Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Nuestro canal de Youtube
Conoce de cerca toda la actualidad de la diputación de forma ágil y amena.
Nuestro canal de Youtube
Conoce de cerca toda la actualidad de la diputación de forma ágil y amena.

Diputació és pionera en transparència en ser la primera a implicar la societat civil

Diputació és pionera en transparència en ser la primera a implicar la societat civil
8 de Maig de 2019

La Diputació de Castelló ha donat un pas més en el seu compromís amb la màxima transparència en la seua gestió aplicant els recursos que aporten les noves tecnologies de la comunicació i la informació

8 de maig de 2019. La Diputació de Castelló ha donat un pas més en el seu compromís amb la màxima transparència en la seua gestió aplicant els recursos que aporten les noves tecnologies de la comunicació i la informació. Així, després d'haver creat el seu Portal de Dades Obertes el passat mes d'abril, el Govern provincial ha posat en marxa una innovadora iniciativa que torna a posicionar la Diputació de Castelló entre les més transparents d'Espanya, en ser la primera en integrar la societat civil castellonenca i els sectors privats en la gestió de les seues dades obertes amb la creació del Consell Provincial de Reutilitzadors.

Tal com ha explicat el president de la Diputació, Javier Moliner, “per primera vegada persones privades, representants dels sectors més importants de la província, podran participar en la gestió de les dades obertes de la Diputació. Si ja vam fer un pas fonamental en crear el Portal de Dades Obertes proporcionant la informació pública de la Diputació perquè puga reutilitzar-la qualsevol persona a qui li puga ser d'utilitat, aquest Consell va més enllà, perquè aportarà la seua perspectiva al Govern provincial recomanant quina informació i com l'ha de proporcionar per a ser el més útil i positiu possible per a la província”.

Així, a més del personal tècnic responsable dels serveis interns de funcionament de la Diputació, formaran part d'aquest Consell Provincial de Reutilitzadors representants de set sectors i col·lectius de la província, com són agricultura i regadiu, transport i logística, sanitat i salut, cultura, comunicació, àmbit social i de la cooperació, i ciència, tecnologia i empresa. Es reunirà una vegada al trimestre i serà la seua funció, per tant, la de deliberar, orientar i suggerir sobre la política pública de dades obertes impulsada des de la Diputació, els conjunts de dades publicats en el Portal de Dades Obertes http://dadesobertes.dipcas.es i les accions concretes a impulsar des de la seua Estratègia provincial de dades obertes.

Més d'un centenar de descàrregues en un mes

En el seu primer mes de funcionament el Portal de Dades Obertes de la Diputació ha registrat un total de 106 descàrregues de material entre les 413 visites que ha rebut. Aquest recurs naix com una nova eina a disposició de tota la gent de Castelló a favor de la transparència i el Govern Obert, permet la consulta i reutilització de multitud d'informació de la província amb què treballa la Diputació i que pot ser molt útil per a professionals, estudiants i la resta de perfils interessats.

“Aquesta nova eina naix per afavorir la utilització de la informació pública perquè puga ser consultada i reutilitzada tant per particulars com per empreses i institucions, a causa dels múltiples beneficis que presenta per a l'impuls econòmic, social i cultural. Les dades són obertes en formats reutilitzables i el seu accés és completamente lliure i gratuït, amb la qual cosa qualsevol persona pot accedir-hi, ha assenyalat Moliner.

El portal compte en l'actualitat amb 22 conjunts de dades, relatives a temàtiques tan diverses com ara legislació, cultura, salut, esport, medi ambient, urbanisme, ocupació, patrimoni o turisme. El conjunt de dades més populars fa referència als abocadors existents en el territori provincial; li segueixen el número de càmpings, les instal·lacions esportives de caràcter municipal, les carreteres o la demografia, totes aquestes dades estan referides a la província de Castelló.

És important destacar que la majoria de les dades estan georeferenciades, la qual cosa permet a les persones usuàries conéixer amb exactitud la ubicació de la informació en el mapa provincial.

Per a fer-nos una idea del potencial d'informació que contenen les 22 dades que s'exposen en el portal, és necessari assenyalar que cada dada conté una taula de dades amb diverses files i columnes. En cada una d'elles apareix una descripció que conté la informació relativa a notes, variables, direccions de contacte, dades relatives a la ubicació per a georeferenciar la informació, codis postals del municipi i la província, etc. Si haguérem de traduir tota aqueixa informació en forma de documents, estaríem parlant de milers de pàgines en format DIN A4, que permetrien l'edició d'uns quants llibres.

Professionals i empreses, els que més utilitzen el Portal de Dades Obertes

Respecte a les persones usuàries hi ha una gran heterogeneïtat de perfils, encara que majoritàriament són professionals d'empreses o institucions que fan una labor de consulta i rastreig per a obtindre aqueixa informació de forma gratuïta. D'ací la utilitat que puga tindre el portal de dades obertes per als professionals del sector turístic quan ens referim a dades relatives a càmpings o camps de golf existents a la nostra província; conéixer la ubicació exacta dels distints abocadors existents a la província de Castelló; l'interés que pot suscitar per a un transportista la xarxa de carreteres provincials, o la utilitat que pot representar aquesta informació per als practicants d'esports en instal·lacions municipals que figuren en les dades que ofereix la diputació, per citar només uns exemples.

Sumant a la trajectòria per la transparència i participació

El nou Consell Provincial de Reutilitzadors i el Portal de Dades Obertes de la Diputació de Castelló s'uneixen a les diferents accions que en matèria de Govern Obert ha posat en marxa el Govern provincial, per a intensificar el seu compromís amb la transparència, el retre comptes i la participació ciutadana.

Amb aquesta nova acció la Diputació de Castelló avança en la consolidació de la seua trajectòria per una gestió més eficaç i transparent de la informació i els recursos públics.