La Diputació Provincial de Castelló posa en marxa el servei de cita prèvia per a diversos tràmits.
Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Diputació reforça La Llum de la Memòria com a fita del turisme cultural

Diputació reforça La Llum de la Memòria com a fita del turisme cultural
16 de Maig de 2019

La Diputació reforça La Llum de la Memòria com a fita del turisme cultural aquesta Setmana Santa a la província de Castelló

16 d'abril de 2019. La Diputació reforça La Llum de la Memòria com a fita del turisme cultural aquesta Setmana Santa a la província de Castelló. I és que en fer coincidir l'inici d'aquesta ambiciosa exposició d'art sacre restaurat amb les dates de la Setmana Santa, el Govern provincial preveu optimitzar l'impacte positiu que aquesta exposició comporta i la seua dinamització a la capital de la província. És la primera vegada en les seues quatre edicions que aquesta ambiciosa proposta cultural es desenvolupa a la capital castellonenca, després de recórrer bona part de l'interior de Castelló, amb les seues edicions a Villahermosa, Benassal-Castellfort, i Caudiel-Jérica.

Tal és el bon comportament que en el seu primer dia d'obertura ha registrat l'exposició en les seues dues seus, tant en l'església de Sant Vicent Ferrer, com en l'antiga església de Sant Miquel o sala Sant Miquel, que el vicepresident primer i diputat provincial de Cultura ha assegurat que “l'afluència de visitants en aquestes primeres hores fa preveure que la Llum de la Memòria a la ciutat serà la més ambiciosa de les celebrades fins ara. El creixement de visitants que aquesta exposició ha tingut des de la seua creació fa ara quatre anys ha estat espectacular, i fer-la enguany a la capital de la província continuarà contribuint a aquesta reeixida trajectòria”.

En aqueix sentit, el vicepresident Sales ha assenyalat que “de la mateixa manera que milers de persones es desplaçaven als pobles a conéixer el seu patrimoni en les anteriors edicions de La Llum de la Memòria, estem convençuts que ocorrerà a la capital, punt de trobada i connexió dels 135 municipis de la província. La Llum de la Memòria a la capital es constituirà en emblema de l'orgull de tots els pobles de pertànyer a aquesta terra única”.

I és que amb aquesta quarta edició d'aquesta ja consolidada proposta cultural, el Govern provincial recupera i reivindica el patrimoni i art castellonenc amb un complet recorregut a través de 52 atractives peces del ric patrimoni sacre de la província. Aquest recorregut està diferenciat en les seues dues seus, amb 20 peces en l'Església de Sant Vicent Ferrer, i 32 a la Sala Sant Miquel, dos llocs que sens dubte marcaran un abans i un després en aquesta fita turística que ha creat la Diputació a través de la recuperació del patrimoni històric dels pobles i ciutats de la província.

Aquesta nova edició de La Llum de la Memòria torna a comptar amb un ampli grup d'obres de gran qualitat, amb la característica comuna d'haver estat intervingudes i recuperades pel Servei de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Diputació. L'exposició romandrà oberta des d’avui, dilluns, fins al pròxim mes de juliol. L'horari d'obertura en sengles seus serà de dilluns a dissabte de 11:30 a 13:30 hores al matí i de 17:30 a 20:30 hores a la vesprada, respectant sempre els horaris de misses i actes religiosos.

S'incorpora com a recurs turístic i cultural a la ciutat

Cal tindre en compte que és la primera vegada en la seua trajectòria que aquesta ambiciosa iniciativa cultural de la Diputació es du a terme a la ciutat de Castelló, portant a la capital de la província algunes peces emblemàtiques del patrimoni sacre dels municipis castellonencs.

Com en les seues edicions anteriors, l'exposició proposa un espectacular recorregut per l'art sacre dels municipis de la província, fent especial insistència en la comarca on es realitza, en aquest cas a la Plana i els seus municipis, així com peces d'extraordinària riquesa que s'inclouen d'altres zones de la província i que completen el discurs d'una exposició de primer ordre.

Dues seus, dos recorreguts, dos edificis de primer nivell

En aquesta nova edició de la Llum de la Memòria tot torna a sumar significat i atractiu a l'espectacular recorregut que podran disfrutar les visites a partir de dilluns que ve. També les seues dues seus, que com sol ser habitual, es tracta d'edificis d'importància monumental.

ANTIGA ESGLÉSIA SAN MIGUEL

L'antiga església de Sant Miquel de finals del segle XVII, avui sala d'exposicions Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló, entitat fortament arrelada a la societat castellonenca comptarà amb l'exposició d'un total de 32 obres. D'aquestes, 11 es corresponen amb escultures, nou amb pintures, sis d'orfebreria, dues de paper, dues de tèxtil i dues de ceràmica.

Cal destacar que entre les obres es troba el retaule de l'església de la Sang de Vilafamés, atribuïble a l'escultor de Vila-real Josep Sebastià, de 1696, el frontal de l'església del convent de dominiques de Vila-real, de la mateixa època, la taula del Salvador, de Vicente Castelló, dues plaques del segle XVIII de la Reial Fàbrica de l'Alcora o el Crist de marfil del convent de Sant Pasqual, del taller de Guglielmo della Porta.

ESGLÉSIA DE SANT VICENT FERRER

L'església de Sant Vicent Ferrer, preciós temple de la primera mitat del segle XVII, acollirà des de demà en aquesta exposició una mostra de 20 obres de primer ordre sobre la figura de Sant Vicent Ferrer, realitzada en col·laboració amb el Bisbat de Segorbe-Castelló, amb motiu de l'Any Sant Jubilar a ell dedicat. D'elles, són 5 escultures, 12 pintures, una de tèxtil i dues peces d'orfebreria.

D'entre les peces exposades destaquen les dues taules que representen escenes de la seua vida, d'escola flamenca del segle XV, procedents d'un convent dominic de Besaya (Cantàbria), així com altres dues amb el mateix tema, obra de Francesc Ribalta. El retaule de Vicent Macip, del Museu Diocesà de Segorbe és una altra de les peces més espectaculars de l'exposició.

Ambdós seus de la Llum de la Memòria 2019 aportaran un marc perfecte al selecte contingut artístic que conforma l'exposició i que permetrà, a més, a les visites descobrir part del patrimoni arquitectònic castellonenc.