Reducció històrica del deute

Reducció històrica del deute
4 de Juny de 2017

La seua excel·lent salut financera li permet reduir en un 37% les seues despeses financeres per a invertir més a tots els municipis

4 de juny. La Diputació de Castelló va tancar el passat any demostrant la seua excel·lent salut financera al situar el seu deute viu en 59,1 milions d'euros, la qual cosa suposa un 27,5% sobre els recursos ordinaris quan el límit legal de les administracions se situa en el 110%. Açò li ha permés alliberar més recursos per a destinar-los íntegrament a millorar serveis per a tots els ajuntaments, com s'ha demostrat en els 12,34 milions d'euros ja en marxa del Pla Castelló 135.

Una millora constant en la situació de les arques provincials que ha permés al Govern provincial reduir en un 37% les seues despeses financeres, després d'emprendre l'amortització de 14,3 milions d'euros i passar en tan sols un any dels 73,5 milions als 59,2 milions.

Es tracta d'una realitat econòmica, que tal com ha assenyalat el diputat d'Hisenda, Salvador Aguilella, demostra “la capacitat en la gestió instaurada per Moliner des de la seua arribada al Govern provincial en 2011”. Així, Aguilella ha destacat que el pressupost provincial de 2016 i les entitats que consoliden la seua comptabilitat amb l'Administració provincial “s'ha tancat amb xifres més que positives en tots els aspectes”, complint l'objectiu d'estabilitat pressupostària igual que el sostre de despesa, inferior al límit marcat pel Ministeri d'Economia en 543.572 euros.

No en va, el diputat provincial ha subratllat que els comptes provincials demostren que s'està complint tots els exercicis amb l'estabilitat pressupostària, no gastant més del que s'ingressa, “i destinant d'aquesta manera tots els recursos del Govern provincial a les necessitats dels pobles i la població de tota la província”.

Sanejament dels comptes

De fet, les directrius marcades en matèria econòmica pel president de la Diputació, i que han permés invertir més als municipis perquè puguen prestar més serveis als seus veïnats, es reflecteixen en el nivell de sanejament que aconsegueixen els comptes provincials, amb un deute xifrat en 59,2 milions, molt lluny dels 140 milions de 2011, la qual cosa suposa una reducció de quasi el 60% en poc més d'un lustre de gestió.

El diputat d'Hisenda ha incidit en que aquesta última amortització, possible “gràcies al gran treball que s'està realitzant en aquesta casa per part de tots i a la capacitat de gestió econòmica que demostra el Govern provincial des que Moliner va assumir la presidència, ens permet alliberar recursos a través de la disminució gradual del deute amb els bancs, per a destinar-los al que de veritat importa, la gent de Castelló”.

En definitiva, tal com ha exposat Aguilella, “continuar pel camí de la reducció de deute ens permet disposar en caixa de més liquiditat per a respondre amb solvència i diligència a totes aquelles necessitats i urgències que ens plantegen des dels diferents ajuntaments de la província. Aquesta administració gaudeix d'una gran salut financera, gràcies a tot el seu personal i a la línia d'eficiència assumida en 2011 i això s'està traduint en més oportunitats per a totes les persones en aquesta província repleta de possibilitats”.

Compromís amb els proveïdors

Aguilella ha destacat que aquesta excel·lent salut financera està permetent la institució provincial complir amb una de les màximes instaurades pel president provincial a l'hora de convertir l'administració en una aliada del teixit econòmic i social de la província, reduint el període mitjà de pagament a proveïdors fins a situar-lo en l'actualitat en tres dies, quan en 2011 era de fins a 40.

Aquesta situació permet convertir la Diputació “en un vertader aliat del teixit econòmic i laboral de la província, al complir en temps i forma amb els seus proveïdors, fent de l'Administració pública un incentiu per a la creació d'ocupació”.