Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Diputació exporta el seu model innovador de contractació per ser més útil

Diputació exporta el seu model innovador de contractació per ser més útil
8 de Març de 2019

La Diputació de Castelló ha tornat a donar mostra avui de la seua aposta per la modernització en tot el seu funcionament a través de la reunió amb l'Agència Valenciana de la Innovació com a part de la dinàmica de treball per a la compra pública innovadora

8 de març de 2019. La Diputació de Castelló ha tornat a donar mostra avui de la seua aposta per la modernització en tot el seu funcionament a través de la reunió amb l'Agència Valenciana de la Innovació com a part de la dinàmica de treball per a la compra pública innovadora. A través d'aquesta trobada tècnica, la Diputació ha explicat el seu eficient model de contractació pública a què ha aplicat innovadors sistemes que el fan més eficient i útil tant als ajuntaments com als propis proveïdors i empreses que treballen amb la Diputació.

Així ho ha explicat el diputat de Modernització i Contractació, Luis Martínez, el qual ha assegurat que “a través de la innovació aplicada al Servei de Contractació hem donat passos molt importants que agilitzen el funcionament de l'Administració per a ser més útils a la província. Ja vam fer un pas enorme amb la licitació electrònica i ara el tornem a donar amb la compra d'innovació, que suposa trobar noves i millors formes de fer les coses a través de la investigació i la innovació”.

Cal assenyalar que en la trobada tècnica d’avui ha participat la responable tècnica del Servei de Contractació de la Diputació, Mª Pilar Batet.

La Diputació licita un contracte d'associació per a la innovació

L'experiència de la Diputació traslladada en aquesta trobada tècnica ha versat entorn de la licitació d'un contracte d'associació per a la innovació, possiblement el primer contracte d'aquesta naturalesa que es licita al nostre país. L'objecte de la contractació ha estat l'adquisició d'una solució de telegestió per a enllumenat públic a 29 municipis de la província, la seua integració en una plataforma SmartVillages i la corresponent Oficina de Projecte amb funcions de laboratori d'innovació.

Els ajuntaments estalvien més de 14 milions d'euros

Un de les fites de l'aplicació de la innovació pública a la contractació per part de la Diputació ha estat l'activació i manteniment de la Central de Contractació. Els beneficis de l'economia d'escala per als ajuntaments de la província des que va començar a licitar la Central de Contractació de la Diputació es fan patents en cada nou acord marc.

Així, des de la inclusió en 2011 del contracte elèctric a la Central de Contratación, la Diputació ha propiciat un estalvi de més de 18 milions d'euros als 134 dels 135 municipis castellonencs adherits a aquesta iniciativa. Aquesta eina informàtica que la institució provincial va posar en marxa a finals de 2011 per a millorar la contratación pública dels ajuntaments compta amb l'adhesió de tots els municipis de la província a excepció de Vila-real.

Martínez ha explicat que “a més de facilitar serveis i contractes a uns preus més barats i amb una tramitació administrativa molt més avantatjosa, la Central de Contratació és un instrument que estan aprofitant alguns ajuntaments adherits per a negociar contractes més beneficiosos encara amb els seus proveïdors, tenint en compte que ja tenen un preu de mínims per a negociar gràcies als serveis que oferim”.

En utilitzar els beneficis de l'economia en escala, la Diputació ha pogut obtindre descomptes d'entre un 5% fins més d'un 50% segons els serveis a què s'han adherit els ajuntaments.

Una Diputació útil per a una província protagonista

Aquest important estalvi als ajuntaments de la província és fruit de la premissa d'eficiència en la gestió que el president Moliner ha introduït al funcionament del Govern provincial. La disminució del pes de l'Administració per a donar-li’l als pobles i l'augment de capacitat inversora de la Diputació, compleix amb l'objectiu de, des de la governança, ser més útils a la gent de Castelló en forma de més i millors serveis, noves infraestructures i multiplicant oportunitats.

Una gestió que ha contribuït que la Diputació de Castelló compte actualment amb un excel·lent estat de salut financera, permetent que es finance íntegrament amb recursos propis i execute el pressupost més inversor de la seua història, amb una estimació de 55 milions d'euros d'inversió en 2019.