Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Diputació publica la Carta de Poblament de Viver

Diputació publica la Carta de Poblament de Viver

30 de juliol de 2018. La Diputació de Castelló enriqueix el coneixement històric de l'Alt Palància amb la publicació de la Carta de Poblament de Viver. El vicepresident primer i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha participat aquest matí en la presentació del llibre que ha editat el Govern provincial per a recuperar no sols el document, sinó el context històric d'aquesta fita per al municipi. L'obra està escrita per Fernando Agustín Bonaga i Saturnino Díaz Benages, ambdós han participat junt amb el vicepresident Sales i l'alcalde de Viver, Vicente Martín, en la presentació que ha tingut lloc a l'Ajuntament de Viver.

Tal com ha explicat Sales, “avui presentem un llibre molt important per a Viver, perquè un poble que coneix el seu passat és un poble que treballa per guanyar el futur. Tenim davant de nosaltres un complet estudi que es deté amb atenció en l'anàlisi d'una fase de la nostra història sense la qual és impossible comprendre l'evolució posterior de Viver, i el seu paper en la comarca de l'Alt Palància. És un orgull poder incorporar aquest estudi al catàleg del Servei de Publicacions de la Diputació”.

La Carta de Poblament de Viver data de 1367, firmada per Juan Alfonso, senyor de les baronies de Jérica i Chelva.

Un rigorós estudi històric a disposició del municipi

La publicació d'aquest treball per part de la Diputació de Castelló es correspon amb l'objectiu del Govern provincial de divulgar, recuperar i posar en valor el patrimoni dels municipis.

Així, la primera part del llibre dissecciona el context en què se situa el document, des dels seus antecedents històrics a les circumstàncies concretes del senyor de Jérica, passant per altres cartes pobles atorgades en l'entorn de Viver, i completant-se amb una cronologia de la població en els segles XIII i XIV.

En la segona part, s'introdueix el text traduït i s'estudien minuciosament les seues conseqüències pràctiques, amb aspectes com les llibertats atorgades als pobladors i pobladores, l'entrega de terres, les concessions polítiques i les obligacions del veïnat en favor del seu senyor. El llibre es tanca amb la publicació facsímil del document original.