La Diputació de Castelló entrega a Creu Roja el Mèrit de la Solidaritat per a reconéixer el seu treball en favor de les persones vulnerables

La Diputació de Castelló entrega a Creu Roja el Mèrit de la Solidaritat per a reconéixer el seu treball en favor de les persones vulnerables
11 de Maig de 2022

Durant el confinament l'ONG va activar el ‘Pla Respon’ al costat de la institució provincial per a atendre 44.000 persones en pobles de menys de 6.000 habitants, als quals es va entregar més 2.100 kits d'higiene i aliments

Creu Roja rebrà el Mèrit de la Solidaritat que atorga la Diputació de Castelló en la gala oficial que se celebrarà dissabte que ve en el Teatre Principal a partir de les 20.30 hores per a commemorar el Dia de la Província. Serà en una efemèride molt especial: l'aniversari número 200 de la creació de la institució.

Creu Roja Espanyola és una ONG sense ànim de lucre que atén cada any al voltant de 45.000 persones vulnerables en l'àmbit de la província, conforme als principis d'humanitat, imparcialitat, neutralitat i independència. En l'actualitat compta amb més 6.700 socis a les comarques de Castelló i més de 7.500 voluntaris, que al costat dels treballadors de la casa s'encarreguen de desenvolupar i executar els programes dissenyats per l'entitat humanitària.

Segons ha explicat el president provincial de Creu Roja, Esteban Fortea, «el voluntariat és la clau, la base de l'organització, 7.500 persones repartides en 25 assemblees i en els punts d'acció situats en diferents demarcacions de la província, que ens permeten arribar als 135 municipis»

Actua en camps molt diversos com a cooperació internacional, medi ambient, salut, intervenció social, educació, socors i emergències o ocupació. Especial importància es destina a l'atenció a la població immigrant per a facilitar la seua integració social.

És important destacar el treball que ha desenvolupat a partir de març de 2020 amb la irrupció de la pandèmia de la Covid-19, que va obligar a fer front a inesperades i nombroses situacions d'emergència social. Llavors el treball del voluntariat va ser determinant per a portar aliments i medicaments a les persones que no podien eixir de les seues cases.

La pandèmia

Una conjuntura inèdita en la qual va ser necessari activar el ‘Pla Respon’ en col·laboració amb la Diputació de Castelló, la qual cosa va permetre atendre més de 44.000 persones de municipis de menys de 6.000 habitants, a les quals es va entregar més de 2.100 kits d'higiene i aliments durant els períodes de confinaments i de nul·la o escassa activitat econòmica en els diferents sectors productius.

Una vegada superats els moments més durs de l'emergència sanitària, l'ONG va impulsar al llarg de 2021 programes coincidents amb les línies estratègiques de la Diputació de Castelló en matèria d'acompanyament i seguiment de persones majors de 65 anys o amb malaltia crònica en l'àmbit rural. També va implementar accions contra la violència de gènere a través de tallers de reinserció dirigits a la població reclusa masculina del Centre Penitenciari Castelló II d'Albocàsser.

Creu Roja Castelló està sempre del costat de les persones i col·lectius que necessiten ser atesos a la província i fora d'ella, raó per la qual també es bolca en labors de mobilització a ajuda social davant situacions crítiques inesperades com les erupcions del volcà de l'illa de la Palma o la invasió russa d'Ucraïna.

En aquest sentit cal recordar que el moviment internacional de Creu Roja i la Mitjà Lluna Roja naix de la preocupació de prestar auxili, sense discriminació, a tots els ferits en els camps de batalla. A més, s'esforça per previndre i alleujar el sofriment humà en totes les circumstàncies, protegint la vida i la salut, promovent el respecte a les persones i afavorint la comprensió mútua i l'amistat.

Esteban Fortea ha agraït la concessió del Mèrit de la Solidaritat per part de la Diputació de Castelló, destacant que «és un premi molt important per a nosaltres».