La Diputació avança en el seu lideratge pel pacte per la ceràmica

La Diputació avança en el seu lideratge pel pacte per la ceràmica
10 d'Octubre de 2018

La Diputació de Castelló avança en el seu lideratge del pacte per la ceràmica aconseguit amb empresariat, sector i professionals en materialitzar avui ja, amb l'entrega dels premis Som Ceràmica, la seua aposta per fer dels pobles de la província el major museu a l'aire lliure de les aplicacions d'aquest material castellonenc en usos urbans.

10 d'octubre. La Diputació de Castelló avança en el seu lideratge del pacte per la ceràmica aconseguit amb empresariat, sector i professionals en materialitzar avui ja, amb l'entrega dels premis Som Ceràmica, la seua aposta per fer dels pobles de la província el major museu a l'aire lliure de les aplicacions d'aquest material castellonenc en usos urbans. I és que el Govern provincial ha donat avui un nou pas del seu Pla ceràmic de regeneració urbana en anunciar els tres projectes guanyadors del concurs Som Ceràmica que arrancarà amb tres emblemàtiques actuacions de regeneració urbana a Almassora, Peníscola i Montán. Un ambiciós pla que naix d'un gran pacte amb empresariat, sector i professionals per portar la ceràmica provincial als carrers i places de la província per tal d'impulsar la visibilitat del potencial d'aquest material en usos urbans.

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha assegurat en l'acte d'entrega dels premis que “en aquest pla es conjuguen tres pilars com són el talent del nostre món professional, les necessitats urbanes dels nostres pobles i la qualitat del producte que fabriquen les nostres empreses ceràmiques, i repta els ajuntaments a pensar en la ceràmica per a les seues obres, els i les arquitectes de la província a abanderar la defensa de les qualitats de la nostra ceràmica i a les empreses que s'ha de seguir apostant al màxim com fan per la qualitat i la innovació”.

Cal tindre en compte la gran acollida que ha tingut la primera edició d'aquest premi com a part del Pla ceràmic de regeneració urbana (PCRU) de la Diputació entre enginyers, arquitectes i arquitectes tècnics. Tant és així que han estat un total de 38 equips professionals els que han presentat els seus projectes per a regenerar amb ceràmica de la província espais públics cedits per més de 20 ajuntaments com a part d'aquesta ambiciosa iniciativa del Govern provincial.

Una vegada presentades totes les propostes ha estat un jurat tècnic independent el que les ha avaluat, tenint en compte els criteris següents: funcionalitat i accessibilitat; la sostenibilitat i criteris ambientals, i la integració del material ceràmic. La Diputació ha activat un espai web en què es pot consultar tota la informació rellevant sobre el concurs: https://somceramica.dipcas.es/es/

Moliner ha agraït als equips professionals la gran acollida que ha tingut aquesta iniciativa de la Diputació. “Gràcies per creure en aquesta innovadora iniciativa i enhorabona als tres municipis per aconseguir el primer premi i, amb això, la rehabilitació de tres espais urbans amb ceràmica que finançarà íntegrament aquest Govern provincial. Però a més dels premiats, aquest pla el que aporta a tots els ajuntaments participants són idees i projectes per a desenvolupar aqueixes obres en aqueixos espais acollint-se a altres plans com pot ser el Pla Castelló 135 de la Diputació”.

Un pla que beneficia municipis, sector i professionals

D'entre les distintes característiques d'aquesta iniciativa, la més destacada ha estat la seua capacitat de beneficiar totes les parts implicades. En primer lloc, els pobles que milloraran els seus espais a disposició dels seus veïnats. També les empreses ceràmiques que veuran exposats els seus millors productes on es podrà comprovar les seues prestacions. I, a més en la posada en valor el talent d'arquitectes i enginyers “avançant en el nostre objectiu de convertir la ceràmica castellonenca en una constant del paisatge urbà provincial”, segons ha insistit Moliner.

Un gran pacte per la ceràmica

Amb el Pla ceràmic de regeneració urbana (PCRU), la Diputació ha sumat un gran pacte per la ceràmica per a continuar generant noves oportunitats econòmiques i de desenvolupament als municipis de la província. I és que per a la creació d'aquesta iniciativa, el Govern provincial ha implicat tant els ajuntaments de Castelló, els principals col·lectius i professionals del sector ceràmic com els prescriptors i empreses castellonenques.

Cal recordar que la Diputació de Castelló invertirà 325.000 euros en aquesta iniciativa a l'empara del seu eix estratègic de posar en valor aqueix element que identifica la província de Castelló. Cal tindre en compte que aqueixa inversió es desglossa en 295.500 euros per a l'execució de les obres i 32.500 euros per a la redacció i direcció dels projectes.

Els projectes guanyadors

'Finestra a l'horta', a Almassora, 'Escala del Papaluna' a Peníscola i 'Instantànies de Montán' a Montán són els tres projectes guanyadors dels quals la Diputació finançarà íntegrament la rehabilitació urbana de tres espais cedits pels ajuntaments.

En el cas de la 'Finestra a l'horta', el jurat tècnic ha valorat la reconversió d'un espai marginal urbà i la seua conversió en un lloc de trobada i participació ciutadana lligat a les arrels de l'horta. La proposta conforma un atractiu espai de porta d'accés a la vila d'Almassora, utilitzant els materials ceràmics combinats amb superfícies permeables.

En 'Escala del Papaluna', el jurat destaca la conformació d'un espai acollidor i introvertit en un entorn urbà degradat. L'espai que es genera mitjançant les plataformes ceràmiques en diferents nivells permetrà acollir amb facilitat diferents usos i actes socials i, al seu torn, integra l'aigua i altres materials per a dur a terme un senyal al revés amb el castell i la mar que el rodeja.

En 'Instantànies de Montán', el jurat valora la integració d'elements de mobiliari urbà amb ceràmica en un entorn urbà degradat potenciant i enriquint el paisatge urbà històric de Montán. Es plantegen solucions constructives noves en què s'esbossa el repte de la utilització de la ceràmica fora de les aplicacions tradicionals.