La Diputació Provincial de Castelló ha représ el servei d'expedició de certificats digitals. Consulta els horaris d'atenció al públic.
Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Moliner consolida un pressupost que triplicarà les inversions a la província

Moliner consolida un pressupost que triplicarà les inversions a la província
8 de Novembre de 2018

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, consolida el seu model d'eficiència en la gestió amb un pressupost que triplicarà les inversions de la província.

8 de novembre de 2018. El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, consolida el seu model d'eficiència en la gestió amb un pressupost que triplicarà les inversions de la província. Així, Moliner ha presentat uns comptes de la Diputació que en 2019 ascendiran a 143 milions d'euros, i passen de 17 a quasi 55 milions d'inversió en a penes set anys, amb la major capacitat inversora de la història de la Diputació. A més, els comptes del Govern provincial deixen a zero per primera vegada en la seua història el capítol de gastos financers en haver eliminat el deute amb els bancs.

“Avui venim a demostrar que hem complit amb el nostre projecte i hem donat la volta a la situació econòmica en què ens trobàrem la Diputació. Hem demostrat que és possible una altra forma de fer política diferent de la que estem veient en l'ecosistema que ens rodeja, una política basada en la gestió, la busca de consens i el lideratge. Quan vam arribar ens vam trobar una Diputació amb 140 milions de deute que destinava 13,5 milions a costos financers i invertia 17 milions. Avui venim a presentar el pressupost que per primera vegada deixa a zero el deute i els costos financers i eleva al seu màxim històric la capacitat inversora. Uns comptes que ens permetran multiplicar inversions en aquelles àrees vitals per al progrés d'aquesta terra, un pressupost que respon a una estratègia definida i un treball incansable de set anys”.

Entre les claus presentades pel president Moliner dels comptes provincials del pròxim exercici, destaca la capacitat inversora de quasi 55 milions d'euros, sumant els 35,8 milions d'inversions i els 18 milions de superàvit. “Hem passat de destinar a inversions directes un 14% del pressupost a un 38%. Un pressupost en què per primera vegada augmenten més les inversions que el propi pressupost, ja que augmenta pressupost 8 milions i les inversions 8,68 milions”.

Moliner ha assegurat que aquests comptes són possibles gràcies a un notable exercici de reducció del consum de recursos interns per a destinar-los als pobles, “fent més amb menys”, com demostra la baixada del capítol de personal per davall del 19%. “Vam ser la primera Administració espanyola que va aconseguir un capítol de personal per davall del 20% i avui el presentem del 18,7%, i ací vull agrair l'esforç dels excel·lents treballadors i treballadores d'aquesta casa”.

Tancament de cicle polític: Diputació útil per a una província protagonista

El president de la Diputació ha presentat els comptes provincials de 2019 com “l'últim pressupost de la nostra segona legislatura que tanca el cicle del projecte polític que vam emprendre en 2011. Un projecte que comencem a treballar amb les premissa de l'eficiència en la gestió, la disminució del pes de l'Administració per a donar-li'l als nostres pobles i augmentar la capacitat inversora de la Diputació. L'objectiu era, des de la governança, ser més útils a la gent de Castelló en forma de més i millors serveis, noves infraestructures i multiplicant oportunitats, i avui presentem aquests comptes amb la satisfacció de l'objectiu complit”.

I és que, tal com ha assenyalat el president, l'excel·lent salut financera de la Diputació permet “que ens financem íntegrament amb recursos propis, i amb això també em referesc que podrem avançar a cost zero la recaptació d'impostos de tot l'any als ajuntaments amb recursos propis perquè el dia dos de gener puguen pagar nòmines i proveïdors amb total normalitat”.

L'Administració que més inverteix a Castelló

El president Moliner ha insistit en el fet que “un any més aquest Govern provincial es reivindica com l'Administració que, amb un pressupost ínfim respecte al d'altres administracions, amb 150 vegades menys de pressupost que la Generalitat i més de mil vegades menys que el de l'Estat, som l'Administració que més inverteix directament als nostres pobles. No hi ha cap Administració supramunicipal en condicions de garantir una inversió superior directament a la nostra província per al pròxim exercici”.

Un treball que no és casual, tal com ha assegurat el president, perquè ha assegurat que “és el resultat d'una aposta radical des de 2012 d'aquest Govern provincial per buscar-li a aquesta Administració una forma de relacionar-se des de la bona governança, el diàleg, consens i la transparència però centrada en la gestió eficient. Perquè la gestió pública és la base per a fer polítiques útils al territori”.

Uns comptes oberts a l'oposició per a aconseguir consens

Tal com és característic en la trajectòria del Govern provincial de Javier Moliner, continua el treball per aconseguir l'aprovació dels comptes provincials amb el màxim consens polític dels grups amb representació en la corporació provincial.

“Presentem uns pressupostos que naixen de l'escolta activa amb tots els municipis, que no busquen cap rèdit electoral, sense convenis singulars, basats en els pilars que recolzem tots els grups, presentem uns pressupostos que qualsevol gestor públic desitjaria i davant dels quals seria molt complicat oposar-se. Ja hem aprovat els pressupostos de Turisme i Bombers sense cap vot en contra i aspirem a aconseguir el màxim consens polític per als comptes que guiaran l'actuació provincial de 2019”.

Cal assenyalar que el pressupost es portarà a Ple el pròxim 20 de novembre.