La Diputació de Castelló centrarà aquesta setmana la lluita contra els mosquits principalment en els municipis del litoral sud de la província

La Diputació de Castelló centrarà aquesta setmana la lluita contra els mosquits principalment en els municipis del litoral sud de la província
Tractament antimosquits en la zona d'Orpesa i Cabanes.
31 d'Octubre de 2022

No obstant això, la diputada de Medi Natural, María Jiménez, explica que també es realitzaran tractaments en el litoral i el prelitoral de les zones sud i centre de la geografia provincial

La Diputació de Castelló desenvoluparà al llarg de la present setmana una intensa campanya de lluita contra els mosquits en el medi natural dels municipis del litoral del sector sud de la província: Borriana, Les Alqueries, Nules, la Vilavella, Moncofa, Xilxes, La Llosa i Almenara. El recorregut comença hui dilluns en els termes de Nules i Moncofa, que són els que habitualment presenten una major presència de dípters.

Pel que respecta al sector centre, s'actuarà també en el medi natural a Almassora, Castelló, Benicàssim, Oropesa, Cabanes, la Vall d'Alba, Benlloc, Les Useres, Figueroles i Costur. A més, es realitzarà vigilància en tot el litoral de la part central de la província en previsió que aparega algun focus nou.

Quant al nord, es fumigarà en el medi natural de Torreblanca, Peníscola, Alcalà de Xivert, Vinaròs, Benicarló, La Serratella, Coves de Vinromà, Albocàsser, Tirig, Catí i Xert.

És una informació oferida per la diputada de Medi Natural, María Jiménez, qui ha recordat que la Diputació de Castelló actua en el medi natural en les zones de marjal o susceptibles d'experimentar inundació al llarg de l'any, mentre que el tractament en les àrees urbanes correspon als ajuntaments.

Netejar parcel·les descurades

La diputada, en la línia del que ja va manifestar en el dia d'ahir el president de la Diputació, José Martí, ha insistit que de cara a 2023 la direcció tècnica del Pla Provincial contra els Mosquits ha advertit de la importància que els propietaris de parcel·les poc cuidades o en situació d'abandó en àrees de marjal o a l'entorn de les platges procedisquen al seu condicionament. Segons ha explicat, els propietaris d'aquests terrenys, que se situen en àrees molt pròximes a nuclis de població, han d'exercir la responsabilitat que els correspon perquè les seues parcel·les deixen de ser l'hàbitat ideal per a la proliferació dels mosquits i refugi d'individus adults.

Esforç de la Diputació

María Jiménez ha destacat el “gran esforç” de la Diputació per a combatre la plaga de mosquits, recordant que el nou contracte del Pla Provincial contra els Mosquits que ha tirat a caminar en 2022 contempla un increment del 30% del nombre anual de jornades de treball, respecte als dos exercicis anteriors.

Equips de reforç municipals

No obstant això, “refereix que la plaga de mosquits pot anar a més perquè està directament relacionada amb el canvi climàtic, raó per la qual recomana als ajuntaments en els quals el problema es pateix amb major cruesa que l'any que ve contemplen la possibilitat de contractar equips de reforç perquè actuen també en el medi natural dels seus termes municipals.

El tractament terrestre és més eficaç

Les fumigacions que està realitzant la Diputació són per via terrestre perquè “tots els experts asseguren que és un tractament molt més eficaç que l'aeri, que únicament està recomanat quan després de fortes pluges els equips terrestres no poden accedir a extenses àrees que romanen inundades durant dies”. També ha fet recordat que els vols han d'estar prèviament aprovats per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, segons les exigències que marca la normativa en vigor de la Unió Europea.