La Diputació de Castelló reforça l'assistència als municipis de menys de 1.000 habitants en matèria mediambiental a través de tallers formatius

La Diputació de Castelló reforça l'assistència als municipis de menys de 1.000 habitants en matèria mediambiental a través de tallers formatius
7 de Juliol de 2025

La iniciativa pretén conscienciar i formar als municipis rurals de Castelló de tot el que concernix el medi ambient, així com donar a conéixer millor “la nostra riquesa cultural, aprenent a valorar-la, gaudir-la i protegir-la”, assenyala el diputat de Medi natural, José María Andrés.

La Diputació Provincial de Castelló reforça l'assistència als municipis de menys de 1.000 habitants en matèria mediambiental a través de tallers formatius.

La iniciativa pretén conscienciar i formar als municipis rurals de Castelló de tot el que concernix el medi ambient, així com donar a conéixer millor “la nostra riquesa cultural, aprenent a valorar-la, gaudir-la i protegir-la”, ha assenyalat el diputat de Medi Natural, José María Andrés.

“Des de la institució provincial impulsem esta iniciativa amb la finalitat de promoure la prevenció i facilitar ferramentes per a observar la importància de mantindre sans els espais naturals del nostre entorn, i tenim clar que, per a això, és indispensable implicar la ciutadania i als diferents sectors i col·lectius que treballen al camp”, ha indicat José María Andrés.

És molt important aprendre i comprendre que la naturalesa cal respectar-la i estimar-la. “Hem de prendre consciència que aconseguir entorns sostenibles és treball de tots, i, en eixe objectiu, les ferramentes que oferixen estos tallers ajuden la població a adquirir hàbits mediambientals sostenibles”, ha ressaltat el diputat responsable de l'àrea de Medi Natural.

Així doncs, estos tallers, que el diputat ha considerat “de gran interés”, consistixen especialment a aconseguir la conscienciació de valors i aptituds positives en els assistents davant els espais del terme municipal castellonenc; experimentar la idea de conéixer per a conservar, i, finalment, relacionar el respecte a la natura amb la qualitat de vida per a les persones.

En este sentit, José María Andrés ha posat l'accent que “Castelló és una província privilegiada, amb un patrimoni natural envejable que entre tots hem de conservar i protegir, amb paisatges extraordinaris pels nostres huit parcs naturals que ens fan una terra única, la segona província més muntanyenca d'Espanya”.

Ací la transcendència de posar en valor entre els assistents la importància de la geologia i de la paleontologia a Castelló, així com la importància del reciclatge orgànic a partir de la cria del cuc roig californià aprofitant els seus excrements com a adob per a tota mena de plantes.

Els cursos, tal com ha afirmat José María Andrés, ja han començat i es desenvoluparan al llarg de l'any en els municipis menors de la província de Castelló. Cada taller té una duració aproximada de 4 hores i es desenvolupa de manera presencial de conformitat amb les característiques pròpies de cada taller.

 

Tres tallers de formació

Cada municipi ha pogut triar entre els tres cursos oferits: Taller d'Anellament Científic d'Aus, Taller de Paleontologia, identificació de fòssils invertebrats castellonencs i Taller de Vermicompostera. “Tres cursos molt interessants que pretenen formar als castellonencs, i fer-los comprendre que la naturalesa cal respectar-la i apreciar-la”, ha assenyalat el diputat de Medi Natural.

Pel que respecta al Taller d'Anellament Científic d'Aus, este pretén introduir a l'alumnat en la interpretació científica de la naturalesa i ajudar-lo a comprendre la ciència i els seus processos en diferents contextos. L'anellament consistix a posar una anella en la pota d'una au viu. Esta porta un número i un remitent que identifica l'estació on se centralitzen les dades.

El Taller de Paleontologia, identificació de fòssils invertebrats castellonencs tracta de reunir i posar en valor entre els potencials usuaris de l'activitat la importància de la geologia i de la paleontologia en el nostre territori introduint-los en els passos del procedir científic, la qual cosa implica: formulació d'hipòtesi, estimular-los l'activitat indagadora, conéixer tècniques d'observació, descripció, classificació, reflexió sobre el treball realitzat, i, finalment, anàlisi i interpretació de resultats.

Finalment, el Taller de Vermicompostera tracta de posar en valor entre els usuaris de l'activitat la importància del reciclatge orgànic a partir de la cria de cuc roig californià, aprofitant els seus excrements com a adob per a tota mena de plantes.

I, al mateix temps, introduint-los en els passos del procedir científic com seria: formulació d'hipòtesi a partir de la idea de reciclatge, estimular-los l'activitat indagadora, conéixer tècniques de cria i processament de l'humus i com usar-lo en l'hort escolar, sí com a anàlisi i interpretació de resultats, i sobretot, ajudar a comprendre la ciència i els seus processos en diferents contextos.