Moliner consolida el seu suport als 'Pelegrins de les Useres' com a emblema del projecte Camins del Penyagolosa de la Diputació

29 d'Abril de 2016

29 de abril. El presidente de la Diputación de Castellón, Javier Moliner, ha participado esta mañana en la salida de los peregrinos de una de las más emblemáticas rogativas a Sant Joan de Penyagolosa: Els Pelegrins de Les Useres. El mismo día en que el Consell de la Generalitat tiene previsto declarar ésta y la rogativa de Culla Bien de Interés Cultural, Moliner ha vuelto a mostrar su apoyo a estas ancestrales peregrinaciones como parte del proyecto de la Diputación, Camins del Penyagolosa.

Moliner ha señalado que “llevamos dos años trabajando en este proyecto que está consiguiendo importantes pasos en el camino de poner en valor nuestro patrimonio cultural, difundirlo, preservarlo, y conseguir que sea conocido no sólo por las generaciones venideras sino como potencial turístico que enriquezca con nuevas oportunidades nuestros pueblos”.

En ese sentido, Moliner ha expresado que “la previsible declaración de BIC de Els Pelegrins y la rogativa de Culla es una muy buena noticia para todos los castellonenses por la que agradecer a las decenas de personas involucradas en este proyecto entre voluntarios, alcaldes y concejales, vecinos de Les Useres, expertos y Universidad, todo su esfuerzo que ha hecho posible sumar fuerza junto a este Gobierno Provincial por poner en valor las rogativas a Sant Joan de Penyagolosa. Es un paso muy importante de cara a nuestro objetivo de conseguir la candidatura a Patrimonio Mundial de la UNESCO”.

Hay que tener en cuenta que la declaración como Bien de Interés Cultural Inmaterial que el Consell supondrá un avance muy importante en el trabajo emprendido por la Diputación al liderar el proyecto Camins del Penyagolosa. Así, esta importante línea de trabajo impulsada por el presidente Moliner, continuará catalogando las ancestrales peregrinaciones de los distintos municipios de la provincia a Sant Joan de Penyagolosa y recabando apoyos con tal de conseguir la candidatura a Patrimonio Mundial de la UNESCO.

'Los caminos del Peñagolosa. Un itinerario cultural por conservar'

Como parte de su trabajo por poner en valor, difundir y preservar los atractivos culturales e históricos de estos ancestrales caminos, la Diputación está ultimando la publicación del libro de Àlvar Monferrer, 'Los caminos del Peñagolosa. Un itinerario cultural por conservar'.

A través de esta obra que verá la luz en las próximas semanas, Monferrer muestra la vertiente más religiosa e histórica del expediente que el grupo de expertos de Camins del Penyagolosa está preparando para optar a ser candidatura a Patrimonio Mundial de la UNESCO.

Trayectoria de Àlvar Monferrer

Àlvar Monferrer y Monfort (Las Useres, 1940) es doctor en Filosofía y Letras por la Universidad de Barcelona. Fue Jefe de la Sección de Asuntos Generales de la Conselleria de Economía y Hacienda en Castellón de La Plana y del Servicio de Gestión de la Delegación Territorial de Servicios Sociales. Fue profesor de Psicología en la Universidad de Barcelona; de Antropología y Sociología en el Centro de Estudios Mater Dei de Castellón de La Plana; y de Psicología en el Centro Asociado de la UNED a Vila-real.

Además de publicaciones sobre servicios sociales, educación y psicología educativa, Monferrer ha centrado su trabajo en el campo de la Etnología, sobre todo, de la religiosidad popular y temas derivados con numerosos libros publicados y una quincena de artículos en varias revistas.

Más de 17.000 apoyos

A día de hoy, entre firmas físicas y digitales, la candidatura ya cuenta con más de 17.000 apoyos populares de la provincia, Comunitat y otros territorios españoles. Para la rogativa de Les Useres también se habilitará en el municipio la recogida de firmas presencial, con el objetivo de que los centenares de visitantes se puedan adherir a esta iniciativa. A esa cifra habrá que sumar las decenas de firmas que recogerán los voluntarios durante este fin de semana en varios puntos de recogida que han establecido en los alrededores de Les Useres.

Asimismo, todos los que quieran sumar su apoyo a la iniciativa también lo pueden hacer vía online a través de http://caminsdelpenyagolosa.es.

29 d'abril. El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha participat aquest matí en l'eixida dels pelegrins d'una de les més emblemàtiques rogatives a Sant Joan de Penyagolosa: els Pelegrins de les Useres. El mateix dia en què el Consell de la Generalitat té previst declarar aquesta i la pregària de Culla Bé d'Interés Cultural, Moliner ha tornat a mostrar el seu suport a aquestos ancestrals pelegrinatges com a part del projecte de la Diputació, Camins del Penyagolosa.

Moliner ha assenyalat que “portem dos anys treballant en aquest projecte que està aconseguint importants passos en el camí de posar en valor el nostre patrimoni cultural, difondre'l, preservar-lo, i aconseguir que siga conegut no sols per les generacions futures sinó com a potencial turístic que enriquesca amb noves oportunitats els nostres pobles”.

En aquest sentit, Moliner ha expressat que “la previsible declaració de BIC dels Pelegrins i la pregària de Culla és una molt bona notícia per a tota la gent de la província, per la que agrair a les desenes de persones involucrades en aquest projecte, entre voluntariat, alcaldies i regidories, veïnat de les Useres, experts i Universitat, tot el seu esforç que ha fet possible sumar força junt amb aquest Govern provincial, per posar en valor els pelegrinatges a Sant Joan de Penyagolosa. És un pas molt important de cara al nostre objectiu d'aconseguir la candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO”

Cal tindre en compte que la declaració com Bé d'Interés Cultural Immaterial que el Consell farà, suposarà un avanç molt important en el treball emprés per la Diputació al liderar el projecte Camins del Penyagolosa. Així, aquesta important línia de treball impulsada pel president Moliner, continuarà catalogant els ancestrals pelegrinatges dels distints municipis de la província a Sant Joan de Penyagolosa i demanant suports per tal d'aconseguir la candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO.

'Els camins del Penyagolosa. Un itinerari cultural per conservar'

Com a part del seu treball per posar en valor, difondre i preservar els atractius culturals i històrics d'aquestos ancestrals camins, la Diputació està ultimant la publicació del llibre d'Àlvar Monferrer, 'Els camins del Penyagolosa. Un itinerari cultural per conservar'.

A través d'aquesta obra que veurà la llum en les pròximes setmanes, Monferrer mostra el vessant més religiós i històric de l'expedient que el grup d'experts de Camins del Penyagolosa està preparant per a optar a ser candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Trajectòria d'Àlvar Monferrer

Àlvar Monferrer i Monfort (les Useres, 1940) és doctor en filosofia i lletres per la Universitat de Barcelona. Va ser cap de la Secció d'Assumptes Generals de la Conselleria d'Economia i Hisenda a Castelló de la Plana i del Servei de Gestió de la Delegació Territorial de Serveis Socials. Va ser professor de psicologia en la Universitat de Barcelona; d'antropologia i sociologia en el Centre d'Estudis Mater Dei de Castelló de la Plana; i de psicologia en el Centre Associat de la UNED a Vila-real.

A més de publicacions sobre serveis socials, educació i psicologia educativa, Monferrer ha centrat el seu treball en el camp de l'etnologia, sobretot, de la religiositat popular i temes hi derivats, amb nombrosos llibres publicats i una quinzena d'articles en diverses revistes.

Més de 17.000 suports

A hores d'ara, entre firmes físiques i digitals, la candidatura ja té més de 17.000 suports populars de la província, Comunitat Valenciana i altres territoris espanyols. Per a la pregària de les Useres també s'habilitarà al municipi l'arreplega de firmes presencial, amb l'objectiu que els centenars de visitants es puguen adherir a aquesta iniciativa. A aquesta xifra caldrà sumar les desenes de firmes que arreplegarà el voluntariat durant aquest cap de setmana a diversos punts d'arreplega que han establit en la contornada de les Useres. Així mateix, totes les persones que vullguen sumar el seu suport a la iniciativa també ho poden fer via online a través de http://caminsdelpenyagolosa.es.