Diputació mantindrà obertes les seues 10 primeres Unitats de Conciliació Familiar

Diputació mantindrà obertes les seues 10 primeres Unitats de Conciliació Familiar
20 de Juny de 2019

La Diputació de Castelló mantindrà obertes les seues 10 primeres Unitats de Conciliació Familiar el pròxim estiu per a promoure la conciliació a través del seu programa Repoblem als pobles més xicotets de la província

20 de juny de 2019. La Diputació de Castelló mantindrà obertes les seues 10 primeres Unitats de Conciliació Familiar el pròxim estiu per a promoure la conciliació a través del seu programa Repoblem als pobles més xicotets de la província. Amb això, el Govern provincial dóna llum verda perquè aquests centres que cuiden dels xiquets i xiquetes de zero a tres anys als municipis de Catí, Cortes de Arenoso, Olocau del Rey, Canet lo Roig, Suera, Montanejos, Ares del Maestrat, Ribesalbes, Montán i Villahermosa consoliden el seu servei com un important recurs per a ajudar les famílies a conciliar la seua vida laboral i familiar.


 

Amb la Xarxa Provincial de Guarderies en el medi rural, la institución provincial incorpora una important iniciativa a altres serveis contra la despoblació que ja ofereix a centenars de famílies, com són les Escoles Matineres, les Unitats de Respir Familiar, el Transport Rural amb Finalitats Mèdiques o les ajudes directes a la natalitat. Tots ells serveis que reverteixen en més oportunitats als pobles i que sumen arguments perquè les famílies romanguen en ells.


 

Així ho ha explicat el president de la Diputació, Javier Moliner en assegurar que “som conscients que la falta de recursos per a conciliar la vida laboral i familiar moltes vegades ha provocat que famílies hagen decidit abandonar el món rural per a habitar en el món urbà on sí que hi ha aqueixos recursos. Aquestes són les primeres unitats d'un servei fonamental perquè les famílies que vullguen puguen viure als pobles més xicotets”.

Cal tindre en compte que aquesta iniciativa dóna resposta a una de les inquietuds més importants transmeses al president per les alcaldies dels municipis més xicotets de la província que veuen com moltes famílies decideixen anar-se'n del poble quan tenen fills per les dificultats que tenen per a poder conciliar la seua vida familiar i laboral. Des de la Diputació, la dita iniciativa es considera com una de les mesures fonamentals a implementar per a afavorir que la població romanga a les zones rurals d'origen i que col·laborarà en gran manera a frenar l'èxode de població de l'interior.


 

Fórmula semblant a les Unitats de Respir Familiar

Per a fer possible aquesta Xarxa Provincial de Guarderies als pobles de menys de 1.500 habitants, la Diputació articula el servei amb una fórmula molt semblant a les seues reeixides Unitats de Respir Familiar, un servei a què destinarà 263.150 euros per al seu manteniment des d'abril a desembre d'enguany.

Així, la Diputació sufraga el cost íntegre de la contractació del personal, així com l'adequació de l'immoble, l'adquisició de béns inventariables i la de béns corrents amb una aportació per ajuntament de més de 25.000 euros.

Aquestes guarderies es constitueixen com un recurs públic de titularitat i gestió municipal destinat a l'atenció de població infantil d'edat inferior a tres anys. Entre els seus objectius fonamentals s'estableix la conciliació de la vida laboral, personal i familiar dels familiars que assumeixen l'atenció dels menors en edat extraescolar, així com constituir-se en alternativa pública a l'absència d'espais d'aquest tipus a pobles tan xicotets.


 

Consolidant Repoblem com a programa estratègic

La Diputació de Castelló manté moltes altres mesures per a tractar de contrarestar la despoblació de l'interior com una de les seues actuacions més prioritàries. Així, el Govern provincial suma aquesta iniciativa a altres recursos que ja ha posat en marxa contra la despoblació rural i que han tingut molt bona acollida com són les Escoles Matineres en centres educatius o les Unitats Respira (Unitats de Respir Familiar) per a l'atenció de dia de persones majors dependents, el Transport Rural amb Finalitats Mèdiques i les ajudes a la natalitat per a municipis de menys de 1.000 habitants.


 

Tota la informació del programa Repoblem de la Diputació pot consultar-se en repoblem.dipcas.es