La Diputació de Castelló agilitza els tràmits per a activar sis obres en depuradores de municipis de menys de 5.000 habitants

La Diputació de Castelló agilitza els tràmits per a activar sis obres en depuradores de municipis de menys de 5.000 habitants
28 de Juliol de 2023

La institució provincial aprova els plecs de contractació de les obres d'actuació en les EDAR de Cabanes, Vallibona, Benlloch/Vilanova d'Alcolea, l'Alcúdia de Veo i Pavies. L'adjudicació de les actuacions es realitzarà enguany i l'execució es prolongarà durant el pròxim exercici 2024.

Castelló, 28 de juliol de 2023

La Diputació de Castelló està agilitzant tots els tràmits necessaris per a poder activar sis obres en depuradores de municipis de la província de menys de 5.000 habitants i que les obres puguen executar-se durant l'any vinent 2024.

El diputat provincial del Cicle Integral de l'Aigua, Iván Sánchez, ha informat que “hem aprovat els plecs de contractació de sis actuacions que milloraran un servei tan bàsic com és el sanejament i la depuració d'aigües en municipis de l'interior de la província i que permetran garantir el proveïment d'aigua en els municipis d'actuació”.

Després de l'aprovació dels plecs de contractació, l'adjudicació de les obres es resoldrà durant el present exercici perquè, així, totes les actuacions s'executen l'any vinent.

Amb un pressupost base d'1.132.633,19 euros i un termini d'execució previst de dotze mesos, la Diputació traurà a licitació el contracte que té com a objecte elevar i protegir l'estació depuradora d'aigües residuals de Cabanes per a evitar les inundacions que es produeixen en època de pluges intenses. L'actuació compta amb un finançament del 60% del seu import, de conformitat amb l'Acord de cooperació per a l'execució d'infraestructures de sanejament i depuració a la província de Castelló entre la Generalitat Valenciana, l'Entitat de Sanejament d'Aigües Residuals i la Diputació Provincial de Castelló.

D'altra banda, amb un pressupost base 927.394,38 euros i un termini d'execució previst de set mesos, la Diputació de Castelló ha aprovat els plecs de contractació per a la modificació de l'actual estació depuradora de Benlloch per a tractar conjuntament les aigües residuals dels municipis de Benlloch i Vilanova d'Alcolea. Aquesta actuació també compta amb un finançament del 60% del seu import.

Amb el mateix import de finançament, amb un pressupost base de 439.519,24 euros i un termini d'execució previst de sis mesos, s'executarà una canonada d'impulsió que canalitze les aigües residuals de Vilanova d'Alcolea a la futura depuradora de Benlloch/Vilanova.

La construcció d'un col·lector d'aigües residuals i de l'estació depuradora de Vallibona es traurà a licitació amb un pressupost base de 775.601,70 euros i compta amb un finançament del 90% del seu import. L'obra, que té un termini d'execució de nou mesos té com a objectiu complir amb les normatives vigents en matèria de depuració i d'abocament al domini públic hidràulic.

També amb un finançament del 90% del seu import el pressupost base de licitació del qual és de 794.851,67 euros, la Diputació de Castelló traurà a licitació la construcció d'un col·lector d'aigües residuals i de l'estació depuradora de l'Alcúdia de Veo, les obres de la qual s'hauran d'executar en un termini aproximat de nou mesos.

Finalment, la Diputació de Castelló ha aprovat els plecs per a l'execució en un termini de set mesos d'una canonada d'impulsió que canalitze les aigües residuals de Figueres a la depuradora mancomunada de Pavies/Figueres. El pressupost base de licitació ascendeix a 243.052,69 euros i compta amb un finançament del 90% del seu import.

Recordar que la depuració d'aigües residuals és una competència municipal que duu a terme la Diputació Provincial des de 1994 per a assistir a municipis d'escassa capacitat tècnica i econòmica, realitzant-se la construcció, explotació i finançament de les estacions depuradores sobre la base de convenis subscrits amb la Generalitat Valenciana, bé per convenis signats amb l'Entitat de Sanejament en tindre aquesta atribuïda la gestió de l'explotació de les instal·lacions. En altres ocasions, els municipis sol·liciten a la corporació provincial l'execució i finançament de les seues instal·lacions de sanejament i depuració, cedint la gestió de les mateixes a la Diputació de Castelló. En l'actualitat l'execució d'infraestructures de sanejament i depuració es realitza a través de l'Acord subscrit el 2 de gener de 2018 entre la Generalitat Valenciana, l'Entitat de Sanejament i la Diputació Provincial de Castelló.