Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Diputación reforça la XVI Mostra de la Trufa Negra de l´Alt Maestrat

Diputación reforça la XVI Mostra de la Trufa Negra de l´Alt Maestrat
6 de Febrer de 2019

La Diputació de Castelló reforça la seua aposta pel turisme gastronòmic amb l'organització aquest cap de setmana a Catí de la XVI Mostra de la Tòfona Negra de l'Alt Maestrat

6 de febrer de 2019. La Diputació de Castelló reforça la seua aposta pel turisme gastronòmic amb l'organització aquest cap de setmana a Catí de la XVI Mostra de la Tòfona Negra de l'Alt Maestrat. Així, durant els pròxims 9 i 10 de febrer el Govern provincial convertirà Catí en l'epicentre del sector trufícola a través d'una inversió de 10.000 euros per a dur a terme una fira de primer nivell, amb expositors, demostracions culinàries i multitud d'activitats adreçades a la posada en valor d'aquest preat fong i potenciar les seues oportunitats als pobles de l'interior.

El diputat de Desenvolupament Rural i alcalde del municipi, Pablo Roig, assegura que “estem consolidant aquesta mostra com una de les més antigues i reputades d'Espanya, la qual cosa li confegeix valor afegit a tot el treball que estem fent per posicionar la nostra província com el millor rebost de la Mediterrània”.

En aqueix sentit, Roig ha assegurat que “l'aposta de la Diputació pel turisme gastronòmic i pel sector trufícola en particular suposa no sols donar a conéixer i posar en valor un producte com la trufa, sinó també un revulsiu per als pobles del nostre interior, perquè amb fires com la d'aquest cap de setmana es dinamitza tant l'activitat comercial dels nostres pobles com la dels nostres restaurants i establiments turístics”.

Cal tindre en compte que es tracta d'una fira monogràfica que es repeteix cada any, de forma itinerant, als municipis de Benassal, Culla, Catí i Albocàsser, en el moment més intens de la temporada de recol·lecció de trufa i quan aquesta posseeix les seues majors propietats aromàtiques i de sabor. Tant truficultors, personal tècnic i científic i comercialitzadors i consumidors habituals d'aquest producte tan emblemàtic i excepcional, com els que desitgen acostar-se a ell per primera vegada, es donen cita anualment en aquest esdeveniment.

Un complet programa d'activitats per a tots els públics

Durant tot el cap de setmana, la carpa del recinte firal, situada entre el carrer Mossén Joan Puig i la plaça del Sol, serà l'escenari de desenes d'activitats per a tots els públics, on s'emplaçarà un mercat amb més de vint casetes expositores vinculades al sector, venda de tòfona fresca i productes elaborats, plantes micorritzades, adobs... A més, el recinte comptarà amb un nou ‘Hostal de la Tapa Trufada’ on els assistents podran degustar elaboracions amb tòfona, gràcies a la col·laboració de les associacions locals. Així mateix, hi ha preparades multitud d'activitats paral·leles, adreçades tant a professionals com al públic en general.

El dissabte dia 10 al matí, es farà un taller pràctic d'ensinistraments de gossos truferos i un taller d'identificació d'espores a càrrec del Servei en Assessorament en Truficultura de la Diputació de Castelló, que també es repetirà a la vesprada en un segon torn. Per a participar en aquestes dues activitats és necessari inscriure's amb antelació en www.trufamaestrat.es.

A les 16:30 està programada la presentació de l'Associació de Truficultors de Castelló (TRUFCAS). De la mateixa manera, a les 17:30h, el recinte firal acollirà un taller de cuina infantil patrocinat per l'AMPA de Catí, a les 18:30h, un showcooking amb degustació i tast comentada de vi de la IGP Castelló a càrrec de David Buch, president de l'Associació de Sommeliers de Castelló i Província (ASUCAP), així com l'actuació musical del grup Decajón, que tancarà la jornada.

Per al diumenge al matí, a les 11:30h, està programada la interessant xarrada - pràctica “Calidad, conservación, aromas y diferenciación de especies de trufa”, a càrrec de Pedro Marco del Centro de Investigación y Tecnología Agroalimentaria de Aragón. No faltarà el tradicional ‘Concurs de la trufa de major pes’, patrocinat per la Unió de Llauradors i Ramaders. De 10:45h a 11:30h, en l'estand de Unió tindrà lloc la recepció dels exemplars participants en aquest concurs, la comprovació del seu pes i la seua exposició al públic. Les tòfones hauran de presentar-se en bon estat i netes de qualsevol tipus d'impuresa. Cal destacar que, en edicions anteriors de la mostra, les tòfones guanyadores rondaven els 400 gr., per la qual cosa, des de l'organització de l'esdeveniment s'anima a la participació en el certamen en busca “d'una tòfona de rècord”.

A les 11:30h se celebrarà una nova edició del concurs de gossos buscadors de tòfona negra, la tuber melanosporum. Aquesta competició és un dels actes que més expectació genera i on cans posen a prova les seues qualitats olfactives per a localitzar aquest preat fong. Les persones participants, vingudes de diferents parts de la geografia nacional, optaran a trofeu i premis en metàl·lic.

A les 13:00h, el showcooking amb degustació del xef privat i finalista del prestigiós concurs “Cuiner de l'Any”, Sergio Salvador, serà l'últim dels actes abans de l'entrega de premis.

Més informació en www.trufamaestrat.es.

Més inversió per a posicionar els productes de Castelló

Accions com l'impuls d'aquesta Mostra de la Tòfona Negra de l'Alt Maestrat o la participació acabada de concloure a Madrid Fusión formen part del compromís estratègic de la Diputació de Castellón per ajudar a millorar el consum de productes autòctons de la província a través de la seua marca Castelló Ruta de Sabor.

Així, el Govern provincial elevarà enguany als 987.000 euros la seua inversió directament destinada a aquesta finalitat i, amb això, consolidarà la seua aposta per la gastronomia com a generadora de noves oportunitats als municipis de la província. Cal tindre en compte que després de quatre anys de trajectòria, aquesta marca de la Diputació, Castelló Ruta de Sabor, ha aconseguit aglutinar més de 100 productors de 15 sectors agroalimentaris diferents, dues denominacions d'origen, una Indicació Geogràfica Protegida i 6 productes amb distintiu Parc Natural.