Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

SEU ELECTRÒNICA
Realitza els teus tràmits, gestions tributàries, pagaments o consultes en els nostres serveis online per a ciutadans i empreses.
PORTAL DE TRANSPARÈNCIA
La nostra eina de treball per a rendir comptes davant la ciutadania i atendre les seues propostes.
SEU ELECTRÒNICA
Realitza els teus tràmits, gestions tributàries, pagaments o consultes en els nostres serveis online per a ciutadans i empreses.
PORTAL DE TRANSPARÈNCIA
La nostra eina de treball per a rendir comptes davant la ciutadania i atendre les seues propostes.

Diputació incorpora una Xarxa Provincial de Guarderies

Diputació incorpora una Xarxa Provincial de Guarderies
12 de Febrer de 2019

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha anunciat avui la imminent creació d'una Xarxa Provincial de Guarderies com a part de l'ambiciós programa 'Repoblem' del Govern provincial per a revertir la despoblació de l'interior de Castelló

12 de febrer de 2019. El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha anunciat avui la imminent creació d'una Xarxa Provincial de Guarderies com a part de l'ambiciós programa 'Repoblem' del Govern provincial per a revertir la despoblació de l'interior de Castelló. Així, la institució provincial incorpora aquesta important iniciativa a altres serveis contra la despoblació que ja ofereix a centenars de famílies com són les Escoles Matineres, les Unitats de Respir Familiar, el Transport Rural amb Finalitats Mèdiques o les ajudes directes a la natalitat. Tots ells serveis que reverteixen en més oportunitats als pobles i que sumen arguments perquè les famílies romanguen en ells.

El president Moliner ha assegurat que “aquesta és una nova mostra de discriminació positiva d'aquest Govern cap als pobles xicotets, perquè no podem permetre que la falta de serveis limite les oportunitats de la nostra gent i el futur dels nostres pobles”.

Tant és així que Moliner ha explicat que “allí on hi haja un xiquet o una família que necessite el servei, allí estarà la Diputació. Perquè totes les famílies, visquen on visquen, mereixen poder conciliar la vida laboral i la familiar, i perquè tots els xiquets i xiquetes, visquen on visquen, mereixen els mateixos serveis i oportunitats, sense haver d'anar-se'n del seu poble”.

Cal tindre en compte que aquesta iniciativa dóna resposta a una de les inquietuds més importants transmeses per les alcaldies dels municipis més xicotets de la província al president que veuen com moltes famílies decideixen anar-se'n del poble quan tenen descència per les dificultats que tenen per a poder conciliar la seua vida familiar i laboral. Des de la Diputació, la dita iniciativa es considera com una de les mesures fonamentals a implementar per a afavorir que la població romanga a les zones rurals d'origen i que col·laborarà en gran manera a frenar l'èxode de població de l'interior.

Fórmula semblant a les Unitats de Respir Familiar

Per a fer possible aquesta Xarxa Provincial de Guarderies als pobles de menys de 1.500 habitants, la Diputació articula el servei amb una fórmula molt semblant a les seues reeixides Unitats de Respir Familiar.

Així, la Diputació ja ha publicat les bases perquè els ajuntaments interessats puguen sol·licitar el servei, que serà de gestió municipal però finançat per la Diputació, tant en el que té a veure amb la contractació del personal qualificat com en la compra del mobiliari i material, amb una inversió de 277.680 euros.

Aquestes guarderies es constitueixen com un recurs públic de titularitat i gestió municipal destinat a l'atenció de població infantil d'edat inferior a tres anys. Entre els seus objectius fonamentals s'estableix la conciliació de la vida laboral, personal i familiar dels familiars que assumeixen l'atenció dels menors en edat extraescolar, així com constituir-se en alternativa pública a l'absència d'espais d'aquest tipus a pobles tan xicotets.

Consolidant Repoblem com a programa estratègic

La Diputació de Castelló manté moltes altres mesures per a tractar de contrarestar la despoblació de l'interior com una de les seues actuacions més prioritàries. Així, el Govern provincial suma aquesta iniciativa a altres recursos que ja ha posat en marxa contra la despoblació rural i que han tingut molt bona acollida com són les Escoles Matineres en centres educatius o les Unitats Respira (Unitats de Respir Familiar) per a l'atenció de dia de persones majors dependents, el Transport Rural amb Finalitats Mèdiques i les ajudes a la natalitat per a municipis de menys de 1.000 habitants.

Tota la informació del programa Repoblem de la Diputació pot consultar-se en repoblem.dipcas.es

Nota: Les bases de la convocatòria de les guarderies de la Diputació estan publicades en el BOP del passat dia 7 de febrer (subvencions per a Unitats de Conciliació Familiar), els ajuntaments de municipis menors de 1.500 habitants tenen fins al 28 de febrer per a sol·licitar-ho. Les bases contemplen com usuaris xiquets i xiquetes de zero a tres anys per ser actualment l'edat infantil extraescolar, encara que en aquells municipis amb aules de dos anys s'utilitzaria per xiquets i xiquetes de zero a dos anys.