La Diputació recolza als cellerers per a posicionar els vins de la província

La Diputació recolza als cellerers per a posicionar els vins de la província
1 d'Octubre de 2017

La Diputació de Castelló recolza els cellerers de la província per a posicionar els seus vins i preservar la tradició vinícola de Castelló. A través de la marca de productes 'Castelló Ruta de Sabor' avalarà l'excel·lent qualitat que està tenint la verema dels cellers de la província durant aquesta campanya.

1 d'octubre. La Diputació de Castelló recolza els cellerers de la província per a posicionar els seus vins i preservar la tradició vinícola de Castelló. A través de la marca de productes 'Castelló Ruta de Sabor' avalarà l'excel·lent qualitat que està tenint la verema dels cellers de la província durant aquesta campanya. El diputat responsable de Castelló Ruta de Sabor s'ha desplaçat junt amb Víctor Bellmunt, secretari general de la IGP Vins de Castelló, a conéixer de primera mà com ha estat la recol·lecció de raïm a les 200 hectàrees de vinya que tenen els municipis de Castelló.

Roig ha assegurat que “estem molt satisfets de comprovar l'excel·lent qualitat que té el raïm durant aquesta verema. Volem que els millors vins de la nostra província continuen sent emblema de la qualitat dels nostres productes en Castelló Ruta de Sabor, i és per això que estic coneixent en primera persona els processos de qualitat que apliquen des del minut zero, per a tindre com resultat els millors caldos. Som conscients que tenim un gran patrimoni entorn de la producció de vins a la província i estem desenvolupant noves vies que ens ajudaran a utilitzar-ho per a dinamitzar el nostre territori”.

Cal tindre en compte que la IGP Vins de Castelló la integren un total d'11 cellers i 3 embotelladores, i tots els cellers estan inscrits en la marca Castelló Ruta de Sabor. El diputat ha assenyalat que “enguany serà un any de grans vins a la província de Castelló”.

I és que, a pesar que les previsions de recol·lecció són d'un 20% menys que en 2016, quan es van produir 450.000 litres, en aquest exercici hi haurà una millor qualitat en els caldos, degut principalment a l'abundància de pluges durant la primavera i la seua escassetat el passat estiu.

“En els vins de Castelló, les principals varietats són Merlot, Cabernet Sauvignon, Shyra, Tempranillo i Chardonnay, encara que també es mantenen varietats autòctones com el Bonicaire, Moscatell, Macameu i Garnatxa”, ha detallat el diputat.

Cal tindre en compte que el 70% de la collita es destinarà a l'elaboració de negres, mentres que el 30% serà utilitzat en la fermentació de blancs i rosats. També hi ha una producció limitada d'espumosos.

Sumar esforços per a preservar la tradició vinícola de Castelló

La Diputació de Castelló, a través de Castelló Ruta de Sabor, suma esforços als productors de la província de la IGP Vins de Castelló perquè es reconega l'important passat vinícola de la província, posar-ho en valor i fer d'això, a més, un recurs turístic per als municipis.

En aquest sentit, el diputat Roig ha explicat que “estem treballant a posar en valor tot el procés de l'elaboració del vi no sols en la comunicació de la qualitat del producte, sinó també com a reclam turístic que permeta augmentar els beneficis d'aquestos productors, alhora que dinamitzar els nostres pobles i enriquir l'oferta turística complementària del nostre interior”.

Cal tindre en compte que el prestigi de la producció de vi a la província de Castelló es remunta al segle XVI. Llavors, i fins al segle XX, vins com el Murviedro a la zona del Palància-Millars i el Carlon en el Maestrat van experimentar una llarga trajectòria d'esplendor productiva i un potent comerç aconseguint renom internacional.