Virginia Martí destaca la modernització del Patronat de Turisme i el Pla de Xoc per a pal·liar els efectes de la Covid-19 en el primer any de la Nova Diputació

Virginia Martí destaca la modernització del Patronat de Turisme i el Pla de Xoc per a pal·liar els efectes de la Covid-19 en el primer any de la Nova Diputació
11 de Juliol de 2020

La diputada provincial de Turisme subratlla la “absoluta implicació a atendre les necessitats del sector pel mal provocat a causa de la pandèmia”, traduïda en un pla específic de més de 2,8 milions d'euros

La diputada provincial de Turisme, Virginia Martí, ha posat en valor el treball desenvolupat durant els últims mesos per a dissenyar un pla d'actuació específic que permeta ajudar al sector turístic i als ajuntaments a pal·liar els negatius efectes de pandèmia de la Covid-19. Martí, que ha fet balanç de les actuacions del Patronat Provincial de Turisme en aquest primer any de la Nova Diputació, ha incidit en aquest sentit Pla de Xoc de 2,8 milions d'euros que ha elaborat el Patronat, que suposarà la implementació d'una dotzena d'actuacions estructurades en 2 línies bàsiques: suport a la transició a la nova normalitat i impuls al reposicionament estratègic de la província.

La diputada reconeix la dificultat del sector, un dels més afectats per la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, però insisteix que “hem estat treballant des del minut zero per a aconseguir, de forma unida, fer front a la crisi i prioritzar totes aquelles mesures que, des de les competència del Patronat, hem de posar en marxa per a esmorteir els problemes del sector, que està vivint un any realment complicat”.

Així, durant la crisi de la Covid-19 es va constituir un gabinet de crisi del sector turístic amb participació dels principals agents sectorials de la província. Estructurat en 3 fòrums -social, municipal i empresarial- “ha sigut determinant per a la definició del Pla de Xoc per al turisme de la província de Castelló, que ha de suposar la via de reactivació per al sector a la província”, destaca la diputada, qui avança que serà el dimarts 14 de juliol quan el ple del Patronat de Turisme es reunisca per a la seua aprovació definitiva.

Al marge del treball desenvolupat per a combatre els efectes de la pandèmia, una de les grans apostes de la Nova Diputació ha sigut fer front a un model de gestió del Patronat de Turisme “antiquat” ja que no facilitava la participació dels agents sectorials i territorials ni agilitava la participació en la presa de decisions.

Nous representants

Amb la constitució del nou Patronat de Turisme, el mes de setembre passat, es va posar especial èmfasi en la representativitat i participació de tots els agents del sector. Per a això, es va incorporar a nous representants al ple (Hosbec/Altur, la IGP Vins de Castelló o l'Associació CV Activa de Turisme Actiu de la Comunitat Valenciana) i es va crear una estructura taules sectorials de participació, entre les quals destaquen la de municipis de costa, la de vertebració territorial o la Destinacions Turístiques, així com diverses comissions de producte (Intersectorial de Turisme Gastronòmic CSRS, Turisme Actiu…)

Pressupost ambiciós

Amb 5.538.344,85 euros, la Nova Diputació va aprovar el pressupost del Patronat de Turisme més ambiciós de la seua història, amb una clara vocació de suport als municipis, amb 1.400.000 d'euros en subvencions a entitats locals (590.000 euros més que en 2019) i a iniciatives privades de desenvolupament productes turístics, especialment de la marca Castelló Ruta de Sabor.

Una part important de l'esforç de suport als municipis s'ha vehiculat a través dels plans de Governança i dinamització turística, la dotació de la qual ascendeix a 510.000 euros. Altres 690.000 euros s'han destinat per a municipis turístics en distintives línies de subvenció (informadors, festes d'interés, creació i difusió d'esdeveniments, material gràfic, esdeveniments Castelló Ruta de Sabor…). Les subvencions a entitats privades per al desenvolupament i promoció de productes turístics, per part seua, ascendeixen a 200.000 euros.

Impuls a la promoció internacional

De manera coordinada i en estreta col·laboració amb Aerocas, Turisme Comunitat Valenciana i la Cambra de Comerç de Castelló, la Diputació ha dut a terme tres campanyes de promoció de la província a Àustria, França i Regne Unit, a fi de promocionar les noves connexions aèries de la província amb Viena, Londres i Marsella, reconvertint-se de manera conjuntural l'última d'elles en una ruta de Castelló a Bilbao a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19, que ha començat hui mateix els vols.

Vertebració territorial i repte demogràfic

El desenvolupament de quatre nous plans de governança i dinamització turística, així com el suport a la continuïtat dels cinc anteriors, suposa “una ferma aposta de la diputació per fer del turisme un vertader instrument de vertebració del territori i de fer front al repte demogràfic, articulant una xarxa territorial de desenvolupament i implementació de les estratègies provincials de turisme”, apunta *Virgina Martí.

Consorci Camí del Cid

D'aquest primer any sobreïx també que el president de la Diputació de Castelló, José Martí, va assumir el passat 20 de novembre la presidència del Consorci Camí del Cid, marcant com a objectiu impulsar mesures des d'aquest organisme "per a fer front al repte demogràfic”. El Consorci el componen 8 províncies unides pel Cantar del Meu Cid i suposa una de les majors rutes turístiques d'Espanya per a fer turisme a peu, amb cotxe o amb bicicleta.

Precisament, el cicloturisme ha sigut una de les grans apostes d'aquest any de la mà del reconegut ciclista Pedro Delgado, qui al costat del president de la Diputació va enaltir al gener en la fira Fitur el potencial de Castelló per a convertir-se en destí cicloturista de qualitat. Finalment, destacar com un pas més en la modernització del Patronat la seua adhesió a la xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat Valenciana com a part de la seua aposta per la digitalització turística i la intel·ligència turística.