Castelló i Terol reforcen la seua col·laboració per a millorar els serveis en emergències, carreteres i atenció als ciutadans de totes dues províncies

Castelló i Terol reforcen la seua col·laboració per a millorar els serveis en emergències, carreteres i atenció als ciutadans de totes dues províncies
13 de Febrer de 2020

Els presidents de les diputacions de Castelló, José Martí, i Teruel, Manuel Rando, han abordat en una reunió de treball la “necessària col·laboració per a racionalitzar serveis” i donar un millor resposta als veïns basat en la “solidaritat territorial i ajuda mútua”

Treballar de la mà per a atendre les necessitats dels ciutadans de totes dues províncies i afrontar de forma decidida els projectes que milloren les infraestructures i dotacions socials sense que hi haja cap límit geogràfic són dos de les premisses que han centrat la reunió mantinguda hui en la capital de la Plana entre els presidents de les diputacions de Castelló, José Martí, i Teruel, Manuel Rando, els qui han deixat palesa la “necessària col·laboració” entre les dues institucions.

José Martí, en la seua compareixença ha dit que “aquesta és la primera d'una sèrie de reunions entre les dues diputacions, perquè considerem que tindre una relació estreta és fonamental per a aconseguir actuacions més efectives i racionalitzar recursos”. Manuel Rando, per part seua, ha insistit que “els ciutadans ens reclamen un contacte directe entre administracions, i més si cap entre dues províncies germanes perquè Castelló i Terol ho tenim tot per a treballar de manera efectiva”.

La reunió de treball, celebrada en el Palau de les Aules, ha comptat amb la presència del diputat provincial de Cultura de Terol, Diego Piñeiro, així com dels diputats castellonencs de Bombers, Abel Ibáñez; Desenvolupament Rural i Acció contra la Despoblació, Santi Pérez, i Cultura, Ruth Sanz.

En la trobada s'han abordat nombroses qüestions, tant de serveis, com d'infraestructures i d'iniciatives en matèria de despoblació i accions socials, analitzant-se en primer lloc la redacció d'un conveni de col·laboració per a la millora en l'atenció als municipis de les zones limítrofes entre les províncies de Castelló i Terol per part dels Serveis d'Extinció d'Incendis i salvaments de la diputació turolenca, d'una banda, i pel Consorci per al Servei de Prevenció, Extinció d'Incendis, Salvament i Protecció Civil de la província de Castelló.

Conveni

Aquest conveni, segons ha explicat José Martí, té com a objectiu regular l'actuació dels serveis de tots aquests serveis d'emergències en municipis de totes dues províncies, “ja que es dóna la circumstància que en molts pobles és més lògic que actue el parc de bombers de l'altra província per una qüestió de proximitat”. Al final, “el més important és reduir el temps de resposta en aquests casos, donar el millor servei possible a la ciutadania i treballar sobre la base de la solidaritat territorial i ajuda mútua”, ha assenyalat Martí.

Per tal motiu, s'ha entregat un esborrany de conveni a la delegació de Terol amb l'objectiu de poder signar-lo a curt termini, que se sumaria a un segon conveni per subscriure entre totes dues administracions relatiu a la viabilitat hivernal. “És necessari coordinar-nos en l'actuació enfront de les nevades, tal com hem pogut contemplar recentment”, ha subratllat Martí. Un dels objectius en aquest sentit és, per exemple, que una màquina llevaneu que treballe en una carretera des de Terol puga arribar fins al primer municipi de Castelló i viceversa”.

D'altra banda, s'han abordat algunes actuacions de millora que cal realitzar en carreteres que uneixen totes dues províncies, posant l'accent sobretot en dues d'elles. Es tracta, d'una banda, de la CV-129 d'Olocau del Rey a Tronchón. Aquesta carretera és la principal via d'accés a Tronchón. No obstant això, els vehicles de totes dues poblacions circulen per un camí rural asfaltat que va paral·lel a aquesta carretera, en un traçat d'uns 6 quilòmetres per la província de Castelló, enllaçant amb l'ET-8424 ja a la província de Terol en uns 2,5 quilòmetres. Ací hauria d'actuar la Diputació de Castelló.

Al costat d'ella, és també prioritària la CV-110 d'Herbers a Peñarroya de Tastavins. Aquesta carretera va a la població d'Herbers a Castelló i finalitza en el límit de la província amb Terol. Ací es necessitaria que s'actuara per l'administració competent d'Aragó, ja que a més els veïns d'Herbers es desplacen també a Alcañiz en matèria sanitària, laboral i fins i tot educativa.

En la reunió també s'han parlat d'altres vials on s'estudiaran actuacions, com l'accés a la Cuba des de la Mata, la connexió entre Puertomingalvo i Villahermosa, la carretera que va de Barracas a Villanueva de Viver (ja que un tram discorre per la província de Terol) i el camí que uneix Vistabella amb Puertomingalvo.

En un altre ordre de coses, tots dos dirigents han insistit a reclamar infraestructures bàsiques per a totes dues províncies, com són el desbloqueig del Corredor Cantàbric-Mediterrani i la culminació de l'A68.

Benestar social

La reunió ha permés abordar més qüestions, que s'analitzaran en “futurs contactes que seran assidus”. Una d'elles és el de la despoblació i com atendre els projectes per a fer front al repte demogràfic i posar en valor una nova ruralitat. En aquest sentit, tant Martí com Rando s'han emplaçat a treballar per a desenvolupar accions conjuntes en aquesta matèria i presentar projectes per a aconseguir fons europeus. Farmàcies rurals, ajudes a autònoms, l'habitatge o botigues multiservei són alguns dels aspectes que cal afrontar a curt termini.

Tots dos presidents han posat en valor els bons resultats d'actuacions conjuntes en matèria educativa o sanitària, la qual cosa permet que ciutadans de Terol puguen anar a instituts o centres de salut de la província de Castelló i viceversa. Per això, consideren que el següent pas hauria de ser el de la dependència, “perquè tampoc hi haja límits provincials i només línies imaginàries, la qual cosa permetria fer ús de residències comunes Castelló i Terol, han subratllat tant Martí com Rando.