Els projectes ceràmics de la Pobla d'Arenós i Canet lo Roig s'alcen com a guanyadors de la cinquena edició del Concurs de Regeneració Urbana de la Diputació de Castelló

Els projectes ceràmics de la Pobla d'Arenós i Canet lo Roig s'alcen com a guanyadors de la cinquena edició del Concurs de Regeneració Urbana de la Diputació de Castelló
El diputat de Promoció Ceràmica, Ximo Huguet, amb els guanyadors del primer premi del CRU V.
1 de Juliol de 2022

El diputat de Promoció Ceràmica, Ximo Huguet, ha assenyalat que aquest concurs «ha de marcar la línia estratègica dels nostres ajuntaments per a apostar per la nostra ceràmica i que els seus carrers siguin el millor aparador»

Els projectes ceràmics de la Pobla d'Arenós i Canet lo Roig han sigut els guanyadors --primer i segon, respectivament-- de la cinquena edició del Concurs de Regeneració Urbana (CRU V) de la Diputació de Castelló. Cadascun d'ells rebrà una inversió provincial de 225.000 euros per a executar els projectes de transformació urbana premiats pel jurat professional. En tots dos casos s'ha valorat la integració i el paper de la ceràmica castellonenca com a protagonista de les reformes.

El veredicte s'ha fet públic en una gala celebrada aquest divendres en el Palau del Senyor de Sot de Ferrer, a la qual ha assistit el diputat de Promoció Ceràmica, Ximo Huguet, el jurat i representants dels ajuntaments, equips d'arquitectes guardonats, representants de la patronal ceràmica i de les empreses els productes de les quals serviran per a desenvolupar els projectes guanyadors.

Huguet ha assenyalat que aquest concurs «ha de marcar la línia estratègica dels nostres ajuntaments, la d'apostar per la nostra ceràmica, la millor ceràmica, i que els seus carrers, les seues places i els seus racons més desconeguts lluïsquen com el millor aparador de les excel·lències dels productes ceràmics made in Castelló».

En aquesta edició cal destacar el CRU[E], una modalitat que s'ha inclòs enguany per primera vegada per a l'alumnat universitari del Grau d'Arquitectura amb l'objectiu de promocionar l'ús de la ceràmica entre les noves generacions d'arquitectes i arquitectes.

El CRU és una de les grans cites anuals del món de l'arquitectura i l'urbanisme a nivell espanyol, un mèrit que se suma a la seua ja consolidada labor de promotor de l'ús del taulell en entorns urbans.

La mirada circular

El projecte de la Pobla d'Arenós, de l'arquitecte Javier López, té com a lema 'La mirada circular' i sorgeix amb la voluntat de crear un espai de descans per als veïns i visitants en una parcel·la del carrer Venda que, actualment, no té cap utilitat. Per a això, s'empra un paviment ceràmic disposat en forma radial emulant el recorregut dels bous quan, antany, en aquest mateix lloc es treballava el gra.

Aquest mateix disseny radial serveix per a limitar i jerarquitzar els espais on un únic arbre de fulla caduca emergeix com a element central de tota la composició per a marcar el pas de les estacions.

Camí de rajoles grogues

El projecte de Canet lo Roig, desenvolupat per l'estudi d'arquitectura La Erreria, té com a lema 'Camí de rajoles grogues' --en al·lusió al conte del Mago de Hoz-- i proposa una gran catifa ceràmica que siga escenari de tots els usos que el municipi puga requerir com a escenari per a espectacle, celebració d'esdeveniments populars, espai de descans, mirador o àrea turística i cultural. Actualment, la plaça no compta amb una funcionalitat determinada.

La proposta es desenvolupa en una espècie d'espiral que connecta els diferents camins per a fomentar una visió 360º respecte a la lloma i, al seu torn, generar una experiència nova cada vegada, ja que la manera d'accedir a la plaça polifuncional és múltiple.