Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Dia de la Província 2019
Dia de la Província 2019
Pla Castelló 135
Pla Castelló 135
Nuestro canal de Youtube
Conoce de cerca toda la actualidad de la diputación de forma ágil y amena.
Dia de la Província 2019
Dia de la Província 2019
Pla Castelló 135
Pla Castelló 135
Nuestro canal de Youtube
Conoce de cerca toda la actualidad de la diputación de forma ágil y amena.

Els bombers netegen més de 700 quilòmetres de pistes forestals

Els bombers netegen més de 700 quilòmetres de pistes forestals

17 de juny. El Consorci Provincial de Bombers de Castelló, dependent de la Diputació, ha netejat més de 700 quilòmetres de camins forestals per a previndre els incendis aquest estiu i millorar els accessos en el cas que es produesquen. Aquesta és la principal conseqüència del dispositiu iniciat el passat mes de setembre de 2016, tot just finalitzar la temporada estival.

Luis Rubio, diputat provincial de Bombers, sempre ha defés que “els incendis de l'estiu es comencen a previndre a la tardor”. Per això dóna tanta importància als treballs de neteja de pistes forestals realitzat pels seus efectius en els últims mesos.

En aquest sentit, des del mes de setembre de 2016 fins maig de 2017, ambdós inclosos, s'ha adequat 683 quilòmetres de pistes al llarg de la província. “Encara que no estan tancades les dades de la primera quinzena de juny, s'ha ampliat en total més de 700 quilòmetres tant per a eliminar restes que puguen ser combustible del foc a l'estiu, així com per a garantir la millor resposta possible en el cas que sorgesquen emergències”, ha assegurat Rubio.

Ha estat la Unitat de Maquinària Pesada i Logística (UML), que integra un total de 12 màquines i 15 efectius, l'encarregada de desenvolupar aquestes tasques, dirigides des de la secció forestal del Consorci Provincial. Aquestos treballs de neteja tenen un doble benefici. Per un costat, serveixen perquè els serveis d'extinció tinguen millors accessos en cas d'incendi, i d'una altra, frenen la propagació del foc a través dels marges dels camins.

Així mateix, s'han revisat i adequat accessos i entorns de distintes basses distribuïdes al llarg de la província, destinades a ser utilitzades en cas d'incendi pels helicòpters o, inclús, pels mitjans terrestres.

Gran desplegament en les urbanitzacions junt amb terrenys forestals

D'altra banda, la secció forestal ha estat l'encarregada d'efectuar intervencions de caràcter preventiu a determinades zones de vegetació, especialment en aquelles en què existia una problemàtica d'interfície urbà-forestal. És a dir, en aquelles zones de vivendes i urbanitzacions ubicades junt amb terrenys forestals.

Per a açò, les 14 unitats de bombers forestals assignades al Consorci de Bombers de la Diputació de Castelló, amb un total de 28 vehicles i 84 efectius, han estat treballant durant tot l'any dins del pla de pràctiques establit.

Al llarg de l'any, a aquestes actuacions de la UML cal sumar altres, especialment l'enorme desplegament de mitjans i efectius amb motiu del ran temporal d'aquest hivern. Cal tindre en compte que tots els recursos disponibles, amb reforços especials, es van destinar durant mes i mig tant a combatre els efectes del temporal, com a pal·liar els efectes tant en les carreteres, com en entorns forestals i accessos a masies.

Així, els bombers de la Diputació van actuar en la neteja i adequació dels accessos a 127 masies i explotacions ramaderes. En total, van retirar nombroses vegades els acumulats de neu de més de 1.200 km de carreteres.

El compromís del president del Govern provincial amb la prevenció d'emergències és tal, que ja s'estan posant en marxa les 16 brigades forestals incloses en el Pla de prevenció i extinció d'incendis plantejat per Moliner a Puig al setembre de 2015. Cal recordar que sengles administracions finançaran conjuntament un pressupost addicional pròxim als dos milions d'euros. “Es tracta de la iniciativa conjunta més ambiciosa entre Diputació i Generalitat per a protegir els nostres pobles enfront de possibles emergències com poden ser incendis o inundacions”, ha explicat Rubio. 

Per a això, aquest històric pla d'actuació forestal definit pel president farà realitat la creació d'un total de 16 brigades de treball de cinc membres cada una, amb un total de 80 professionals, per a realitzar treballs de mitigació del risc d'emergències en la interfície urbà-agrícola-forestal d'una província que té un gran espai paisatgístic i forestal a protegir.

Pla de prevenció i extinció d'incendis

Així després de la firma del conveni entre Diputació i Generalitat i que permetrà emprendre amb garanties la millora de l'interfície urbà de tots els municipis de la província, amb especial atenció en aquelles zones d'influència forestal, o de vegetació, al voltant de nuclis urbans o nuclis poblacionals, Moliner ha destacat que aquest protocol “ens permetrà que la gent de Castelló guanye en benestar alhora que protegim el nostre patrimoni natural i forestal. Els nostres pobles, i aquesta província, han nascut a l'ombra de les muntanyes i aquest és també un pla d'oportunitats, amb una nova perspectiva de futur per a molts pobles, amb la neteja de boscos, aprofitament forestal i recuperació de camins i espais per a intensificar el desenvolupament i dinamització de les localitats de l'interior”.