que realitza d'acord al Model de Gestió de Document Electrònic que la Diputació està implementant com a pilar fonamental de l'Administració electrònica i la seua aposta per la transparència.