La Diputació Provincial de Castelló posa en marxa el servei de cita prèvia per a diversos tràmits.
Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Diputació i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua difonen els Pelegrins de les Useres

Diputació i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua difonen els Pelegrins de les Useres
4 de Maig de 2019

La Diputació de Castelló i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua difonen l'ancestral pelegrinatge dels Pelegrins de les Useres a través de la publicació d'un còmic juvenil

4 de maig de 2019. La Diputació de Castelló i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua difonen l'ancestral pelegrinatge dels Pelegrins de les Useres a través de la publicació d'un còmic juvenil. Amb aquesta iniciativa, ambdues institucions pretenen donar a conéixer entre el jovent de tota la Comunitat Valenciana l'ancestral tradició castellonenca alhora que fomenten la lectura en llengua valenciana.

El president de la Diputació, Javier Moliner, s'ha reunit amb el president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramón Ferrer, i ambdós han compartit impressions d'aquest nova col·laboració. Moliner ha assegurat que “hem donat un pas important. Volíem unir l'estratègia que té l'Acadèmia Valenciana de la Llengua de donar difusió a les tradicions que durant segles s'han desenvolupat a la nostra terra i que s'han transmés i escrit en la nostra llengua, aprofitar-ho per a divulgar aquells senyals d'identitat que ens sentim més orgullosos”.

És per això que el president provincial ha explicat que “poder presentar aquest primer exemplar dels Pelegrins de les Useres, del que suposa com a tradició, com a record del que els nostres avantpassats han fet històricament recorrent un camí de fe, d'història, de tradició, de moltes vivències compartides durant aquests més de sis segles, és per a nosaltres una ocasió magnífica de reivindicar el que som, de mostrar amb orgull la nostra identitat com a poble i de fer que el nostre jovent, amb un missatge molt directe, puga conéixer allò que els seus avantpassats van fer”.

Per la seua banda, el president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramón Ferrer, ha valorat molt positivament aquesta iniciativa que “fa que els xiquets i xiquetes entren llegint en valencià amb una tradició tan important no sols a Castelló sinó per a tots els valencians. És un element únic per a la difusió de la nostra cultura i les nostres tradicions”.

Un còmic que reprodueix la tradició i posa en valor el valencià

En el desenvolupament d'aquest còmic, el guió del qual i les il·lustracions corresponen a Jesús Huguet Enguita, s'ha comptat amb l'assessorament dels Pelegrins de les Useres a Sant Joan de Penyagolosa perquè cada un dels diàlegs que reprodueix foren fidels testimonis de les tradicions i rituals que correspon a un costum de tant arrelament i trajectòria com la pregària dels Pelegrins.

Aquest treball es correspon amb el compromís de la Diputació de Castelló amb la posada en valor del patrimoni cultural material i immaterial que envolta les més ancestrals rogatives a Sant Joan de Penyagolosa, a través del seu programa Camins de Penyagolosa que impulsa la candidatura per a la seua declaració com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO.