Moliner: “La Llum de la Memòria arriba a la capital per a reivindicar la història"

Moliner: “La Llum de la Memòria arriba a la capital per a reivindicar  la història"
15 d'Abril de 2019

La Llum de la Memòria arriba avui a la capital com un gran actiu de força que ve a reivindicar la història d'un poble orgullós de la seua tradició cristiana, de la seua història, i com a element de força amb l'orgull de pertànyer a aquesta terra

15 d'abril de 2019. “La Llum de la Memòria arriba avui a la capital com un gran actiu de força que ve a reivindicar la història d'un poble orgullós de la seua tradició cristiana, de la seua història, i com a element de força amb l'orgull de pertànyer a aquesta terra. Després de recórrer les comarques de l'interior, als Ports, l'Alt Maestrat, l'AltMillars i l'Alt Palància, arriba a Castelló com a punt de connexió, de trobada de tots els pobles de la província. Disfruteu d'aquesta exposició única que arriba per a tornar a il·luminar la nostra memòria col·lectiva i posar en valor la riquesa d'aquesta gran terra”.

Amb aqueixes paraules s'ha referit el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, a l'ambiciosa exposició d'art sacre La Llum de la Memòria en la seua visita en aquesta primera jornada en l'església de Sant Vicent i l'antiga església de Sant Miquel de la capital de la Plana. I és que amb aquesta quarta edició d'aquesta ja consolidada proposta cultural, el Govern provincial recupera i reivindica el patrimoni i art castellonenc amb un complet recorregut a través de 52 atractives peces del ric patrimoni sacre de la província. Aquest recorregut està diferenciat en les seues dues seus, amb 20 peces en l'Església de Sant Vicent Ferrer, i 32 en la Sala Sant Miquel, dos llocs que sens dubte marcaran un abans i un després en aquesta fita turística que ha creat la Diputació a través de la recuperació del patrimoni històric dels pobles i ciutats de la província.

I és que, tal com ha assenyalat el president, “en el Govern provincial som conscients que les nostres arrels, les nostres tradicions i el nostre patrimoni constitueixen la identitat de cada un dels 135 pobles que conformen aquesta província única. A la nostra història ens devem i la nostra obligació, com a Govern, és cuidar i mantindre el llegat dels nostres avantpassats i avantpassades. No estem disposats a renunciar a la nostra història, ni tampoc a deixar escapar oportunitats per als nostres pobles, en especial per als que més necessiten de l'espenta d'aquest Govern per a fer un Castelló del que sentir-se un poc més orgullosos”.

Aquesta nova edició de La Llum de la Memòria torna a comptar amb un ampli grup d'obres de gran qualitat, amb la característica comuna d'haver estat intervingudes i recuperades pel Servei de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Diputació. L'exposició romandrà oberta des d’avui, dilluns, fins al pròxim mes de juliol. L'horari d'obertura en sengles seus serà de dilluns a dissabte de 11:30 a 13:30 hores al matí i de 17:30 a 20:30 hores a la vesprada, respectant sempre els horaris de misses i actes religiosos.

La Llum de la Memòria arriba per primera vegada a la ciutat de Castelló

Cal tindre en compte que és la primera vegada en la seua trajectòria que aquesta ambiciosa iniciativa cultural de la Diputació es du a terme a la ciutat de Castelló, portant a la capital de la província algunes peces emblemàtiques del patrimoni sacre dels municipis castellonencs.

Com en les seues edicions anteriors, l'exposició proposa un espectacular recorregut per l'art sacre dels municipis de la província, fent especial insistència en la comarca on es realitza, en aquest cas la Plana i els seus municipis, així com peces d'extraordinària riquesa que s'inclouen d'altres zones de la província i que completen el discurs d'una exposició de primer ordre.

Dues seus, dos recorreguts, dos edificis de primer nivell

En aquesta nova edició de la Llum de la Memòria tot torna a sumar significat i atractiu a l'espectacular recorregut que podran disfrutar les persones que la visiten a partir de dilluns que ve. També les seues dues seus, que com sol ser habitual, es tracta d'edificis d'importància monumental.


 

ANTIGA ESGLÉSIA SAN MIGUEL

L'antiga església de Sant Miquel de finals del segle XVII, avui sala d'exposicions Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló, entitat fortament arrelada en la societat castellonenca, comptarà amb l'exposició d'un total de 32 obres. D'aquestes, 11 es corresponen amb escultures, nou amb pintures, sis d'orfebreria, dues de paper, dues de tèxtil i dues de ceràmica.

Cal destacar que entre les obres es troba el retaule de l'església de la Sang de Vilafamés, atribuïble a l'escultor de Vila-real Josep Sebastià, de 1696, el frontal de l'església del convent de dominiques de Vila-real, de la mateixa època, la taula del Salvador, de Vicente Castelló, dues plaques del segle XVIII de la Reial Fàbrica de l’alcora o el Crist de marfil del convent de Sant Pasqual, del taller florentí de Guglielmo della Porta.


 

ESGLÉSIA DE SAN VICENTE FERRER

L'església de Sant Vicent Ferrer, preciós temple de la primera meitat del segle XVII, acollirà des de demà en aquesta exposició una mostra de 20 obres de primer ordre sobre la figura de Sant Vicent Ferrer, realitzada en col·laboració amb el Bisbat de Segorbe-Castelló, amb motiu de l'Any Sant Jubilar a ell dedicat. D'elles, són 5 escultures, 12 pintures, una de tèxtil i dues peces d'orfebreria.

D'entre les peces exposades destaquen les dues taules que representen escenes de la seua vida, d'escola flamenca del segle XV, procedents d'un convent dominic de Besaya (Cantàbria), així com altres dues amb el mateix tema, obra de Francesc Ribalta. El retaule de Vicent Macip, del Museu Diocesà de Segorbe és una altra de les peces més espectaculars de l'exposició.


 

Ambdues seus de la Llum de la Memòria 2019 aportaran un marc perfecte al selecte contingut artístic que conforma l'exposició i que permetrà, a més, a les visites descobrir part del patrimoni arquitectònic castellonenc.


 

Consolidat revulsiu turístic a la província

La Llum de la Memòria inicia avui la seua quarta edició després de consolidar-se com un important revulsiu turístic als municipis en què ja s'ha desenvolupat. “Desenes de milers de persones han disfrutat de cada una de les exposicions generant un retorn econòmic molt a tindre en compte quan parlem del turisme cultural de la nostra província”, ha indicat respecte d'això Javier Moliner.