La Diputación de Castellón invertirá 835.000 euros en el Plan Provincial contra los Mosquitos para incrementar un 30% el número de tratamientos respecto a 2021

La Diputación de Castellón invertirá 835.000 euros en el Plan Provincial contra los Mosquitos para incrementar un 30% el número de tratamientos respecto a 2021
El president de la Diputació de Castelló, José Martí, amb la diputada provincial de Medi Natural, María Jiménez.
4 de Gener de 2023

La hoja de ruta inicialmente diseñada contempla la realización de fumigaciones terrestres, tal como aconsejan los expertos. No obstante, en caso de intensos episodios de lluvias y con la previa autorización de Sanidad podrían realizarse hasta seis sesiones de tratamientos aéreos

La Diputació de Castelló preveu una inversió de 835.000 euros en els seus pressupostos de #MésCastelló de 2023 per al Pla Provincial contra els Mosquits amb l'objectiu de reduir al màxim les molèsties que aquests insectes generen a la població resident i els turistes. Així ho ha anunciat el president de la Diputació, José Martí, qui ha explicat que l'operatiu, que es manté actiu els dotze mesos de l'any, contempla un 30% més de tractaments terrestres que l'anterior contracte que va véncer a la fi de 2021. També ha comentat que aquests treballs es realitzen amb un cost inferior al del contracte que va estar en vigor en 2020 i 2021, que representava una despesa anual d'1 milió d'euros.

Seguint les indicacions dels experts, les fumigacions seran fonamentalment terrestres, encara que per si fora necessari, el Pla contempla la possible realització de sis sessions de vols, que segons estableix la normativa europea vigent, únicament es podran desenvolupar baix determinades condicions i amb la prèvia autorització de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública quan es produïsquen intensos episodis de pluja que impossibiliten l'accés per terra a zones inundades.

Sobre aquest tema, la diputada provincial de Medi Natural, María Jiménez, recorda que «els tractaments terrestres són més efectius que els aeris perquè aquests últims van dirigits només a les larves mentre que els terrestres actuen contra larves i mosquits adults».

L'objectiu és aconseguir la major eficàcia possible en una matèria que «està clarament condicionada pel canvi climàtic» i que ha de ser prioritària per al conjunt de les administracions. En aquest sentit, la diputada refereix que la Diputació aplica els tractaments en marjals i zones humides, mentre que les actuacions en àrees urbanes són competència dels ajuntaments.

María Jiménez ha explicat finalment importància que els propietaris de parcel·les poc cuidades o en situació d'abandó en zones de marjal o de platja «procedisquen al seu condicionament perquè deixen de ser l'hàbitat ideal per a la proliferació dels mosquits i refugi d'individus adults».