La Diputació de Castelló i la UJI apropen el Pacte Verd Europeu a l’estudiantat universitari

La Diputació de Castelló i la UJI apropen el Pacte Verd Europeu a l’estudiantat universitari
15 de Novembre de 2020

El centre Europe Direct de Castelló traslladarà a la Comissió Europea les propostes de més de 70 joves per aconseguir un continent “climàticament neutre” en 2050

La Comissió Europea a Espanya, en col·laboració amb el Centre Europe Direct Castelló de la Diputació i la Universitat Jaume I, han celebrat l’esdeveniment en línia “European Green Deal: construïm junts l'Europa verda del futur”, en la qual va participar el diputat provincial de Promoció Econòmica i Internacionalització, Pau Ferrando.

L’objectiu d’aquesta activitat va ser donar a conéixer a la població universitària les directrius europees amb les quals es pretén contribuir a la reparació dels danys econòmics i socials provocats per la pandèmia del coronavirus. Concretament, es va parlar de la proposta "Next Generation EU" de la Comissió Europea, un pla de recuperació amb 750.000 milions d'euros que, juntament amb el pròxim pressupost a llarg termini de la UE, que encara ha de ser aprovat, es destinarà a «construir una Europa més verda, més inclusiva, digital i sostenible». Aquest Pacte Verd Europeu presenta precisament un ambiciós paquet de mesures que ha de permetre que les empreses i la ciutadania europea es beneficien d'una transició ecològica sostenible i que Europa siga el primer continent climaticament neutre d'ací a 2050.

Més de 70 estudiants universitaris de diferents graus i màsters van debatre sobre tres temàtiques fonamentals: consum sostenible, indústria i economia circular i zones urbanes i canvi climàtic. Les seues propostes sobre accions individuals, estatals i comunitàries necessàries per a facilitar la transició climàtica que van llançar durant el debat seran recollides en un document final que serà traslladat a les institucions europees.

En paraules de Ferrando, «generar espais de debat i esdeveniments participatius amb les persones joves és crucial per a fer realitat l'objectiu de convertir la UE en un espai d’economia neutra en emissions de CO₂ en 2050». Igualment, el diputat va destacar que «l'excel·lent col·laboració amb la Universitat Jaume I permet a la Diputació de Castelló generar un coneixement basat en la innovació i l'activisme entorn del Pacte Verd Europeu, que és essencial per a lluitar conjuntament per un territori sostenible i viu».

Durant la trobada virtual, la directora general de Canvi Climàtic a la Generalitat Valenciana, Celsa Monrós, i l’analista polític en representació de la Comissió Europea a Espanya, Juan González, van analitzar les principals mesures en l'àmbit europeu, regional i local encaminades a aconseguir els ambiciosos objectius del pacte.

Segons Monrós, «el principi de subsidiarietat ens permet adaptar les polítiques europees a la realitat de cada regió, establint un full de ruta de mitigació i adaptació en la lluita contra el canvi climàtic. És crucial, a més, acollir trobades d'aquest tipus perquè totes les persones estiguem formats i informats sobre els reptes mediambientals que hem d'afrontar». Mellizo, per la seua banda, va destacar «la importància de conscienciar a la població jove sobre els ambiciosos objectius plantejats en el Pacte Verd Europeu i d’impulsar un creixement econòmic sostenible i inclusiu, que no deixe a ningú arrere».