La Diputació de Castelló ja ha realitzat enguany a la província 1.029 jornades de tractament contra els mosquits

La Diputació de Castelló ja ha realitzat enguany a la província 1.029 jornades de tractament contra els mosquits
Tractament antimosquits realitzat a Nules.
30 d'Octubre de 2022

Encara que la campanya és provincial, en la zona sud hi ha hagut una major presència dels equips de fumigació per ser més complexa la batalla contra els insectes

La Diputació de Castelló ja ha desenvolupat enguany un total 1.029 jornades de tractament terrestre contra els mosquits en el territori de la província de Castelló. D'elles, 375 han sigut en la zona sud, 327 en la zona centre i altres 327 en la zona nord. Són dades oferides pel president de la Diputació, José Martí, qui assenyala que la zona sud "ha requerit una major presència dels equips de fumigació perquè compta amb més municipis i en ells la lluita contra els insectes presenta una major complexitat en existir àrees de proliferació molt extenses i una major predisposició a la inundació en determinades zones pel tipus d'activitat que allí es desenvolupa".

Menys complicada ha resultat la campanya en les zones centre i nord, on únicament es van produir inundacions importants amb les fortes pluges que es van produir al principi de la primavera. No obstant això, Martí ha explicat que la direcció tècnica del Pla Provincial contra els Mosquits, que amb el nou contracte correspon a l'empresa Adda Ops, malgrat comptar amb un disseny previ del programa a executar s'ha anat adaptant a les necessitats de cada instant, la qual cosa ha portat en determinats moments a reforçar els treballs després de registrar-se fortes pluges en àrees com les del Prat de Cabanes-Torreblanca o a Oropesa.

Un altre moment d'especial complicació es va produir durant la primera quinzena de juny davant la pujada del nivell freàtic registrat en la Finca del Pou, situada en el terme de Nules, encara que molt prop de la platja de Moncofa. Aqueixa inundació va disparar el nombre de mosquits en una àrea de platja molt concorreguda, circumstància que per aquells dies va portar a la Diputació a concentrar tots els seus efectius en aquell lloc per a atallar la situació amb la major rapidesa possible.

El canvi climàtic

El president Martí recorda que es tracta "d'una lluita sense quarter contra els mosquits molt complicada perquè l'eclosió d'aquests insectes en els últims anys està directament relacionada amb el canvi climàtic, els efectes del qual són cada vegada més evidents, com hem pogut comprovar aquest estiu en el qual les onades de calor s'han anat succeint l'una després de l'altra".

Més tractaments a menor cost

Per part seua, la diputada provincial de Medi Natural, María Jiménez, ha destacat l'esforç que han realitzat els integrants de l'àrea i la direcció tècnica del nou Pla Provincial contra els Mosquits al llarg de tot l'any. Sobre el nou pla ha assenyalat que té un pressupost anual de 630.348 euros i que contempla un increment del 30% en el nombre anual de jornades de treball. "Moltes més sessions amb un estalvi econòmic del 36% respecte a l'anterior contracte, amb el qual el cada any es gastava un milió d'euros". La diputada creu que "és una bona notícia que hàgem pogut fer molts més tractaments per molt menys diners".

El tractament terrestre és més eficaç

Jiménez ha recordat que es realitzen fumigacions terrestres perquè “tots els experts asseguren que és un tractament molt més eficaç que l'aeri, que únicament està recomanat quan després de fortes pluges els equips terrestres no poden accedir a extenses àrees que romanen inundades durant dies”. També ha fet referència al fet que els vols han d'estar prèviament aprovats per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, segons les exigències que marca la normativa en vigor de la Unió Europea.

Cuidar les finques privades

En un altre ordre de coses, el president de la Diputació, José Martí, ha explicat que la direcció tècnica del Pla Provincial contra els Mosquits que desenvolupa la institució provincial ja està treballant en el disseny de la campanya de lluita contra aquests insectes de 2023, per a millorar els resultats del present exercici. En aquest sentit, ha traslladat la importància que els propietaris de parcel·les poc cuidades o en situació d'abandó en zones de marjal o de platja procedisquen al seu condicionament. És un assumpte que des de l'àrea de Medi Natural ja s'està abordant amb els ajuntaments afectats. Els propietaris d'aquests terrenys, que se situen en àrees molt pròximes a nuclis de població, han d'exercir la responsabilitat que els correspon perquè les seues parcel·les deixen de ser l'hàbitat ideal per a la proliferació dels mosquits i refugi d'individus adults.

Formació

Martí també ha explicat que la direcció tècnica traslladarà als ajuntaments (especialment als del litoral sud, per la major complexitat que allí presenta la lluita contra els dípters), la necessitat de realitzar jornades tècniques de formació per als seus treballadors públics i el conjunt de la ciutadania. Són accions que convé desenvolupar en tota la província perquè la implicació de la societat resulta clau perquè els equips de fumigació puguen tindre un accés diàfan a aquestes zones.

El medi natural

Cal recordar finalment que la Diputació Provincial realitza tractaments en el medi natural, mentre que les competències en els nuclis urbans corresponen als ajuntaments.