Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Diputació avança en la rehabilitació del Castell de Xivert i de Peníscola

Diputació avança en la rehabilitació del Castell de Xivert i de Peníscola
4 de Juny de 2019

La Diputació de Castelló avança en les rehabilitacions del Castell de Xivert i de Peníscola en la seua aposta pel patrimoni com a actiu i generador d'oportunitats al territori

4 de juny de 2019. La Diputació de Castelló avança en les rehabilitacions del Castell de Xivert i de Peníscola en la seua aposta pel patrimoni com a actiu i generador d'oportunitats al territori. Ambdues actuacions confirmen, a més, la visió i treball europeista que ha dut a terme durant els últims anys el Govern provincial liderat per Javier Moliner, perquè ambdues actuacions són promogudes per la pròpia Diptuación i cofinançades per la Unió Europea a través del Programa operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2014-2020.

El president Moliner ha explicat que “durant aquests anys hem pretés que el patrimoni històric de la nostra província adquirira tot el valor que tenia. Ha estat una obsessió d'aquest Govern provincial demanar fons de totes les institucions per a intentar que els nostres castells lluïsquen amb l'esplendor que mereixen, i ara és un plaer comprovar com les obres avancen a bon ritme, amb fons europeus, amb fons propis de la Diputació, intentant que allò que hem pogut conservar dels nostres avantpassats puguem deixar-ho en moltes millors condicions”.

És per això que Moliner ha destacat que “Castelló és terra de castells, terra de fortaleses defensives, d'espais templers com aquests que, sens dubte, suposaran no sols un motiu d'orgull d'allò que hem estat sinó una oportunitat perquè en el futur el turisme s'assente sobre un patrimoni cultural i una història de llegenda com la que té la vida temperaria a la província de Castelló”.

Aquestes actuacions formen part de la inversió addicional de 2,4 milions d'euros per part de la Diputació als Fons Feder com a part d'aqueix compromís del Govern provincial per la recuperació de patrimoni amb l'objectiu d'impulsar millors oportunitats turístiques i de futur als municipis de la província. Amb aquesta nova injecció inversora, el Govern provincial consolida el seu lideratge en restauració i posada en valor del patrimoni castellonenc, després d'haver-hi invertit des de 2011 entorn de 10 milions d'euros.

Castell de Xivert

Les actuacions realitzades en el Castell de Xivert s'emmarquen dins de l'Objectiu Temàtic 6, que procura conservar i protegir el medi ambient i promoure l'eficiència dels recursos. L'actuació, que ha suposat una inversió de 93.828 euros, ha permés la recuperació d'un tram de la muralla que tanca l'aljama, l'antic poblat islàmic i morisc que formava part del conjunt fortificat i continuar amb el treball que la Diputació està fent amb el projecte ‘Territori Templer’ per a donar a conéixer el llegat templer a la província com dinamitzador turístic.

Cal tindre en compte l'atenció amb què s'han realitzat aquests treballs de rehabilitació, perquè s'han fonamentat en el respecte als principis d'autenticitat i de rigor històric, d'interdisciplinarietat, de mínima intervenció, de reversibilitat i també de difusió al públic, a fi de donar-la a conéixer a les visites per a millorar el coneixement en general del castell.

DESCRIPCIÓ DE LES OBRES

Els treballs s'han desenvolupat en dues vessants complementàries. D'una banda l'arqueològica, amb la realització d'excavacions, investigacions i estudis que han permés descobrir dos elements que romanien ocults per terra i runes: una antiga torre de protecció d'una de les entrades al poblat i un forn adossat a la muralla amb una ximeneia embotida en ella. Per la part constructiva, s'ha procedit al sanejament, neteja, estabilització, consolidació i restauració d’aquest tram de l'estructura murària que delimitava l'aljama, tant en l'obra de maçoneria com en la de tàpia de terra, que era la més deteriorada pel pas del temps.

El resultat de la intervenció millora la comprensió d'aquesta part del castell en haver-se consolidat i deixat a la vista tant la torre com el forn, encara que les actuacions haurien de continuar ja que encara queden per investigar molts aspectes del coneixement de la història i de la construcció d'un castell tan significatiu com és aquest de Xivert.

A això cal afegir la inversió en senyalística que enguany s'ha instal·lat en el castell dins del projecte 'Castelló Territori Templer' que la Diputació està duent a terme a les poblacions que al seu dia van pertànyer a l'Orde del Temple, per a recuperar i divulgar el ric patrimoni templer de la província.

Ambiciosa actuació en el Castell de Peníscola

Com a part de l'impuls que la Diputació ha donat al Castell de Peníscola com a emblema patrimonial i turístic de la província de Castelló a través del seu Pla director, que ha transformat la visita a aquest monument en tota una experiència al nivell de les últimes tecnologies, actualment s'estan duent a terme diverses actuacions. Concretament, s'estan desenvolupant dues obres de restauració cofinanaciadas per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2014-2020”.

La primera obra es va iniciar al novembre i acabarà a finals de juny i comprén la restauració de cobertes i paraments verticals del Castell afectats per humitats. A més inclou els treballs de restauració interior del polvorí del Parc d'Artilleria de Peníscola i una sèrie d'obres de millora del drenatge del Parc d'Artilleria, ja que els túnels històrics es veien molt afectats per humitats dels jardins. El pressupost d'aquesta obra és de 328.837,16 euros i es compta amb l'ajuda del 50% de l'import dels fons europeus FEDER.

A finals de març ja es van retirar les bastides de les façanes del castell que han estat restaurades. En els murs que es veuen des de la platja nord que es troben junt amb l'Església de l'Ermitana es van consolidar molts impactes dels bombardejos, en què hi havia materials petris disgregats que queien a la via publica i posaven en perill la seguretat de les persones.

S'han compatibilitzat aquestes obres amb la protecció de les aus , en concret les falcies. A fi de no impedir la nidificació d'aquestes aus s'han adequat i mantingut buits existents en els murs aptes per a niar i s'han habilitat nous nius d'acord amb la Direción Territorial de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

En aquests moments s'estan finalitzant els treballs a la zona superior del pati d'armes del castell i el pati, quedarà disponible per als festivals d'estiu al juliol . En aquesta zona s'han alçat les lloses de pedra col·locades en el segle XX a fi d'impermeabilitzar i protegir les sales de baix i també recuperar els pendents històrics a fi de desaiguar cap a la mar, atés que els pendents s'havien invertit en el segle XX i quan plovia s'inundava el portal.

La segona obra va començar en el mes d'abril i finalitzarà al novembre de 2019. Desenvolupa el projecte de restauració ambiental i adaptació d'espais del Castell de Peníscola a usos expositius o recreatius (2a fase del Pla d'actuacions per a la dinamització turístico-cultural del Castell (PADTC) . Consisteix en la restauració ambiental i adaptació museogràfica de les sales que rodegen el pati d'armes que són les principals del castell, incloent-hi Saló Gòtic, Casa de l'Aigua i annex, Capella, Saló del Conclau i zona de lavabos.

L'import ascendeix a 454.476,00 euros i també es compta amb l'ajuda del 50% dels fons europeus FEDER.

Es comprenen obres de restauració i adequació d'espais i adaptació d'il·luminació i instal·lacions. De la mateixa manera que es va fer ja en les obres de restauració ambiental en el castell iniciades en 2015 que van comprendre 11 sales de la planta baixa i dependències pontifícies .

Amb elles es pretén dotar de major qualitat ambiental els espais i que l'excel·lència de la construcció medieval siga la protagonista en estàncies tan importants com ara el Saló Gòtic i l'Església, però també en altres menors com la sala que ocupen els lavabos.

En aquests moments s'han prioritzat els treballs en els lavabos i Saló Gòtic perquè puguen estar accessibles per als festivals d'estiu.