La Diputació de Castelló activa aquesta setmana els tractaments terrestres contra els mosquits en el medi natural dels municipis del litoral

La Diputació de Castelló activa aquesta setmana els tractaments terrestres contra els mosquits en el medi natural dels municipis del litoral
12 de Març de 2023

La institució remetrà informes de situació a aquests ajuntaments perquè indiquen a les empreses que tenen contractades els llocs de les àrees urbanes en les quals han d'actuar

La Diputació de Castelló inicia aquesta setmana la campanya de tractaments contra els mosquits de 2023, seguint el full de ruta marcat per la direcció tècnica del Pla Provincial contra els Mosquits. Són actuacions que s'escometen en el medi natural i coincideixen amb la important pujada de temperatures registrada en els últims dies, després d'un llarg període de fred que s'ha allargat per espai de dos mesos. Es duran a terme a Vinaròs, Benicarló, Peníscola, Alcalà de Xivert, Torreblanca, Cabanes, Orpesa, Beniscàssim, Castelló de la Plana, Almassora, Borriana, Nules, Moncofa, Xilxes, La Llosa i Almenara. Es prestarà especial atenció als punts en els quals habitualment es generen els focus més conflictius i es fumigarà en aquells en els quals es detecte presència de larves.

Informes per als ajuntaments

En paral·lel, la Diputació començarà a realitzar aquesta setmana estudis en les zones urbanes per a entregar les pertinents anàlisis de situació als municipis afectats indicant els llocs en els quals han de tractar les empreses que tinguen contractades. Aquests estudis es faran en els termes de Vinaròs, Benicarló, Peníscola, Alcalà de Xivert, Torreblanca, Cabanes, Oropesa, Benicàssim, Castelló, Almassora, Borriana, les Alqueries, Nules, La Vilavella, Moncofa, Xilxes, La Llosa i Almenara.

És important recordar que la Diputació s'encarrega de realitzar tractaments en les zones de marjal o inundables en el medi natural, i els ajuntaments en les zones urbanes.

Reduir les molèsties tot el possible

Segons ha assenyalat el president José Martí, «l'objectiu és reduir tot quant es puga les molèsties que es generen amb la proliferació d'aquesta mena d'insectes, que està directament relacionat amb el procés de canvi climàtic que s'està produint, una lluita complicada, que es complica especialment quan hi ha períodes de pluges i altes temperatures».

Un 30% més de jornades de treball

Cal recordar que amb les millores introduïdes en el Pla Provincial en 2022, s'ha incrementat un 30% el nombre de sessions de tractaments terrestres respecte a les de l'anterior contracte. En conseqüència, al llarg del present exercici es realitzaran 1.170 jornades de treballs en el medi natural. A més, està contemplada la possibilitat d'activar sis sessions de vol, si es donaren les condicions necessàries per a això. Aquestes actuacions suposen una inversió de 830.00 euros.

Millor els tractaments terrestres

Sobre aquest tema, la diputada de Medi Natural, María Jiménez, ha recordat que «tots els experts alerten que els tractaments més eficaços són els terrestres, perquè eliminen larves i mosquits adults, mentre que els aeris només actuen sobre les larves». També ha referit que «els vols estan prohibits per la legislació europea i només es poden realitzar amb caràcter excepcional després de forts episodis de pluja quan no és possible accedir per via terrestre a extensions d'aigua estancada». A més, ha explicat que en aqueixos casos resulta imprescindible l'autorització de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Una tasca de tots

Els responsables del Pla Provincial contra els Mosquits recorden que és important que els ajuntaments esbrossen les àrees en les quals s'acumula la vegetació per a facilitar l'entrada dels equips terrestres. També apel·len a la col·laboració ciutadana per a evitar la permanència d'aigua estancada en terrenys, tests, recipients o piscines sense tractar.