La Diputació Provincial de Castelló ha représ el servei d'expedició de certificats digitals. Consulta els horaris d'atenció al públic.
Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Diputació fomenta el cultiu de trufa per a generar riquesa i oportunitats

Diputació fomenta el cultiu de trufa per a generar riquesa i oportunitats
3 de Febrer de 2019

La Diputació de Castelló ha donat un pas més en el seu foment a la truficultura com a activitat generadora de riquesa i de noves oportunitats en l'interior de la província amb les jornades formatives 'Aspectes a tindre en compte en la realització de nius, pràctiques en microscòpia'

3 de febrer de 2019. La Diputació de Castelló ha donat un pas més en el seu foment a la truficultura com a activitat generadora de riquesa i de noves oportunitats en l'interior de la província amb les jornades formatives 'Aspectes a tindre en compte en la realització de nius, pràctiques en microscòpia'. Hui ha tingut lloc una de les sessions en el Centre Cedeixes que la Diputació alberga en Morella i ha congregat a aficionats i productors de la zona. Ja s'han desenrotllat sessions en el Centre Cedeixes de Llucena, en el Centre de Desenrotllament, Informació i Promoció Rural de l'Alt Palancia a Villanueva de Viver i tindran lloc també a Catí el pròxim 9 de febrer com a part de la XVI Mostra de la Trufa Negra de´L'Alt Maestrat Castelló Ruta de Sabor.

Tal com ha explicat el diputat de Desenrotllament Rural, Pablo Roig, “aquesta iniciativa forma part de l'impuls del Govern Provincial als recursos que ofereix Castelló per a dinamitzar el territori per tal de multiplicar les oportunitats de desenrotllament de l'interior de la província”. En definitiva, tal com indica, es tracta de “fomentar totes les oportunitats que brinda al nostre interior el cultiu d'aquest preat fong”.

Cal assenyalar que aquestes jornades estan organitzades pel Servei d'Assessorament en Truficultura de la Diputació, a través de Castelló Ruta de Sabor, que ha detectat la necessitat d'aquest tipus de formació entre els productors, ja que la identificació d'espores de diferents espècies és una pràctica mi important i necessària perquè, entre altres raons, evita introduir espècies no desitjades en el camp.

Servei d'Assessorament en Truficultura

Dins de la línia de promoció i posada en valor de la trufa com a element vertebrador del turisme en la zona de l'interior, la Diputació va crear el Servei d'Assessorament en Truficultura mitjançant el qual ofereix atenció presencial, telefònica o per adreça electrònica a l'agricultor que compta amb una plantació trufera. “Es tracta de reforçar la trufa com una alternativa econòmica sostenible per a les comarques de l'interior de la província”, ha explicat Roig.

Catí acull la XVI Fira de la Trufa Negra de lÁlt Maestrat

La Diputació de Castelló potenciarà els beneficis del turisme gastronòmic en l'interior de la província a través de la XVI Mostra de la Trufa Negra de´l'Alt Maestrat que enguany es desenrotllarà els pròxims 9 i 10 de febrer en el municipi de Catí.

Cal tindre en compte que es tracta d'una fira monogràfica que es repeteix cada any, de forma itinerant, en els municipis de Benasal, Culla, Catí i Albocàsser, en el moment més intens de la temporada de recol·lecció de trufa i quan aquesta posseeix les seues majors propietats aromàtiques i de sabor. Tant truficultores, tècnics, científics i comercialitzadors, consumidors habituals d'aquest producte tan emblemàtic i excepcional, com els que desitgen acostar-se a ell per primera vegada, es donen cita anualment en aquest esdeveniment.

Un complet programa d'activitats per a tots els públics

Durant tot el cap de setmana, en la carpa del recinte firal, situada entre el carrer Mossén Joan Puig i la Plaça del Sol, serà l'escenari de desenes d'activitats per a tots els públics, on s'emplaçarà un mercat amb més de vint casetes expositores vinculades al sector, venda de trufa fresca i productes elaborats, plantes micorrizadas, abonaments... A més, el recinte comptarà amb un nou ‘Hostal de la tapa trufada’ on els assistents podran degustar elaboracions amb trufa, gràcies a la col·laboració de les associacions locals. Així mateix, hi ha preparades multitud d'activitats paral·leles, dirigides tant a professionals com al públic en general.

El sábado dia 10 per la mañana, es desenrotllarà un taller pràctic d'ensinistraments de gossos truferos i un taller d'identificació d'espores a càrrec del Servei en Assessorament en truficultura de la Diputació de Castelló, que també es repetirà a la vesprada en un segon torn. Per a participar en aquestes dues activitats és necessari inscriure's amb antelació en www.trufamaestrat.es.

A les 16:30 està programada la presentació de l'Associació de Truficultores de Castelló (TRUFCAS). De la mateixa manera, a les 17:30h, el recinte firal acollirà un taller de cuina infantil patrocinat per l'AMPA de Catí, a les 18:30h, un showcooking amb degustació i tast comentada de vi de la IGP Castelló a càrrec de David Buch, president de l'Associació de Sommeliers de Castelló i Província (ASUCAP), així com l'actuació musical del grup Decajón, que tancarà la jornada.

Per al domingo per la mañana, a les 11:30h, està programada la interessant xarrada - pràctica “Qualitat, conservació, aromes i diferenciació d'espècies de trufa”, a càrrec de Pedro Marco del Centre d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària d'Aragó. No faltarà el tradicional ‘Concurs de la trufa de major pes’, patrocinat per La Unió de Llauradors i Ramaders. De 10:45h a 11:30h, en l'estand de La Va unir tindrà lloc la recepció dels exemplars participants en aquest concurs, la comprovació del seu pes i la seua exposició al públic. Les trufes hauran de presentar-se en bon estat i netes de qualsevol tipus d'impuresa. Cal destacar que, en edicions anteriors de lamostra, les trufes guanyadores rondaven els 400 gr., per la qual cosa, des de l'organització de l'esdeveniment s'anima a la participació en el certamen en busca “d'una trufa de rècord”.

A les 11:30h se celebrarà una nova edició del concurs de gossos buscadors de trufa negra, latuber melanosporum. Aquesta competició és un dels actes que més expectació genera i on cans posen a prova les seues qualitats olfactives per a localitzar aquest preat fong. Els participants, vinguts de diferents parts de la geografia nacional, optaran a trofeu i premis en metàl·lic.

A les 13:00h, el showcooking amb degustació del xef privat i finalista del prestigiós concurs “Cuiner de l'Any”, Sergio Salvador, serà l'últim dels actes abans de l'entrega de premis.

Més informació en www.trufamaestrat.es.