La Diputació Provincial de Castelló ha représ el servei d'expedició de certificats digitals. Consulta els horaris d'atenció al públic.
Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Dia de la Província 2019
Dia de la Província 2019
Pla Castelló 135
Pla Castelló 135
Nuestro canal de Youtube
Conoce de cerca toda la actualidad de la diputación de forma ágil y amena.
Dia de la Província 2019
Dia de la Província 2019
Pla Castelló 135
Pla Castelló 135
Nuestro canal de Youtube
Conoce de cerca toda la actualidad de la diputación de forma ágil y amena.

Diputació reinicia la restauració del Castell de Penyíscola

Diputació reinicia la restauració del Castell de Penyíscola
24 d'Abril de 2019

La Diputació de Castelló ha représ les obres de restauració del Castell de Peníscola després dels dies festius de Setmana Santa amb l'objectiu de convertir-lo en el més visitable d'Espanya

24 d'abril de 2019. La Diputació de Castelló ha représ les obres de restauració del Castell de Peníscola després dels dies festius de Setmana Santa amb l'objectiu de convertir-lo en el més visitable d'Espanya. Així, el Govern provincial reprén aquesta ambiciosa actuació que comporta la rehabilitació de les cobertes, els paraments verticals i el polvorí de la fortalesa com a part de la segona fase del Pla director. Ja ha començat, a més, la restauració ambiental de l'interior de les sales principals que rodegen el pati d'armes, totes elles actuacions cofinançades per la UE amb Fons FEDER.

El vicepresident primer i diputat provincial de Cultura, Vicent Sales, ha explicat que “compaginem el bon ritme que porten les obres també amb el propi funcionament del Castell, per tal de que la seua restauració afecte el mínim possible al trànsit de visitants. Aquests treballs s’adrecen a convertir el Castell de Peníscola en el gran pol d'atracció de visitants, la millor porta a un turisme internacional amb capacitat d'irradiar oportunitats turístiques i riquesa a tota la província. Hem conclòs ja la primera fase d'aquesta gran aposta pel patrimoni, i comprovant els resultats que ha tingut estem convençuts que amb aquesta segona fase estarem en disposició de tindre el castell més visitable d'Espanya, amb capacitat de tracció i estirada turística per a tota la província, reivindicant-se com el gran motor de tracció del turisme provincial”.

I és que aquesta actuació fa de la recuperació d'espais i la investigació arqueològica i històrica la millor base científica per a una transformació completa de la visita al monument convertint-la en tota una experiència turística. 

Sales ha explicat que “en aquesta segona fase del Pla director estem reparant i impermeabilitzant cobertes i façanes, i impulsant la recuperació, condicionament i museografia de les sales circumdants al pati d'armes i labavos”.

En les obres de restauració de paraments s'estan consolidant molts impactes dels bombardejos, en els que hi havia materials petris disgregats que queien a la via publica i posaven en perill la seguretat de les persones. Els llenços de carreu que donen al nord que es troben junt amb l'Església de l'Ermitana presentaven un gran deteriorament i es veien molt afectats.

Avança a bon ritme per a la seua completa restauració

Aprofitant les obres de restauració s'ha continuat amb el pla de sondatges arqueològics en tots els espais, ja iniciat en les obres de 2015, atés que el monument va patir moltes reformes en el segle XX i la majoria de paviments es van modificar en el segle passat. Així s'estan documentant vestigis de nivells més antics de paviments que ja es van detectar en els estudis previs del projecte i que en la coberta del pati d'armes es deixaran a la vista.

Cal assenyalar que la primera fase del Pla director ja ha suposat la recuperació i condicionament de les sales de la planta baixa del castell i les sales pontifícies, obrint a les visites totes les sales que anteriorment es dedicaven a labors administratives i que ara es concentren en el far, també habilitat per a tal fi per la Diputació.

La museografia d'aquestes sales i l'adequació del far com a centre de recepció de visitants han estat ja també realitzades com a part d'aquesta primera fase.