Martí comprova l’”excepcionalitat” de la troballa de l’exemplar de Lluís Vives del segle XVI

Martí comprova l’”excepcionalitat” de la troballa de l’exemplar de Lluís Vives del segle XVI
17 d'Agost de 2019

El president i la diputada de Cultura, Ruth Sanz, agraeixen la tasca del servei provincial que custodia i posa en valor la història provincial des de 1822

Castelló, 17.08.2019. El president de la Diputació de Castelló, José Martí, i la diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz, han pogut comprovar de primera mà la troballa més important de les últimes dècades a l’Arxiu de la institució provincial. Es tracta de l’obra “Instrucion de la muger christiana‘’ de l’humanista valencià i universal Lluís Vives (València, 1492 - Bruges, 1540), datat del segle XVI i que va vore la llum de nou, ara fa dos mesos, gràcies al treball dels arxivers de la Diputació.

Martí, que ha aprofitat l’ocasió per a visitar les instal·lacions de l’Arxiu, ha recordat l’”excepcionalitat” de l’obra trobada, de la qual, segons les investigacions dels professionals del servei, es té constància que només hi ha set còpies al món. “I sabem que, ací a Castelló, tenim la primera edició del llibre en llengua castellana, que va ser impresa a València el 1528 cinc anys després de la versió original en llatí”, ha explicat Martí.

Aquesta obra prové del fons del Palau del Batlle de Vilafamés, adquirit el 1980 per la Diputació i que hui en dia acull el Museu d’Art Contemporani de la localitat. L’exemplar es troba en bon estat de conservació, tot i que hi falten les primeres pàgines, que contenien la portada, el pròleg i l’índex.

La diputada Ruth Sanz així com el president Martí, ha tingut paraules d’agraïment per a tot el personal del Servei d’Arxiu, Gestió Documental i Publicacions de la Diputació de Castelló, que custodia i posa en valor la història de la nostra província des de la seua creació en 1822. “Recuperar la història és un deure que tenim com a societat, som fills i filles de la història, hem aprés d’ella i forma part de la nostra identitat com a poble”. En aquest sentit, Ruth Sanz ha explicat que, actualment, aquest servei està treballant en la digitalització de tot el fons documental perquè siga accessible de forma online a tota la població.