Diputació es posiciona com a pionera en la lluita contra els mosquits

Diputació es posiciona com a pionera en la lluita contra els mosquits
23 de Maig de 2019

El desplegament de mitjans de la Diputació de Castelló a tota la província la posicionen com a pionera en la lluita contra els mosquits, en ser la primera que implanta un pla d'acció com aquest a tota una província

23 de maig de 2019. El desplegament de mitjans de la Diputació de Castelló a tota la província la posicionen com a pionera en la lluita contra els mosquits, en ser la primera que implanta un pla d'acció com aquest a tota una província. I és que com a part de l'ampli desplegament de mitjans que la Diputació ha disposat per a ajudar els ajuntaments a combartir les plagues de mosquits, una de les seues claus és que ha estat concebut per a implantar-se a tot el territori provincial per a poder ajudar tots els ajuntaments que s'adheresquen a aquesta actuació. Una concepció innovadora i que, alhora, sumarà efectivitat als tractaments per permetre una coordinació que atén a criteris tècnics i no territorials.

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha assegurat que “mai abans havíem tingut una actuació com aquesta contra les plagues de mosquits a la nostra província. Aquest desplegament és la resposta a la preocupació de la gent de Castelló, ens preocupa el que preocupa als nostres pobles i a la nostra gent, per això ataquem el problema amb una resposta contundent dotada de mitjans i de pressupost”.

És per això que Noé García Mújica, gerent de l'empresa Lokímica, adjudicatària del contracte de la Diputació, ha destacat que “a nivell de Diputació és pionera per a aplicar els tractaments a tota una província. El dispositiu contempla els mitjans necessaris per a afrontar qualsevol situació a una província amb les seues peculiaritats, perquè quan té precipitacions entolla molt amb la qual cosa els mitjans aeris són imprescindibles per a emprendre aqueixes tasques que per mitjans terrestres són impossibles de fer. La dotació tècnica per al contracte és l'adequada, vistes les característiques del territori i l'estratègia es va a basar sobretot en la part preventiva per a evitar que arribe la plaga i disposant dels mitjans aeris amb mitjans prou ràpids per a actuar en el temps oportú i evitar la plaga per a després no haver d'aplicar mesures correctives que sempre costen més que les preventives”.

Cal assenyalar que l'ampli dispositiu previst per la Diputació contra els mosquits engloba una quarantena d'efectius entre mitjans aeris i terrestres. A més, la Diputació podrà adequar aquest dispositiu i els seus mitjans a les necessitats que marque cada període de l'any per tal de solucionar la problemàtica que tant ha afectat els últims anys els municipis, la població de la província i el sector turístic.

Ajudar els ajuntaments

Amb aquesta important iniciativa, la Diputació es torna a posar al costat dels municipis per a donar solució a les seues necessitats, encara que les competències no li corresponen, prioritzant la millora de la qualitat de vida de tot el veïnat de Castelló. Amb aquest Servei Provincial contra Mosquits, la Diputació planteja als municipis realitzar tractaments a les zones no urbanes, on els propis consistoris hauran de continuar realitzant els seus treballs.

Des del primer moment junt amb els ajuntaments

Cal recordar que davant d'aquest greu problema, el Govern provincial des del primer moment es va posar a disposició dels ajuntaments i de la Generalitat, administració competent en matèria de sanitat, per a aportar en la busca de solucions. “Estem al servei de la gent per a ajudar a resoldre els seus problemes, siguen o no siguen de la nostra competència”, ha emfatitzat Moliner.

És per això que el president de la Diputació ja va plantejar en la seua primera trobada amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, al setembre de 2015, la necessitat d'articular un pla provincial contra els mosquits, junt amb altres quatre plans que responien a les necessitats prioritàries de la província de Castelló en matèria de transport, turisme, massa forestal i ocupació. Durant aquest temps, la Diputació ha posat en marxa una campanya de prevenció, assumit labors de coordinació entre municipis, manté una convocatòria dins del Pla Castelló 135 i ha estat oferint assistència tècnica als ajuntaments. Uns serveis i recursos que es mantenen a més del Servei Provincial contra els Mosquits.