La Diputació de Castelló cedirà a l’Alcora un conjunt d’arxius i gravats històrics de la Reial Fàbrica

La Diputació de Castelló cedirà a l’Alcora un conjunt d’arxius i gravats històrics de la Reial Fàbrica
6 de Febrer de 2020

La institució provincial col·labora en la rehabilitació d’aquest BIC amb un conveni de 50.000 euros que farà visitables els antics forns

La diputada de Cultura, Ruth Sanz, ha anunciat hui en la presentació a Cevisama del projecte de rehabilitació de la Reial Fàbrica de l’Alcora que la Diputació Provincial cedirà a la localitat ceràmica un conjunt de documents i gravats històrics que daten de l’època fundacional de l’edifici i que estan actualment custodiats pel Museu de Belles Arts. Es tracta d’una col·lecció “de gran interés històric perquè serveixen per a documentar com l’Alcora i la seua Fàbrica Gran van formar les primers fornades d’excel·lents modeladors, pintors i tècnics del sector industrial ceràmic provincial”.

Aquesta cessió se suma a l’aportació de 50.000 euros per a la musealització dels antics forns moruns d’aquesta edificació fabril catalogada com a Bé d’Interés Cultural (BIC). Amb aquesta intervenció, ja en marxa, serà possible visitar i conéixer un dels espais més vells i més impressionants de tot el complex, que camina cap a la commemoració, el 2027, del tercer centenari de l’obertura de la fàbrica, considerada mare de la indústria ceràmica castellonenca. Cal dir que aquesta és només una xicoteta part del que serà el projecte global de rehabilitació d’aquest espai tant volgut pels alcorins i “que recobrarà de vida a un edifici que tant ha donat a l’Alcora i a la nostra província”.

Per a Sanz, “totes les administracions hem d’anar de la mà amb l’objectiu de convertir la Reial Fàbrica de l’Alcora en un indret de referència cultural i d’interpretació de la ceràmica. Estic segura que serà un gran impuls per al turisme local i provincial, perquè és veritat que caminem i hem de treballar per l’especialització i diversificació del turisme i que millor que aprofitar el patrimoni industrial que tenim com a recurs per a atraure nous visitants”.

L’acte ha estat presentat pel director del Museu de la Ceràmica de l’Alcora, Eladi Grangel, i ha comptat amb la intervenció de l’alcalde del municipi, Samuel Falomir, qui ha agraït el suport de la Diputació “per creure en un projecte tan important per a l’Alcora i per a Castelló, perquè no hem d’oblidar que és allí on es va forjar la nostra identitat com a poble i on va nàixer el potent sector industrial de la província”.