Balanç de Moliner al capdavant de Partenalia

Balanç de Moliner al capdavant de Partenalia
27 de Maig de 2018

Un total de 34 fites defineixen el balanç de quatre anys de treball del president de la Diputació, Javier Moliner, al capdavant de l'Associació Internacional de Províncies Europees Partenàlia la presidència de la qual acaba d'esgotar en el Consell Polític a Brussel·les celebrat aquesta setmana.  I tots ells s'adrecen a l'objectiu comú de reforçar la Unió Europea com un instrument comú per a multiplicar les oportunitats de desenrotllament dels territoris aconseguint alçar la veu de les províncies a Europa. 

26 de maig.Un total de 34 fites defineixen el balanç de quatre anys de treball del president de la Diputació, Javier Moliner, al capdavant de l'Associació Internacional de Províncies Europees Partenàlia la presidència de la qual acaba d'esgotar en el Consell Polític a Brussel·les celebrat aquesta setmana.  I tots ells s'adrecen a l'objectiu comú de reforçar la Unió Europea com un instrument comú per a multiplicar les oportunitats de desenrotllament dels territoris aconseguint alçar la veu de les províncies a Europa. 

Han estat precisament 34 objectius estratègics aconseguits directament adreçats a portar a Europa la veu de les províncies i que passen principalment pels cinc eixos amb què va comprometre la seua presidència Moliner en 2014: millorar l'accés al finançament, incrementar les accions de lobby i presència internacional, l'ampliació de les relacions de Partenàlia amb altres associacions i xarxes europees, captar nous socis i ampliar Partenàlia a noves zones d'Europa i, finalment, alçar la veu dels governs locals intermedis davant dels màxims òrgans europeus.

“Europa és un aval de futur per a cada un dels nostres pobles. Per això ha estat fonamental continuar creant i mantenint sinergies entre la Unió Europea i els nostres pobles mitjançant aquesta eina tècnica, política, pròxima i necessària anomenada Partenàlia”, ha indicat Moliner, qui ha assegurat que “durant aquest temps hem treballat per fer d'Europa l'instrument comú capaç de multiplicar les oportunitats per a cada un dels pobles que representem”. 

És per això que el president ha comunicat el compliment dels cinc eixos sobre els quals es vertebren els compromisos adquirits fa ara quatre anys quan va prendre possessió de la major plataforma europea de governs locals intermedis.

10 projectes que han suposat 15 milions d'euros d'inversió

En la millora del finançament, Partenàlia ha avalat en aquests quatre anys un total de 10 projectes europeus de l'àmbit de la sostenibilitat i el medi ambient, que han estat aprovats per la Comissió i que han suposat una inversió de 15 milions d'euros. A més, Partenàlia ha liderat dos projectes propis (Projecte AQUA i Projecte IG Train).

“A hores d'ara tenim avalats 10 projectes més, pendents d'aprovació, que suposarien una inversió de 15 milions més per al desenrotllament d'iniciatives innovadores, sostenibles i eficients”, ha puntualitzat el president. 

A això cal sumar l'eina que ja ha posat en marxa a Castelló  coneguda com Obervatori Europeu de Finançament, “un Google de les ajudes europees, una eina revolucionària que permet ajuntaments, empreses, fundacions i universitats buscar i filtrar de forma personalitzada aqueixes ajudes”. 

Captació de nous socis 

L'Associació de Províncies Europees Partenàlia ha crescut amb una vintena de socis entre els quals es troben la Diputació d'Orense, la província de Brabant-Wallon, la de Namur, la Diputació de Jaén, la Diputació de Segòvia, en Conseil Departamental des Pyrénées-Atlantiques i Staffordshire County Council.

Ampliació estratègica de Partenàlia a altres xarxes europees

En aquest punt, Moliner ha propiciat la firma de convenis de col·laboració amb l'Assemblea de Departaments Francesos, la Unió de Províncies Italianes, les associacions de províncies valones, flamenques i romaneses, la Fundació Espanyola Democràcia i Govern Local, la Confederació Espanyola de Governs Locals Intermedis o el Banc Europeu d'Inversions. 

Augmentar les accions de lobby i presència internacional

En la línia d'augmentar les accions de lobby i la presència internacional, Moliner ha propiciat durant la seua presidència en Partenàlia reunions d'alt nivell per a donar a conéixer Partenàlia. Entre elles, la realitzada amb el president del Comité de les Regions i altres autoritats del Parlament i  Comissió Europea. Això a més de l'organització de fins a set esdeveniments internacionals per a reivindicar el paper dels governs locals intermedis.

Alçar la veu de les províncies davant els màxims organismes europeus

El treball de Moliner al capdavant de Partenàlia s'ha centrat sobretot a fer arribar a Europa el que pobles, ciutadania i empresariat dels territoris socis havien de dir a Europa per a, tal com ha recordat “no deixar passar ni una de les oportunitats que ens brinda Europa per a créixer”. 

És per això que durant aquests últims quatre anys Partenàlia ha firmat la Declaració de Castelló sobre la bona governança, la Declaració de Brussel·les sobre la futura política de cohesió, la Declaració d'Ourense 2020 sobre la transparència de les administracions provincials, la Carta europea de governança multinivell del Comité de les Regions i l'acabada de firmar Aliança per la Cohesió, “a més de mostrar la nostra posició sobre el pressupost de la Unió de 2021 a 2027”,  ha conclòs el president provincial.