La Diputació començarà el dilluns 12 d'agost els tractaments antimosquits en el nord

La Diputació començarà el dilluns 12 d'agost els tractaments antimosquits en el nord
11 d'Agost de 2019

L'empresa adjudicatària reactiva a més aquests dies els treballs en les zones centre i sud, en les quals es treballa de forma intensa per a intentar pal·liar les molèsties que generen els dípters.

Castelló, 11.09.2019. La Diputació de Castelló activarà aquest dilluns 12 d'agost els tractaments per a combatre la presència de mosquits en els municipis de la zona nord de la província, que completaran així els treballs desenvolupats des de finals de juliol en les àrees centro i sud. La primera planificació apuntava a l'actuació a mitjan aquesta mateixa setmana però ajustos tècnics de l'empresa adjudicatària, ADDA OPS S.A. han obligat a traslladar al dilluns que ve l'inici de la campanya a les comarques del nord.

Així, segons la nova planificació, l'estimació és que el 12 d'agost comencin les fumigacions per l'entorn de la desembocadura del riu Els Coves, en terme municipal d'Alcalà de Xivert. Per al 13 d'agost la idea és acudir a la Marjal de Peníscola, a cavall d'aquesta localitat i Benicarló, deixant-se per al dia 14 Morella. La setmana quedarà completada el divendres 16 d'agost en el Riu Benifarguell, entre Santa Magdalena de Polpís i Cervera del Maestrat, si bé per a la setmana següent podrien continuar desenvolupant-se noves actuacions. En qualsevol cas, es tracta d'una planificació estimada ja que els treballs són susceptibles de modificacions segons les necessitats diàries de reforçar algun punt en concret.

María Jiménez, diputada provincial de Medi Natural, ha insistit en el “gran treball que han realitzat els tècnics de la casa” per a aconseguir l'autorització per a tractaments aeris i terrestres en el 90 per cent dels municipis de la província”.

Aquesta nova fase en el nord se suma doncs a centre i sud, assumides per l'empresa Lokímika, adjudicatària dels dos primers lots que va posar en marxa la Diputació Provincial. Així, Borriana, Nules, Vilavella i Cabanes van ser els quatre primers termes en els quals van començar a treballar l'empresa des del 25 de juliol, dia en què va començar la campanya. En tots els casos s'han desenvolupat actuacions terrestres, encara que en el projecte també estaven incloses accions aèries puntuals amb la utilització de drons.

De forma paral·lela a l'inici dels treballs en la zona nord de la província per part ADDA OPS S.A, els sectors centre i sud segueixen amb la seua activitat de la mà de Lokímika. De fet, s'han planificat també noves intervencions durant aquesta setmana:

- Dilluns 12 d'agost: Riu Sec entre Vilafranca i Benassal. Viver i Jèrica.

- Dimarts 13 d'agost: Riu Balseta i Carbó entre Ludiente, Zucaina i Cortes. Sacañet, Teresa i Bejís.

- Dimecres 14 d'agost: Villahermosa i Castillo de Villamalefa. Algimia de Almonacid y la Vall de Almonacid.

- Divendres 16 d'agost: Riu Flao, a Vilanova d'Alcolea i la Torre d’en Doménec. Suera i Villamalur.

L'actual equip de govern de Diputació Provincial de Castelló, com es recordarà, va completar a mitjan juliol el seu pla per al control dels mosquits a les comarques castellonenques amb l'adjudicació de l'últim dels lots que faltava. La Junta de Govern, en el seu despatx extraordinari, va donar el dimarts 16 de juliol el vistiplau al Lot 1, centrat en les comarques del nord de la província. L'empresa adjudicatària en aquest cas és ADDA OPS S.A. i el muntant econòmic, IVA inclòs, rondarà els 236.000 euros.

La proposta va arribar un dia després de la signatura del contracte amb l'empresa Lokímika, que ja havia resultat adjudicatària dels dos primers programes. El Lot 2, amb un muntant pròxim als 250.000 euros, es refereix a la zona centr de la província, i el segon, valorat en uns 260.000 euros, per a l'àrea sud de Castelló. Aquests dos primers lots han permés fumigar en els següents municipis: Sector Sud (Borriana, Alqueries, Nules, la Vilavella, Moncofa, Xilxes, la Llosa, Almenara, Almassora, Vila-real, la Vall d'Uixó, Betxí, Artana i Sector Centre (Torreblanca, Cabanes, Orpesa, Benicàssim, Castelló, Borriol, Pobla Tornesa, la Vall d'Alba, Benlloc, la Serra d’en Galceran, Vilanova d'Alcolea, Vilafamés i Sant Joan de Moró).

Amb aquests passos se certifica l'impuls a un pla que, des de l'arribada de l'actual govern provincial que lidera José Martí, ha estat prioritari donades les necessitats dels municipis de la província. Des de la Diputació Provincial s'ha considerat que la divisió en tres lots del procediment de contractació era la mesura més adequada per a poder portar amb la major eficàcia els tractaments, ja que així es pot respondre amb més rapidesa davant qualsevol contingència que es presente.

D'altra banda, cal recordar que el ple de la Diputació Provincial celebrat al juliol va aprovar una Declaració Institucional en la qual s'insta a totes les administracions amb competències en la lluita contra la plaga de mosquits al fet que treballen de forma conjunta, lleial i coordinada per a aconseguir una solució efectiva i duradora a aquest problema que tantes molèsties està creant a la ciutadania. El text va comptar amb el vot afirmatiu de tots els grups: PSPV-PSOE, Partit Popular, Compromís i Ciutadans.

En la Declaració Institucional també se sol·licita que les administracions competents aporten els recursos econòmics necessaris per als tractaments i l'activació de les brigades especials antimosquits, a més de la col·laboració de l'Institut Valencià de Recerques Agràries i la inclusió de la província en el projecte regional europeu per al control de mosquits invasors.