Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Dia de la Província 2018
Dia de la Província 2018
Pla Castelló 135
Pla Castelló 135
Nuestro canal de Youtube
Conoce de cerca toda la actualidad de la diputación de forma ágil y amena.
Dia de la Província 2018
Dia de la Província 2018
Pla Castelló 135
Pla Castelló 135
Nuestro canal de Youtube
Conoce de cerca toda la actualidad de la diputación de forma ágil y amena.

Centenari descobriment pintures rupestres a Tírig

Centenari descobriment pintures rupestres a Tírig

24 d'abril. La Diputació de Castelló, de la mà de l'Ajuntament de Tírig, convertirà la localitat de l'Alt Maestrat “en la capital internacional de l'art rupestre” amb motiu del centenari del descobriment de les pintures rupestres de la Valltorta.

El vicepresident i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha presentat aquest matí junt amb l'alcalde de Tírig, Juanjo Carreres, “un complet programa d'activitats a l'altura d'aquest gran tresor cultural, patrimonial i artístic que té la nostra província. El nostre interior amaga un patrimoni de la humanitat que mereix ser cuidat, protegit i difós perquè es consolide com un recurs cultural, però també com un gran recurs turístic per a la dinamització dels nostres municipis, sobretot dels pobles de l'interior com és el cas de Tírig”.

És per això que “amb motiu de l'aniversari dels 100 anys del descobriment de la Cova dels Cavalls que va donar origen al jaciment de la Valltorta, referent del ric art rupestre llevantí” el Govern provincial ha destinat prop de 20.000 euros a gestar un calendari d'accions que arrancaran ja aquest divendres i que, com ha assenyalat el propi Carreres, “posarà en valor les pintures rupestres que Tírig descobreix a la gent que el visita”.

Així, durant quatre dies el municipi castellonenc tornarà als seus orígens amb desenes de propostes lúdiques i culturals de tota índole, fent que Tírig es transforme en un poblat prehistòric perquè, tal com ha explicat Sales, “els qui gaudesquen d'aquesta programació se senten com si foren els primers habitants de la Valltorta”.

Conferències i exposicions a l'aire lliure

D'aquesta manera, a més de conferències amb els més prestigiosos arqueòlegs i especialistes de l'art rupestre com és el cas de la conservadora del museu d'Altamira, Carmen de les Heras o el codirector del Jaciment d'Atapuerca, Eudald Carbonell, Tírig acollirà tallers infantils, actuacions musicals, activitats a l'aire lliure i representacions que “emanaren l'essència d'un terra que té en el seu patrimoni rupestre una eina de creixement i creació d'oportunitats econòmiques i socials”.

Cal destacar que, a més, el Museu de la Valltorta i el Poblat Prehistòric estarà obert a unes visites, que durant el cap de setmana tindran l'oportunitat “d'assaborir el llegat de la nostra província”. Els dos cuiners provincials amb estrela Michelin, Miguel Barrera i Raúl Resine, organitzaran sengles showcookings en els que “conéixer l'evolució gastronòmica de la província des de la prehistòria i gaudir dels sabors que fan de Castelló el millor rebost de la Mediterrània”