La Diputació Provincial de Castelló posa en marxa el servei de cita prèvia per a diversos tràmits.
Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Una província 100% transparent

Una província 100% transparent
31 de Març de 2017

La Diputació afavoreix que en mig any tots els ajuntaments de menys de 20.000 habitants tinguen portal de transparència

31 de març. El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha reafirmat aquest migdia “el seu compromís, i el de tota una administració”, amb la universalització de la transparència i el retre comptes a tota la província, que ha permés que tots els ajuntaments de la província de menys de 20.000 habitants tinguen portal de transparència municipal. Per a això, el Govern provincial ha renovat el conveni de col·laboració amb la Generalitat Valenciana per a la formació i difusió dels valors i principis associats a la transparència pública i el retre comptes.

D'aquesta manera, i després de segellar l'acord junt amb el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, Moliner ha posat en valor “el treball realitzat des del Govern provincial a l'hora de liderar la democratització de la transparència pública a la província amb polítiques i iniciatives que han permés que el Govern Obert i el retre comptes siguen un eix estructural dels nostres ajuntaments com ho són ja de la Diputació”.

En aquesta línia, el president de l'Administració provincial ha ressaltat que el pla d'assistència impulsat per la Diputació, fruit de “la col·laboració sincera entre institucions per a portar la transparència institucional a tots els pobles”, ha permés que en a penes mig any la xifra d'ajuntaments de la província amb menys de 20.000 habitants, un total de 127, que tenen portal de transparència municipal, haja passat dels 48 d'octubre del passat any al 100% en l'actualitat.

“Es tracta de la millor demostració que la complementació entre Generalitat i Diputació no fa més que beneficiar el territori. Són dues administracions que es reforcen una a l'altra a l'hora de tirar endavant iniciatives, atendre les demandes dels nostres pobles i gestionar de la manera més eficient els recursos públics i gràcies a això avui podem dir que vivim en una província que s'aproxima molt al 100% de transparència municipal”, ha subratllat Moliner.

No en va, el president de la Diputació ha ressaltat que “tots volem unes institucions més transparents, obertes i participatives. Per això, els servidors públics hem d'exigir-nos més. Aquest és el camí que ens hem marcat i que, de fet, ens ha permés erigir-nos com un referent nacional en matèria de retre comptes i innovació, tal com han reconegut diferents estaments”.

Tant és així que durant la presentació del conveni el conseller de Transparència ha definit a la província de Castelló “com un referent a nivell nacional en matèria de transparència” alhora que ha posat en valor “l'excel·lent clima de col·laboració existent entre ambdues institucions, en benefici de la transparència dels ajuntaments”.

Formació en matèria de transparència

Cal destacar que la implementació dels portals de transparència a tota la província ha estat possible gràcies a un conveni pel qual el Govern provincial es va comprometre, tal com ha explicat Moliner, “a posar a disposició de tots aquestos ajuntaments amb menys recursos a més del necessari portal de transparència, tota la formació necessària per a implementar-lo i mantindre'l actualitzat”.

Per la seua banda, i en la mateixa línia, des de la Conselleria de Transparència s'ha facilitat tot l'equip humà necessari, així com el material didàctic i formatiu perquè el personal tècnic municipal dels respectius consistoris “adquiresca una cultura democràtica que enfortesca l'aposta d'aquest Govern provincial per la màxima transparència i oberturisme cap a la població”.

De fet, fruit de la formació conjunta realitzada per ambdues administracions, després de la firma del conveni també s'ha presentat el llibre 'Les tres claus de la transparència' una guia per al personal públic que arreplega tot el coneixement en matèria de cultura democràtica i que, ha ressenyat el president provincial, “facilitarem als nostres pobles i professionals perquè continuen avançant en innovació pública i transparència”.